Siyam Kedisi Bakımı ve Özellikleri     

Bir çok kedi türünün de atası olduğuna inanılan Siyam kedisi, muazzam görünümü masmavi göz rengi ile adeta görenleri kendine aşık etmekte. Bu sevimli dostumuzu yakından tanıyabileceğiniz yazımızda Siyam bakımı ve özellikleri..
Siyam Kedisi Bakımı ve Özellikleri     

Siyam Kedisi Bakımı ve Özellikleri        

Siyam, dünyanın en eski kedi ırklarından bir tanesi olarak kabul edilmektedir. Bir çok kedinin de atası olan bu tür en popüler kedi ırkları arasında yer almaktadır. Mas mavi gözleri ile son derece çekici olan bu sevimli dostumuz, diğer kedilerden görünümü itibari ile kolayca ayırt edilebilmektedir. Vücudunun farklı noktalarında ki renk geçişleri ile bir hayli sevecen görünüme sahiptir. Özellikle ev içerisinde fazla zaman geçiren bireyler için mükemmel bir ev kedisi olacağını söyleyebiliriz.

Tayland’a özgü olan Siyam kedisi kutsal kedi ünvanı ile Budist tapınaklarını korumak için kullanıldığı söylenmektedir. Ayrıca herhangi bir lideri ödüllendirmek için Siyam yavrusu armağan edildiği de rivayetler arasında yer almaktadır. Eski zamanlarda bir Siyam kedisinin çalınması idam cezası ile sonuçlandırıldığı dahi söylenmektedir. Kısacası bu küçük dostumuz dünyaya geldiği ilk günden bu yana bir hayli değerli sayılmaktadır.  

siyam-kedisi-001.jpg                         


Siyam Kedisi Kişiliği

Doğası gereği oldukça konuşkan bir yapıya sahip olan Siyam kedisi çevresi ile muhabbet etmekten hoşlanmaktadır. Sahibi ile güçlü bağlar kurabilen bu sevimli dostumuz mutlu yada mutsuz oluşunu ses tonu ile belli etmektedir. Her daim ilgi gösterilmesini bekleyen nazlı tavırları ile dikkatleri üzerine çekecektir. Ayrıca yalnız kalmaktan hoşlanmadığı söylenmektedir. Bu yüzden yoğun çalışan aileler için önerilmemektedir. Eğer ki yavruluktan itibaren diğer bir evcil hayvanla birlikte büyütülürse onunla vakit geçirerek sıkılmayacağı söylenmektedir.

Enerjik, akıllı ve zeki yapısı ile her daim yeni şeyler öğrenme konusunda oldukça hızlı olduğu bilinmektedir. Siyam kedisi getir-götür gibi interaktif oyunlarda da bir hayli başarılıdır. Şirinlik için kendisini yerlerde sürümekten ve sahibinin peşine takılıp odadan odaya gezmekten asla vazgeçmemektedir. Ayrıca kedinize alacağınız kedi oyuncakları ile onu meşgul edebileceğinizi unutmayınız.

siyam-kedisi-002.jpg


Siyam Kedisi Görünümü

Siyam kedisi güzel hatları ve mas mavi gözleri ile muazzam bir görünüme sahiptir. Atletik, zarif ve güçlü vücut yapısına sahip bu tür orta büyüklüğe sahiptir. Her daim genç ve diri görünümü ile bir hayli dikkat çekmektedir. Ayrıca Siyam kedisini diğer kedi türlerinden ayıran en büyük özelliği ise palto renginin farklı uçucu noktalara sahip olmasıdır.

Büyük boy kulakları, çıkıntılı surat hatları ve ince bacakları sayesinde oldukça çekici görünüme sahip olan Siyam kedisinin kulak, surat, ayak ve kuyruk bölgeleri son derece parlak ve koyu tonlara sahiptir. Vücudunun geri kalan kısımları ise açık tonlamaları ile genelde mühür, mavi, çikolata, tarçın, karamel, kayısı, tekir ve kırmızı tonlarında görülmektedir.

siyam-kedisi-003.jpg


Siyam Kedisi Bakımı

Siyam kedisi sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşam sürebilmesi için düzenli bakım uygulamalarının yapılması oldukça önemlidir. Özellikle kediniz için seçeceğiniz besinlerde kaliteli mamalar ve yaşına uygun diyet uygulamalarını sağlamanız, Siyam kedisi için oldukça önemli olacaktır.

Tüy bakımı için haftada birkaç kez taramanız Siyam kedisinin ölü tüylerden arınmasına yeterli olmaktadır. Pek duş almayı sevmese de sıcak havalarda ılık bir banyo da rahatlamasına yardımcı olacaktır. Beraberinde tırnak bakımı için düzenli kesim işlemleri sağlamanız gerekmektedir. Ayrıca kedi tırmığı ile tırnak bakımının korunmasını kolaylaştırabilirsiniz.

Siyam kedisi yaşamsal faaliyetlerini en üst düzeyde tutmak için düzenli aşı işlemlerinin uygulanması diğer kedi türlerinde olduğu gibi bu türde de bir hayli önemlidir. Özellikle doğumundan yetişkinliğine kadar geçen sürede veteriner hekim tarafından aşı işlemlerinin sağlanması, Siyam kedisinin bağışıklık sistemini koruduğu gibi vücut direncini de yükselttiği bilinmektedir.

siyam-kedisi-004.jpg


Siyam Kedisi Sağlık Durumu

Görünümü ile oldukça sağlıklı bir ırk kabul edilen Siyam kedisi bazı kalıtsal hastalıklardan muzdarip olabilmektedir. Özellikle yetiştiricilerin Siyam kedilerinde sıklıkla karşılaştığı kalıtsal hastalıklar progresif retina atrofisi, mukopolisakkaridoz, gangliosidosis, kalça haslaığı, lenfoma, bağırsak tümörü, kusma, kronik öksürük ve sistemik amiloidoz olarak belirtilmektedir. Tüm bu vakaların önüne geçmek için Siyam yetiştiricilerinin damızlıkları testten geçirmesi gerekmektedir.

Doğru beslenme ve çevre koşullarının sağlanması durumunda Siyam kedisi ortalama yaşam süresi 15 ile 20 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Bu da onu dünyanın en uzun ömürlü kedilerinden bir tanesi yapmaktadır. Ayrıca diğer kedi ırklarında olduğu gibi Siyam kedisinde de kaliteli ve sağlıklı bir yaşam sürmesi için her daim damak lezzetine uygun en iyi kedi mamaları ile beslenmesi gerekmektedir. Yavruluk döneminde yavru kedi maması, yetişkinlik döneminde ise yetişkin kedi maması kullanımı oldukça önemlidir. Sağlık sorunlarının önüne geçmenizde ki bir diğer kısas ise kedinizi her daim muayene ve aşı uygulamalarına götürmeniz olacaktır.

siyam-kedisi-009.jpg


Siyam Kedisi Çocuklar ve Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Sıra dışı kişiliği ve sevgi dolu hareketleri ile çocuklu ailelerin her zaman en iyi tercihi olmuş Siyam kedisi çevresi ile oldukça iyi geçinmektedir. Bu yapısı Siyam kedisinin çocuklar ile güçlü bağ kurmasına yetmektedir. Her daim oyun oynamaktan ve koşuşturmaktan zevk alan bu sevimli dostumuz, aşırı sesli ortamlardan kaçınmaktadır. Ancak alışması halinde küçük çocuklarla dahi baş başa uyuyabilmektedir.

Özellikle birlikte büyümesi durumunda köpekler ile oldukça iyi geçinen Siyam kedisi, diğer evcil hayvanlarla da sıkı bir arkadaşlık kurmaktadır. Yabancı evcillere karşı her daim dikkatli tavırlar sergilemekte olan bu tür, kendisini tehlikede hissetmesi durumunda savunmaya geçebilmektedir. Bu yüzden Siyam kedisini yeni bir hayvan ile tanıştıracağınızda oldukça dikkatli olmanızda fayda var.

siyam-kedisi-011.jpg


Siyam Kedisi Özellikleri

  • Dünyanın en eski kedi ırklarından bir tanesidir.

  • Bir çok kedinin atası olarak kabul edilmektedir.
  • Tayland’a özgü bu tür eski zamanlarda kutsal olarak anılmaktadır.
  • Sağlıklı bir siyam kedisi 3 ile 6 kilo arasında değişiklik göstermektedir. Ancak düzenli beslenmemesi durumunda 15 kiloya kadar çıkabildiği söylenmektedir.
  • Ortalama yaşam süresi 20 yılı bulabilmektedir.
  • Kaslı, atletik ve dolgun bir vücut yapısına sahiptir.
  • Vücudunda ayak, kuyruk, kulak ve yüz bölgesi oldukça koyu tonlar içermektedir.
  • Siyam kedisinin en sık görülen tonları mavi, çikolata, karamel ve tarçındır.
  • Rutin doğası gereği günü aynı saatlerinde beslenme, uyuma ve oyun oynamaktan hoşlanırlar.
  • Oldukça hızlı refleksleri ile bir hayli hızlıdır.
  • Orta büyüklüğe sahip kedi türüdür.
  • Eğer ki bir Siyam kedisi sahiplenmeye karar verdiyseniz bazı kalıtsal hastalıklara karşı güvenilir petshop mağazalarını tercih etmeniz gerekecektir. Ayrıca kaliteli mama ve bakım uygulamalarının sağlanması, kedinizin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Kedinizin sıkılmaması için küçük bir arkadaş almanızda sakınca görülmemektedir.

Önerilen İçerik: Kedi Türleri ve Özellikleri

NeOldu.com / Hayvansever

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum