Soğan Ortaçağ’da Farklı ve Garip Bir Amaç İçin Kullanılıyordu

Soğan, türlü türlü şekilde yemeklerde kullanılan harika ve vazgeçilmez bir lezzettir. Ancak soğanın sadece yemek için kullanılmadığını söylemek gerek. Ortaçağ'da soğan farklı şeyler için de kullanılıyordu. Bunların ne olduğunu duymaya hazır mısınız?
Soğan Ortaçağ’da Farklı ve Garip Bir Amaç İçin Kullanılıyordu

Soğan dünyadaki birçok diyetin başlıca unsurudur. Soğanı sote edebilir, bir salata için kesebilir, soğan halkaları halinde kızartabilirsiniz. Kısacası soğan pratikte herhangi bir şekilde yenilebilir!

Soğanın popülaritesi aslında yeni gibi görünse de kültürler boyunca insanların yaptığı diyetlerin önemli bir unsuru oldu.

Bunun yanı sıra tarih bize, soğanın sadece yemek için iyi olmadığını gösterdi. Soğanın Ortaçağ’daki bazı kullanımları kesinlikle şok edici!


Soğanın Faydaları

sogangif-009.gif

Austin'deki Texas Üniversitesi'ndeki Fitness Enstitüsü'nden bir beslenme uzmanı olan Victoria Jarzabkowski "Soğan çok sağlıklı" dedi. "C vitamini, sülfürik bileşikler, flavonoidler ve fitokimyasallar için mükemmel kaynaklardır." 


Pişirmede Kullanımı

sogan-004.jpg

Bugün, ibadet ya da kirayı ödemek için soğanları kullanamayız, ancak dünya çapında lezzetli yemek tariflerinde son derece yaygın olan popüler ve besleyici besin öğesidir.


Fitokimyasallar

sogan-005.jpg

Fitokimyasallar ya da fito-besinler doğal olarak meyve ve sebzelerde sağlıklı reaksiyonları tetiklemek için insan vücuduyla reaksiyona girebilen bileşiklerdir. Flavonoidler birçok meyve ve sebzede pigmentlerden sorumludur. Çalışmalar, Parkinson hastalığı, kardiyovasküler hastalık ve inme riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.


Kanseri Önleme

sogangif-001.gif

Soğanlarda özellikle değerli bir flavonoid, kanseri önlemeyle bağlantılı olabilen bir antioksidan görevi gören kuercetin mevcuttur. Besin ve Diyetetik Akademisi'nin Teksas merkezli diyetisyen beslenme uzmanı ve sözcüsü Angelo Lemond, "Ayrıca kalp sağlığına faydaları olabilir, ancak daha fazla çalışma yapılmalıdır" dedi.


Antioksidan Kaynağı

sogangif.gif

Fitoterapi Araştırması dergisinde 2002 yılında yayınlanan bir rapora göre, soğan antioksidanların en önemli kaynakları arasındadır. Lemond, "Antioksidanlar ve amino asitler bulunan gıdalar vücudunuzun en iyi şekilde çalışmasına izin verir" dedi. "Antioksidanlar hasar ve kanseri önlemeye yardımcı oluyorlar. Amino asitler protein için temel yapı taşıdır ve protein vücuttaki hayati fonksiyonlarda kullanılır. "


Organik Kükürt Bileşiklerinin Yüksek Seviyeleri

sogangif-004.gif

BBC'ye göre, soğan, çiğ veya pişmiş olsalar bile sağlıklı, ham soğanların daha fazla organik sülfür bileşiği seviyesine sahip olduğu söylenebilir. Tarım ve Gıda Kimyası dergisinde 2005 yılında yapılan bir araştırmada, soğan etinin dış katmanlarında yüksek flavonoid konsantrasyonunun bulunduğu tespit edildi; bu nedenle, mümkün olduğunca soğanın yenilebilir kısmını az miktarda soymanız gerek.


Soğanların Tarihi

sogan-008.jpg

Çoğu araştırmacı, soğanın 5000 yıl veya daha fazla süredir yetiştirildiğini kabul ediyor. Soğan ilk ekilen bitkilerden biri olabilir, çünkü zamanın diğer gıdalardan daha az bozulabilir, taşınabilir, büyümesi kolaydır, çeşitli toprak ve iklimlerde yetiştirilebilir. Buna ek olarak, soğan insan hayatını sürdürmek için kullanışlıdır. Soğan kökeninin yeri ve zamanı hâlâ gizemli olsa da, çok erken zamanlardan beri çok sayıda belgede, gıdada, sanatta, tıpta ve mumyalamada kullanımına olan önemi anlatılmaktadır. Eski Mısır'da M.Ö. 3000 yılına dayanan soğan tarımı arkeolojik bulguları da var.


Soğan, Antik Mısır diyetinin vazgeçilmezi olmasının yanı sıra ibadet sembolleri olarak kullanıldı!

sogan-007.jpg

Eski Mısırlılar, soğanın küresel şeklinin yanı sıra dairesel halkalarının olduğuna inanıyorlardı. Soğan sonsuz yaşam sembollerini temsil etti. Aslında, Ramess IV'ün göz yuvalarında soğan izleri bulundu, bu da mezar törenlerinde kullanıldığı anlamına geliyor! Mısırlılar soğanlarını yapılarının, piramitlerinin, mezarlarının duvarlarına boyadılar ve sıradan yemeklerde, kutlama şölenlerinde tanrılara sunulan tekliflerde bulundular. Ünlü Mısır mumyalama sürecinin önemli bir parçalarından biri soğandı.


Antik Yunanlılar ise soğanların beslenme yararları ile daha fazla ilgilendiler.

sogangif-008.gif

Hint tıbbı, çeşitli kalp, eklem ve sindirim hastalıkları için en önemli ilaçlardan biri olarak Charaka Sanhita'yı tezahür eder ve yalnızca doktorlar tarafından değil, aynı zamanda soğanların kendilerine tanrıdan güç kattığına inanan askerler ve atletler tarafından da Eski Yunan'da kullanılmıştır. Kanın "dengesini" hafiflettiği düşünülüyordu, bu yüzden atletler bol miktarda yiyecekti. Romalı gladyatörler ayrıca kaslarını daha sıkılaştırmak için soğanların üzerine sürünürlerdi.


Kira Ödeme ve Hediye

sogangif-006.gif

Soğanın kültürel değeri eski zamanların ötesine geçti. Romalılar, İtalya'dan İspanya'ya, Balkanlara, Orta Avrupa'nın çoğunluğuna ve İngiltere'ye kadar nereye gitseler alarak büyük miktarlarda soğan tüketiyorlardı. Ortaçağda Avrupa'da insanlar sebzeyi o kadar çok takdir ettiler ki soğan genellikle kira ödemek için kullanılıyordu. Ayrıca çoğu zaman hediye olarak kullanılıyordu!


Hem Gıda Hem Tıbbi Kaynak

sogangif-007.gif

Roma İmparatorluğu'nun yıkılmasından sonra Avrupa Karanlık ve Orta Çağ'a girdi. Bütün nüfus için ana besin kaynakları fasulye, lahana ve soğandı. Bu zaman zarfında, soğan hem gıda hem de tıbbi yollarla çok sık kullanıldı ve çoğu zaman paradan daha değerli oldu.


Kısırlık

sogangif-003.gif

16. yüzyılda, doktorlar kısırlığa yardımcı olmak için ilaç olarak kadınlara soğan önerdi.


Yabani Soğanların Farklı Şekillerde Kullanılması

sogangif-005.gif

Pre-Kolombiyalı Yerli Amerikalılar, Avrupalı ​​kâşiflerin gelişinden önce nesiller boyunca yabani soğanları kullanmak için boyama hazırlığı, şurup yapma ve yara lapası şekillendirme gibi birçok farklı yola başvurdu. Bununla birlikte, yetiştirilen soğanlar, Avrupalı ​​yerleşimciler onları getirene kadar Kuzey Amerika'da mevcut değildi. Koloniciler tarafından bırakılan günlüklere göre, soğan, ziyaretçi yerleşimcilerin yerleştirdikleri ilk şeylerdendir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.