Anadolu'nun Kadim Şehri Sivas Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kuruluşu Milat'tan önceye dayanan ve İç Anadolu'nun en eski şehri olan Sivas hakkında bilmediklerinizi ve bilmeniz gerekenleri sizin için derledik.
Anadolu'nun Kadim Şehri Sivas Hakkında Bilinmesi Gerekenler

2016 TUİK verilerine göre 621.224 nüfusa sahip olan Sivas, Türkiye'nin yüzölçümü bakımından en büyük ikinci şehridir. Tarihi İpek Yolu üzerinde yer almasından dolayı her zaman canlı bir şehir olan Sivas, Selçukluların en çok eser yaptığı ikinci şehirdir. Kurtuluş mücadelesinin başlamasında önemli bir değere sahip olan bu şehir, Sivas Kongresi ile Türkiye'nin kaderini değiştirecek ilk adımın atılmasına öncülük etmiştir.

UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne Türkiye'den ilk giren yapı olan Divriği Ulu Cami ve Dünyaca tanınan kangal köpeği, doktor balıklarıyla ilgi görmektedir. Bu sebeple hazırladığımız içeriğimiz Sivas hakkında merak ettiğiniz bütün bilgileri barındırıyor.

İşte Sivas hakkında bilinmesi gerekenler...

Sivas'ın Tarihçesi

1-sivasin-tarihcesi.webp

Tam olarak şehrin hangi tarihte kurulduğu bilinmese de yapılan araştırmalar sonucunda ilk yerleşimin Neolitik Çağ'da gerçekleştiği tahmin edilmektedir. Yapılan kazılarda elde edilen çanak, çömlek ve ev gibi kalıntılara rastlanması sonucunda M.Ö 2600'den M.Ö 2000'lere kadar kesintisiz olarak konaklamanın var olduğu saptanmıştır. Yazılı şekilde ele geçirilen bilgilere göre ise bilinen ilk devlet Hititlerdir. Birçok savaş görmüş olan Sivas, M.Ö 710 yılında Asurluların hakimiyetine girmiştir. M.Ö 585 yılında Medlerin eline geçen Sivas, kısa süre içerisinde Perslerin hakimiyetine girmiştir. M.Ö 330'lu yıllara gelindiğinde Büyük İskender tarafından elde edilen Sivas, Makedonya Krallığı zamanında halkın isyanıyla Kapadokya Krallığının kurucusu olan I. Ariarathes hakimiyeti kabul edilmiştir. M.S. 17. yüzyılda tamamen Roma İmparatorluğuna bağlanan Sivas, 395 yılında Doğu Roma İmparatorluğu'nda kalmıştır.

1071 yılında Türklerin Anadolu’yu fethine kadar Bizans Devleti hâkimiyetinde kalan şehir, daha sonra Danişmentli, Anadolu Selçukluları, Eretna ve Kadıburhanettin Devletleri gibi birçok devletin egemenliği altına girmiştir. Ayrıca 1243 yılında yapılan Kösedağ savaşından sonra bir süre Moğol işgali altında kalan Sivas, 1473 yılında Fatih Sultan Mehmet’in Erzincan sınırları içerisindeki Otlukbeli’nde kazandığı savaşla beraber Osmanlı egemenliğine girmiş ve Eyalet merkezi olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu döneminde eyalet merkezi haline getirildikten sonra Amasya, Çorum, Tokat ve kısmi olarak Malatya, Kayseri illeri Sivas'a bağlı birer sancak olmuştur.

Kurtuluş savaşının başlangıcını oluşturan Milli Mücadele yıllarında da Sivas Kongresine (4–11 Eylül 1919) ev sahipliği yapan Sivas, Türkiye'nin kaderinin değişmesinde önemli bir görev üstlenmiştir.

Sivas'ın İklimi

2-sivasin-iklimi.webp

Yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve kar yağışlı geçen Sivas, karasal iklime sahiptir. Yıllık ortalama sıcaklığı 11,5 derece olan Sivas, Türkiye'nin en soğuk şehirleri arasında yer almaktadır. Yılda 3-5 ay karla kaplı olan Sivas'ın Suşehri ve Koyulhisar ilçelerinde ise karasal iklimden Karadeniz iklimine geçiş gözlenmektedir. Bu sebeple bu iki ilçede havalar merkeze göre daha ılık geçmektedir.

En çok yağışın Mayıs ayında gerçekleştiği görülen Sivas'ta en az yağışın olduğu ve kurak geçtiği ay ise Ağustos'tur. Yıllık yağış ortalaması 600 mm olan Sivas'ta en yüksek nem oranı yaz aylarında en düşük nem oranı ise kış aylarında görülmektedir. Topraklarının % 11’i ormanlık ve fundalık, % 43’ü çayır ve mera, % 42’si dikili alandan oluşan Sivas'ın bitki örtüsü step bozkırlardır.

Sivas'ın Coğrafyası

3-sivasin-cografyasi.webp

Ülkemizin orta Anadolu Bölgesi'nde yer alan Sivas; Yozgat, Tokat, Ordu, Giresun, Erzincan, Malatya, Kahramanmaraş ve Kayseri şehirleriyle komşudur. % 47,6'sı plato, % 46,2'si dağ, %6,2'si ise ovalardan oluşan Sivas, 1000 metrenin üzerinde bir yüksekliğe sahiptir. Kuzey Anadolu Dağları'nın uzantısı olan Köse Dağları, Torosların kuzeyi olan Tecer Dağları ve Akdağlar, Yama Dağı ve İncebel Dağlarıyla çevrelenmiştir. Uzunyayla ve Meraküm platoları, Kelkit, Çaltı ve Kızılırmak vadileri Sivas'ın en düzlük noktalarıdır. Kızılırmak Havzası; kenti İç Anadolu iklimine, Yeşilırmak; Karadeniz iklimine, Fırat Havzası ise Doğu Anadolu iklimine bağladığından dolayı üç bölgenin de kültürleri değişiklik göstermektedir. 28,488 metrekare alanıyla Türkiye'nin yüzölçümü bakımından ikinci büyük şehri olan Sivas'ın su kaynakları ise Kelkit Çayı, Tozanlı Çayı, Yıldız Irmağı, Çallı Çayı, Kızılırmak ve Tohma Çayıdır.

Sivas'ın İlçeleri

4-sivasin-ilceleri.webp

Türkiye'nin en çok köy sayısına sahip olan Sivas'ın toplamda 16 tane ilçesi bulunmaktadır. Bunlar; Suşehri, Akıncılar, Altınyayla, Divriği, Doğanşar, Geremek, Gölova, Gürün, Hafik, İmralı, Kangal, Koyulhisar, Şarkışla, Ulaş, Yıldızeli ve Zara'dır.

Sivas'ın İl Trafik Numarası ve Alan Kodu

5-sivasin-il-trafik-numarasi-ve-alan-kodu.webp

Sivas'ın il trafik numarası yani plakası 58'dir. Sivas'ta bulunan sabit hatların aranabilmesi için gerekli olan alan kodu ise 0346'dır.

Sivas'a Nasıl Gidilir?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Sivas'ın Meşhur YemekleriSivas'ta Gezilecek Yerler

Sivas'ın özellikleri nelerdir kısaca?

Türkiye'nin yüzölçümü bakımından ikinci büyük şehri olan Sivas, Konya'dan sonra en çok Selçuklu eserlerinin bulunduğu şehirdir. Divriği Ulu Cami'siyle Türkiye'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne giren ilk yapıya sahiptir.

Sivas'ın eski adı nedir?

Sivas'ın bilinen en eski adı Sebastia'dır. Yunan dilinde saygıdeğer ve yüce anlamlarına gelmektedir.

Sivas ilinin iklimi nedir?

Sivas'ın büyük bir çoğunluğu karasal iklim yaşamaktadır. Yeşilırmak Havzası'nda bulunan ilçelerde Karadeniz, Kızılırmak Havzası'nda karasal, Fırat Havzası'nda ise Doğu Anadolu İklimi görülmektedir.

Sivas Türk mü?

Nüfusunun büyük bir çoğunluğu Türk kökenli olan Sivas'ta Kürtlerde yer almaktadır. Alevi nüfus ayrıca kendisini Kürt olarak da tanımladığından dolayı Kürtlerin en çok bulunduğu ilçeler Zara ve İmranlı'dır.

Sivas'ın Simgesi nedir?

1271 yılında yapılan Çifte Minareli Medrese Sivas'ın simgesidir. İlhanlılar Veziri Şemseddin Cüveyni tarafından yaptırılan bu medrese, tuğla ve çini işlemeciliğinin olduğu minaresiyle dikkat çekiyor.

Sivas'ta ne yenir?

Sivas'ta yemeniz gereken yemekler arasında; Peskutan Çorbası, Mercimek Badı, Sivas Köftesi, Divriği Pilavı, Madımak, Hingel, Düğürcük Çorbası, Patlıcan Pehli, Pezik Turşusu, Kesme Aşı, Kelle Tatlısı, Sivas Kebabı, Sivas Katmeri, Üzümlü Çorba, Hurma Tatlısı (Kalburabastı), Sirok, Salatalık Dolması, Mirik Köfte, Çılbır, Sivas Ketesi ve Baviko Sivas'ın meşhur lezzetleridir.

Sivas kışın nasıl?

İç Anadolu Bölgesi'nin en soğuk şehri olan Sivas, kışları soğuk ve kar yağışlıdır.

Sivas bu zamana kadar hangi isimleri almıştır?

Sivas bu zamana kadar birçok farklı isim almıştır. Bunlar; Sebaste, Sipas, Megalopolis, Kabira, Diaspolis, Talaurs, Danişment İli, Eyalet-i Rum, Eyalet-i Sivas ve Sivas isimleridir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.