Sırt Ağrısı Neden Olur? Sırt Ağrısı Egzersizleri ve Tedavisi

Her yaştan insanın karşılaşabileceği bir problem olan sırt ağrısının nedenlerini, nasıl geçeceğini, egzersizleri ve tedavisini içeriğimizde bulabilirsiniz.
Sırt Ağrısı Neden Olur? Sırt Ağrısı Egzersizleri ve Tedavisi

Omuzlardan başlayıp, kaburgaların bitimine uzanan sırt ağrıları, yaş ayırt etmeksizin her 5 kişiden birinde görülebilir. Çoğu zaman normal sebeplerden oluşan sırt ağrıları bazen kötü bir hastalığın habercisi olabilir. İçeriğimizde sırt ağrılarının nedenlerini, ne iyi geleceğini, egzersizlerini ve tedavisini bir araya getirdik.

İşte sırt ağrısı hakkında bilinmesi gerekenler...

Sırt Ağrısı Nedenleri

Sırt Ağrısı

Sırt ağrısının birçok nedeni olabilir. Bu nedenler arasında en çok karşılaşılanları ise obezite, viral enfeksiyonlar, kemik bozuklukları, travma, omurga hastalığı, disk kayması, tümörler kas veya bağ doku hastalığı, böbrek, kalp, akciğer ve yemek borusu gibi iç hastalıklar, aşırı ruhsal gerilim ve korkudur.

Yukarıda saymış olduğumuz nedenlere bağlı olarak sırt ağrısı gerçekleşebilir. Bu yüzden bu nedenleri hayatınızdan çıkartmanız gerekiyor. Her ne kadar hastalıklara pek fazla bir şey yapamasanız da obezite gibi rahatsızlıklardan kurtulmalısınız. Yaşam tarzınızda yapacağınız değişiklikler sayesinde bu nedenlerden en büyüğü olan obezite sizin için bir sorun olmaktan çıkacaktır.

Sırt Ağrısı Nasıl Geçer?

Sırt Ağrısı

Sırt ağrısına ne iyi gelir sorusunun cevabı birçok kişinin hayatını derinden etkilemektedir. Aslında çok basit bir cevabı da vardır. Yaşam tarzınızda yapacağınız değişiklikler ve sırt ağrısına iyi gelen bazı yöntemleri kullanarak bu ağrılara son verebilirsiniz. Uzun süren ağrılarda ise mutlaka doktora görünmelisiniz.

Sırt ağrısını geçirme yöntemleri arasında ideal kiloya ulaşmak, sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak, dik yürümeye ve oturma özen göstermek, ortopedik yataklarda yatmak, ağır sırt ve kol çantası taşımamak ve D vitamini ihtiyacınızı karşılamak yer alıyor. Bu yöntemler sayesinde sırt ağrısını evde tedavi edebilirsiniz.

Sırt Ağrısı Egzersizleri

Sırt Ağrısı

Sırt ağrısını hafifletmek için yapabileceğiniz birçok egzersiz bulunuyor. Bu egzersizlerden en bilinenleri yürüyüş, mola verme, germe, sırt esnetme, diz - göğüs pozisyonu ve yüzmedir. Bu egzersizleri yaparak sırt ağrısını durdurabilirsiniz.

Sırt ağrısı için en çok sırt esnetme egzersizi kullanılmaktadır. İlk olarak üstü uzanın ve her iki dizinizi göğsünüze doğru çekin. Bu pozisyonda rahat bir gerginlik hissedinceye kadar başınızı öne doğru esnetin. 20-30 saniye boyunca bekleyin. 5 ile 10 defa arasında bu hareketi yapmanız durumunda sırt ağrılarınızı hafifletebilirsiniz.

Sırt Ağrısı Tedavisi

Sırt Ağrısı

Sırt ağrısını tedavi etmek için ilk olarak nedenini öğrenmeniz gerekiyor. Bir hastalık yüzünden ortaya çıkıyorsa hastalığı tedavi etmelisiniz. Obezite gibi nedenler yüzünden ortaya çıkıyorsa yaşam tarzınızı değiştirmelisiniz.

İlk olarak doktorunuz fiziki ve nörolojik muayene yapacaktır. Daha detaylı bilgi almak için doktorunuz laboratuvar testleri ve radyolojik görüntüleme yöntemlerine başvurabilir. Bütün bu incelemeler sonunda sırt ağrısının nedenine ve şiddetine göre bir tedavi yöntemi seçilecektir.

Sırt tedavisinde doktorunuz ağrı kesicileri, kas gevşeticileri ve merhemleri reçete edebilir. İlaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda ise fizik terapi, masaj, nöral terapi ve akupunktur gibi tedavi yöntemleri kullanılabilir.

Sırt Ağrısı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Sırt Ağrısı

Sırt ağrısı için Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümüne gitmeniz gerekiyor. Düşme gibi olaylar yüzünden gerçekleşen sırt ağrıları için ise Ortopedi ve Travmatoloji doktoruna görünmelisiniz. Uzman bir doktora göründüğünüz takdirde gereken tedaviyi olursunuz ve kısa süre içerisinde ağrılardan kurtulursunuz.


İlginizi Çekebilir
Sırt Ağrısına İyi Gelen Krem, Yağlar ve Egzersizler

Sırt ağrısı neyin habercisi?

Sırt ağrısı obezite, viral enfeksiyonlar, travma, omurga hastalığı, disk kayması, kas veya bağ doku hastalığı, kemik bozuklukları, böbrek, kalp, akciğer ve yemek borusu gibi hastalıkların habercisi olabilir. Bu yüzden ağrı yaşadığınız zaman bir an önce doktora görünün.

Sırtın orta kısmı neden ağrır?

Sırtımızda bulunan omurganın iki yanındaki kasların gerilmesi sonucunda ağrılar oluşur. Bu kasların gerilmesinin en büyük nedeni strestir. C harfine benzeyen boyun omurgası düzleşir. Bunun sonucunda omuz ve sırta giden sinirlerin çıkışı daralır. Bu da sinirlerin baskı altına alınmasına ve ağrıların oluşmasına sebebiyet verir.

Sırt ağrısı ne zaman tehlikeli olur?

Sırt ağrısının tehlikeli olduğu durumlar ağrının şiddetlenmesi, boy kısalması, bacaklarda kuvvet kaybı ya da uyuşma, gece terlemesi, zayıflama, kan tahlilinde görülen yüksek sedimantasyon ve idrarda protein gibi bulgulara rastlanmasıdır. Eğer bu durumları yaşıyorsanız bir an önce doktorunuza danışmalısınız.

Kadınlarda sırt ağrısı neden olur?

Kadınlarda da erkeklerde olduğu gibi aynı nedenler yüzünden sırt ağrısı oluşabilir. Buna ek olarak kadınlarda osteoporoz adı verilen bir hastalık da sırt ağrısına neden olmaktadır. Oldukça ciddi olan bu hastalık yüzünden sırt kemiklerinde kırılmalar yaşanabilir. Bu sebeple eğer normal sırt ağrısının nedenleri sizde yoksa bir an önce doktorunuza bu hastalığın erken teşhisi için gitmelisiniz.

Sırt kürek kemiği ağrısı neden olur?

Bu ağrının en büyük nedeni kas ve tendonlarda gerilme ya da yaralanma yaşanmasıdır. Duruş bozukluğu, alışık olmayan pozisyonda uyumak, ağır yük kaldırmak, yoğun veya yanlış teknikle egzersiz yapmak ve uzun süre bilgisayar başında çalışmak sırt kürek kemiği ağrısının nedenleridir.

Sırt ağrısı için evde ne yapılabilir?

Sırt ağrısı evde nasıl geçer diye soruyorsanız sizlere bitkisel yağlarla masaj yapmayı önerebiliriz. Özellikle bazı yağlar sırt ve eklem ağrıları için birebirdir. Bu yağlar arasında kekik, nane, badem Hindistan cevizi ve okaliptüs yağları bulunuyor. Bu yağlar ile yaptıracağınız masajlarla sırt ağrınızı geçirebilirsiniz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.