Slovakya'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Slovakya, Orta Avrupa'nın en önemli tarihi ve turistik ülkelerinden biridir. Slovakya'ya yapacağınız gezilerde ülkenin gezilip görülmesi gereken yerlerini yazımızda bulabilirsiniz.
Slovakya'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Slovakya, Orta Avrupa'da bulunan ve Çekoslavakya'dan ayrılan ülkelerden biridir. 5,5 milyon nüfusa sahip olan ülke Ukrayna, Polonya, Avusturya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti ile komşudur. Slovakya yüzlerce yıl hakimiyetin el değiştirdiği Avrupa'nın koynunda 48,845 kilometrekarelik bir alanı kapsamaktadır. Tarihi, turistik ve coğrafi açıdan önemli kaynaklara sahip olan ülke turizm potansiyelini her geçen gün artırmaktadır. Slovakya tatilindeyseniz ve ülkenin gezilecek görülecek tarihi ve turistik yerlerini merak ediyorsanız yazımızı mutlaka okumalısınız. İşte, Slovakya'nın gezilecek yerleri...

 

Bratislava Old Town

bratislava-old-town.jpg

Slovakya'nın başkenti Bratislava'nın tarihi merkezi olarak bilinen bölge çok iyi korunmuş bir Ortaçağ yapılarıyla meşhurdur. Tarihi kiliseler, kaleler, kültür kurumları, yerel yönetim binaları, saraylar ve konsolosluk binalarına ev sahipliği yapan alan Slovakya'nın en turistik yerlerinden biridir. Bölgenin batısı Tuna Nehri ile sınırdır. Old Town birkaç yerel kısma ayrılmıştır. Bunlar; Tarihi merkez, Vydrica, Zukermandel, Blumental ve diğerlerinden ibarettir. Burası genel itibarıyla sakin ve sessiz bir bölgedir. Geziniz esnasında rehberli turlarla bölgeyi gezen turist kafilelerine rastlayacaksınız.

Tatra Milli Parkı

tatra-ulusal-parki.jpg

Slovakya'nın 9 milli parkından biri olan Tatra Milli Parkı komşu ülke Polonya'da bulunan aynı isimli parkla sık sık karıştırılmaktadır. 738 kilometrekarelik milli park Tatra Dağları'nda bulunuyor. Batı kısmından Zilina doğu bölümünde ise Presov'a yakındır. Şahane manzaralar sunan Tatra Milli Parkı ziyaretçilerini yaz-kış farklı güzelliklerle buluşturmaktadır. Zengin bitki örtüsü, yerşekilleri, göl, yürüyüş parkurları ve bisiklet yolları bulunan bölge Slovakya'nın önemli yerlerinden biridir.

Aziz Elizabeth Katedrali

aziz-elizabeth-katedrali.jpg

1378 ve 1508 yılları arasında inşa edilen Aziz Elizabeth Katedrali Kosice kentinde bulunan ülkenin en değerli manevi sembollerinden biri olan Gotik kilisedir. II. Ferenc Rakoczi tarafından dizayn edilen kutsal yapı, 130 yıllık bir inşa süreci geçirmiştir. Slovakya'nın en büyük, Avrupa'nın ise Ortaçağ'dan kalma en değerli katedrallerinden biridir. Roma Katolik kilisesi olarak hizmet gösteren manevi yapı, 1200 metrekare çapındadır ve yaklaşık 5 bin kişi kapasitelidir. Slovakya'nın tarihi yerlerinden biri olan Aziz Elizabeth Katedrali mutlaka gezilmelidir.

Spis Kalesi

spis-kalesi.jpg

Spišské Podhradie Bölgesinde Žehra Köyü'nde bulunan kale adını yer aldığı kasabadan almaktadır. 12. yüzyılda inşa edilen kale, Avrupa'nın en büyük kalelerinden biridir. 1780 yılında yıkılan kalenin yerinden şu anda kalıntıları vardır. 41 bin 426 metrekarelik alanı kapsayan dev kale Rönesans, Romanesk ve Gotik mimari tarzlarını yansıtmaktadır. 1993 yılından bu yana UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer almaktadır. Slovakya'nın tarihi yerlerinden biri olan Spis Kalesi gezi rehberinizinde mutlaka yer almalıdır.

Devin Kalesi

devin-kalesi-001.jpg

Başkent Bratislava'nın merkez semtlerinden biri olan Devin'de bulunan kale ismini bulunduğu semtten almaktadır. Tuna ve Morava nehirlerinin birleştiği noktada 212 metre yüksekliliğinde bölgeye hakim bir noktaya konuşlandırılmıştır. Geç Antik ve Bizans mimarisinin eşsiz örneği olan Devin Kalesi, 863 ve 870 yılları arasında inşa edilmiştir. Slovakya ve Avusturya sınırına çok yakın konumda yer alan kale tümüyle Slovakya tarafında yer almaktadır. Devin Kalesi Slovakya tatilinizde gezmek isteyeceğiniz noktalardandır.


Slovak Cennet Milli Parkı

slovak-cennet-milli-parki.jpg

Slovakya'nın doğusunda yer alan milli park adı gibi cenneti andıran harika bir bölgedir. 197,63 kilometrekarelik bir alanı kapsayan Slovak Cennet Milli Parkı mükemmel manzaralar içermektedir. Muhteşem bitki örtüsü, köprüler, merdivenler, yürüyüş parkurları ve akarsularla dolu olan milli park Slovakya'nın gezilecek görülecek yerlerindendir. 350 civarında mağaraya sahip olan bölge, 2000 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirasları'ndan biri olarak kaydedilmiştir. 


Bratislava Kalesi

bratislava-kalesi-004.jpg

Kent merkezine yürüme mesafesinde bulunan Brarislava Kalesi başkentin ana kalesidir. 9. ve 18. yüzyılda oluşturulan mükemmel kalenin en yüksek noktası 47 metredir. Gotik ve Rönesans mimari tarzlarını aksettiren kale, Slovakya ile özdeşleşmiştir. 16. yüzyıldan kalma mobilyalar dahil olmak üzere binanın güney kanadında birinci katta Slovak parlamentosuna ait unsurlar da bulunmaktadır. Bratislava gezisine çıkan herkesin bu harika kaleyi görmesi gerekmektedir. 

Nedbalka Galerisi

nedbalka-galerisi.jpg

Birbirinden şahane sanat koleksiyonlarına ev sahipliği yapan Nedbalka Galerisi kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. 2012 yılında hizmete açılan galeride 19, 20 ve 21. yüzyıla ait eserler bulunuyor. Slovakya'nın modern sanat eserlerini de barındıran kurum Andreja Barcíka, Vladimira Kompanka, Rudolfa Krivosa, Milana Laluhu, Milana Pasteku, Andreja Rudavskeho, Ivana Stubnu ve Pavla Totha'ya ait muhteşem çalışmalara sahiptir. Özellikle sanatsevelerin Slovakya tatilinde uğraması gereken mekanlardan biridir.

Slavin

slavin.JPG

Slavin Bratislava kentiniğn en değerli sembollerinden biri olan anıt niteliğindeki bir yapıdır. 1945'te Nazi Almanyası'nın saldırıları sonucunda hayatını kaybeden Sovyetler Birliği askerlerine ithafen 1960 yılında inşa edilmiştir. 52 metre yüksekliğe sahip olan Slavin mimar Jan Svetlik tarafından dizayn edilmiştir. Kentin en sakin noktalarından birine yapılan anıt, Slovakya'nın önemli yerlerinden biridir ve Bratislava geinizde mutlaka görmeniz gereken yerler arasında bulunmaktadır.


UFO Gözlem Güvertesi

ufo-gozlem-guvertesi.jpg

Tuna nehrinde bulunan SNP köprüsü üzerindeki UFO şu anda kentin en önemli restoranlarından biri olarak hizmet vermektedir. 2011'de yılın restoranı olarak ilan edilen UFO daha çok enteresan mimari tarzıyla müşterilerinin dikkatini çekmektedir. Restorana Erişim köprünün her iki tarafında yürüyüş ve bisiklet yolları üzerinde bulunan iki asansörden sağlanmaktadır. Restoranın üst katında şehrin doyumsuz manzarasını seyredebileceğiniz bir gözlem güvertesi de mevcuttur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.