Sofya'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da yaklaşık 1.300.000 kişi yaşamaktadır. Sofya tarihi yapıları ve doğal güzellikleriyle görülmeye değer bir merkezdir. Yazımızda Sofya'nın gezilmesi gereken yerlerini bulabilirsiniz.
Sofya'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Aziz St. Petka Kilisesi

Bu kilise konumu bakımından şehrin en prestijli yerlerinden birinde yer alıyor. Kilise Bulgaristan Başbakanlık binasına çok yakın bir yerde.

Ancak kilise öyle sanıldığı gibi devasa bir ibadethane değil. Aksine 11. yy’da St. Petka için inşa edilmiş mütevazı bir yapıttır.

Bulgaristan halk kahramanı Vasil Levski’nin mabedi de burada yer alıyor.

Harika bir yapıt olan Aziz St. Petka Kilisesi Osmanlı Devleti’nin bölgede hüküm sürdüğü zamanlarda boyatılmıştır. Bu kiliseye giriş ücreti 2 Lev ‘dir (yaklaşık 3 TL)


Aziz St. George Kilisesi

Bu kilise 4 yüzyılda Romalılar tarafından Sofya’da inşa ettirilmiştir. Ayrıca Sofya sınırları içerisindeki en eski tarihi eser olması bakımından önem arz etmektedir. Aziz St. George Kilisesi bölgede Osmanlı Devletinin hakim olduğu yıllarda küçük restorasyon çalışmalarının ardından cami olarak hizmet vermiştir. Osmanlı Devleti buradaki toprakları kaybedince ise yapı tekrardan kiliseye çevrilmiştir. Kiliseye giriş için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

aziz-george-kilisesi.jpg


Banyabaşı Camii

Sofya’da göreceğiniz en güzel cami Banyabaşı Camii’dir. Ayrıca 1567 yılında yapılan cami aynı dönemde inşa edilen yapıtlardan farklı olarak günümüze kadar varlığını sürdürmeyi başarabilmiştir. Banyabaşı Camii’nin mimarı meşhur Mimar Sinan’dır. Sofya’da ecdadımızdan kalan en önemli eserlerden biri olması hasebiyle Banyabaşı Camii’ni mutlaka ziyaret ediniz.

banyabasi-camii.jpg

 

Sofya Şehir Bahçe Parkı

Sofya’da bulunan en eski parktır. Parklar genel olarak insanların istirahat alanları olarak düşünülse de Sofya Şehir Bahçe Parkı’nın yapılış amacı başkadır. Osmanlı ve Rusya arasında geçen 93 Harbi’nde Rus İmparatoru 2. Alexander’i gururlandırmak adına yapılmıştır. İlk adı Alexander 2 Garden olsa da bu isim zamanla şimdiki halini almıştır.

sofya-sehir-bahcesi.jpg


Alexander Nevsky Katedrali

Her şehrin bir simgesi vardır. Hiç şüphesiz Sofya için bu simge Alexander Nevsky Katedrali’dir. Katedral Doğu Roma mimarisinin eşsiz mimarisiyle oluşturulmuştur. Alexander Nevsky Katedarali’nin yapılış sebebi 93 Harbi’nde ölen Rus askerleri hatırası için inşa edilmiştir. Çok devasa bir yapıttır ve 1912’de tamamlanmıştır. Yerden uzunluğu 53 metre olup kubbelerinde kullanılan madde altındır.

alexander-nevsky-katedrali.jpg

 

Ulusal Sanat Galerisi

Alexander Nevsky Katedrali’ne çok yakın mesafede yer almaktadır. Ulusal Sanat Galerisi’nde Ortodoksluğu anlatan eserler sergilenmektedir. Sofya Ulusal Sanat Galerisi alanında Avrupa’daki en büyük sanat galerisi olma özelliği de taşımaktadır. Galerideki eserler çoğunlukla 17 ve 19. yy’lara ait eşya ve çizimlerden oluşuyor. Sofya Ulusal Sanat Galesi’ne giriş ücreti olarak 6 Lev (yaklaşık 9 TL) ödemeniz gerekmektedir.

ulusal-sanat-galerisi.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.