Somali Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Somali kedisi ile ev arkadaşlığı yapmak istiyorsanız bu yazımız tam size göre! Somali kedisi hakkında merak edilen tüm bilgilerin yer aldığı içeriğimiz de bakımı ve özellikleri hakkında her şey..
Somali Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Somali Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Somali kedisi, güler yüzlü kişiliği ile tanınan zeki bir kedi türüdür. Güzelliği ile nam salmış bu sevimli dostumuz sahibi ile oldukça güçlü bağlar kurmaktadır. Vahşi görünümünün yanı sıra bir hayli sevimli, insancıl ve şefkatli olduğu söylenmektedir. Her daim nazik hareketler yapmaktan, güldürmekten ve şaşırtmaktan hoşlanan enteresan bir kimliğe sahiptir. Tüm bu özellikleri Somali kedisini dünya üzerinde bir çok farklı ailenin yakın dostu yapmaya yetmektedir.

Oldukça eski bir ırk olduğu düşünülen Somali kedisi, M.Ö. 990 yıllarında ki papirüslerde yer almaktadır. Atalarının Habeş kedisi olarak kabul edildiği bu türün Amerikalı yetiştiriciler tarafından keşfedildiği bilinmektedir. Irkın devamlılığı için Habeş kedisinin gen havuzunda kullanılması ile günümüze kadar ulaştırılmıştır. Hem kısa hem de uzun tüy yapısı ile Somali kedisi 2004 yılında şampiyonluk ödülüne layık görülmüştür.      

Somali Kedisi             


Somali Kedisi Kişiliği

Zeki kişiliğe sahip Somali kedisi yeni yerler keşfetmekten ve dışarıda vakit geçirmekten hoşlanmaktadır. Ancak korunaklı bir bölgede dışarı çıkması gerekmektedir. Ev hayatına da adapte olan bu tür diğer evciller ile birlikte olmaktan mutlu olduğu söylenmektedir. Bu yüzden Somali kedisine arkadaşlık yapması için bir kedi yada köpek alabilirsiniz.

İnsanlara sıkıca bağlanan Somali kedisi adeta palyaço gibi eğlenebilmektedir. İnsanların yanında olmaktan zevk alan bu ırk bir hayli konuşkan yapısı ile miyavlamaktan vazgeçmemektedir. Meraklı oluşu çevresinde olup biten her şeye kendini dahil etmesine sebep olacaktır. Ayrıca insanlar ile sohbet etmekten de hoşlandığı söylenmektedir. Evinize gelen misafirleri kapıda karşılayacağı gibi onları daha yakından tanımak için sevgi gösterisi yapmaktan asla vazgeçmemektedir.

Somali Kedisi


Somali Kedisi Görünümü

Somali kedisi harika tüy rengi ile oldukça zarif bir ırktır. Görünümü her ne kadar vahşi olsa da, kişiliği tam tersi olarak bilinmektedir. Yumuşak ve ipeksi tüy yapısı vücudunun her bölgesini çevrelemektedir. Gözleri  badem şeklinde, iri ve parlaktır. Göz çevresi tüy rengine göre daha soluk olmasından dolayı maske görünümü katmaktadır.

Sert, kaslı ve kıvrımlı vücut yapısına sahip Somali kedisi orta büyüklüktedir. Kuyruk uzunluğu vücut yapısı ile orantılıdır. Hem kısa hem uzun görülebilen tüy yapısı oldukça yoğun ve incedir. Renk havuzunun geniş olmasından dolayı Somali kedisi çikolata, leylak, mavi, kırmızı krem, benekli, tortie, açık kahve, gümüş, bakır ve lila tonlarında görülebilmektedir.

Somali Kedisi


Somali Kedisi Bakımı

Somali kedisi sağlıklı ve uzun ömürlü yaşam sürmesi için rutin bakım uygulamalarının yapılması gerekmektedir. Özellikle kaliteli mama ve uygun çevre koşulları kediniz için önemlidir. Düzenli olarak yoğun tüy yapısına sahip olmasından dolayı taramanız gerekmektedir. Tarama işlemleriniz kedi tarağı yada fırçası ile kolayca yapabilirsiniz. Ayrıca ılık bir banyo ile ölü tüylerden kolayca arınmasına yardımcı olabilirsiniz.

Çevresinden herhangi bir mikrop yada bakteriye maruz kalmaması için Somali kedisinin oyuncaklarının, mama, su ve kum kabının düzenli olarak dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Ayrıca yoğun tüy yapısı ile bilinen bu kedi, ev içerisinde düzenli temizlik yapmanızı da gerektirmektedir. Özellikle alerjik reaksiyonlara karşı bu bakım uygulaması oldukça önemlidir.

Somali Kedisi


Somali Kedisi Sağlık Durumu

Somali kedisi düzenli bakım ve uygun beslenme koşullarının sağlanması durumunda uzunca yıllar yaşayabilmektedir. Herhangi bir kalıtsal hastalığı bilinmemekte olan tür en sağlıklı kedilerden bir tanesidir. Kedinizin ortalama yaşam süresi 12 ile 14 yıl arasında değişiklik gösterebildiği görülmektedir.

Somali kedisinin sağlık durumunun korunması için her daim bakım uygulamalarını yapmanız önerilmektedir. Ayrıca damak lezzetine uygun birbirinden farklı mama tercihi ile her daim kaliteli tüketime önem veriniz. Bağışıklık sisteminin korunması, bakteri ve parazitlere karşı dirençli kalması için rutin aşı uygulamalarını unutmayınız.

Somali Kedisi


Somali Kedisi Çocuklar ve Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Sevecen, güler yüzlü ve insancıl kişiliği ile ön plana çıkan Somali kedisi, çocuklu aileler için oldukça ideal bir seçim olacaktır. Yüksek enerjisi ve zeki yapısı ile her daim oyun oynamaktan zevk alan bu sevimli dostumuz, çocuklarınızın ona eşlik etmesi ile iki katına çıkmaktadır. Her daim yanlarından ayrılmayan ve peşlerinden giden Somali kedisi çocuklar ile oldukça güçlü bağlar kurabilmektedir.

Yalnız kalmaktan asla hoşlanmayan Somali kedisi, evi diğer evcil hayvanlar ile paylaşabilmektedir. Bir hayli hoşgörülü olan kişiliği özellikle kedi ve köpekler ile sıkı bir arkadaşlık sağlamasına yardımcı olmaktadır. Ancak agresif hareketler sergileyen evciller ile her daim dikkatli ve temkinli davranacağı söylenmektedir.

Somali Kedisi


Somali Kedisi Özellikleri

  • Zeki, sevecen, güler yüzlü ve hoşgörülü kişiliğe sahiptir.
  • Ağırlığı ortalama 3 ile 5 kilo arasında değişiklik göstermektedir.
  • Sağlıklı bir Somali kedisi 16 yıla kadar yaşayabilmektedir.
  • Birbirinden farklı tüy rengi ve deseninde görülebilmektedir.
  • Surat, kulak ve gövde yapısı vahşi bir görünüm katmaktadır.
  • Tüyleri kısa yada orta uzunluğa sahip olabilmektedir.
  • Yeni şeyler öğrenme konusunda bir hayli ustadır.
  • Diğer kedi ırklarına nazaran evcil hayvanlar ile daha yakın arkadaşlık kurabilmekedir.

Önerilen İçerik: Kedi Türleri ve Özellikleri

NeOldu.com / Hayvansever

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.