Sivas'taki ’Uyuz Gölü’ Her Şeye İyi Geliyor

Sivas'ın merkeze bağlı Gümüşdere köyünde yer alan, yer altı kaynaklı, halk arasında adı "Uyuz Gölü" olan kaplıca keşfedilmeyi bekliyor.
Sivas'taki ’Uyuz Gölü’ Her Şeye İyi Geliyor

Sivas'ın merkeze bağlı Gümüşdere köyünde kaynağı yer altından gelen bir kaplıca bulunuyor. İddialara göre halk arasında "Uyuz Gölü" olarak bilinen bu kaplıcanın iyi gelmediği şey yok.

Kaşıntıya, romatizmaya, egzamaya, mantara, yorgunluğa iyi geldiği söylenen kaplıcaya, çevre köy halkı ve çocuklar sürekli gidiyor. "Uyuz Gölü" olarak da bilinen doğal göl, keşfedilmek için bekliyor.

Gümüşdere köyü muhtarı Veli Karavelioğlu çok uzun zamandan beri kaplıcanın olduğunu söyleyerek, "Buraya biz çocukken, Çorum'dan, Tokat'tan, Yozgat'tan Kayseri'den keçi uyuzunu götürüyor diye keçilerini getirirlerdi. Bir taraftan giren keçi, diğer taraftan uyuzunu atıp çıkardı. Arazide ekin biçerken, çalışırken ne kadar yorulursak yorulalım bu suya gelince anadan doğmuş gibi dönüyoruz. Şu anda birçok yerden insanlar geliyor, egzamaya, mantar hastalığına, bütün diz ağrılarına falan tamamen ilaç. Geçen biri geldi 'Ankara'ya, İstanbul'a götürdüm çocuğuma ilaç bulamadım ben bu suda devayı buldum' diyor. Şu su kıymeti bilinmeyen bir su, yetkililer gelsin bir görsünler. Egzaması olan, mantar hastalığı olan, romatizması olan gelsin girsin suya, deva bulamazsa kabahat bizde o zaman. Ben buraya Maden Teknik ve Arama Müdürlüğü'nü getirdim, Devlet Su İşleri'ni getirdim, hiçbirinden hala dönüş olmadı. Eğer bu su Avrupa'da olsaydı, Türkiye'den Avrupa'ya şifa için giderlerdi. Buradan yetkililere sesleniyorum, Allah rızası için gelin bakın şu suyu boş geçirmeyin" şeklinde konuştu.

kaplıca

Köy halkından Samet Çiçekçi ise daha önce ağrıları olduğunu ve bu kaplıcaya girince geçtiğini belirterek, "Ben de buradan çok geldim geçtim, benim de ağrılarım vardı, güzelce yıkandım burada yüzdüm bu suyun şifalı olduğunu biliyorum gördüm. Herkesin gelip bu kaplıcayı ziyaret etmesini istiyorum" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum