Şırnak' ın Meşhur Lezzetleri

Şırnak’ ın kendine özgü, ve bunlardan şaşmayan yöresel yemekleri bulunmakta. İşte Şırnak yöresel yemekleri;
Şırnak' ın Meşhur Lezzetleri

Zengin ve çeşitli bir mutfağa sahip Şırnak. Çok lezzetli yöresel yemekleri bulunmakta. Şırnak’ a gidince ne yemeliyim? Nesi meşhur? Diyorsanız biz sizler için Şırnak’ ın en meşhur lezzetlerini araştırdık.
 

Kutlık

İçlli köftenin çok değişik bir versiyonudur. Şırnak’ a özgü çok lezzetli bir yemektir. Bulgur ve yarma yoğurulup hamur elde edilir. İçine de kıymalı harç konur. Yağda kızartılır. Şırnak’ da sıkça yapılan meşhur lezzetlerden bir tanesidir.
 

kutlik.png
 

Serbidev

Serbidev çok değişik ve yine Şırnak’ a özgü bir yöresel lezzettir. Çok değişik diyoruz çünkü bu yemek görsel açıdan da çok farklıdır. Ana malzemesi yarmadır. Yarma buğdayının ortası açılıp içine yoğurt, ve baharatlarla, tereyağlı sos hazırlanır. Sıcak sıcak yenmesi tavsiye edilir.
 

serbidev.jpg
 

Perde Pilavı

Perde pilavı doğu da yapılan çok lezzetli bir yöresel yemektir. Daha önce de birçok yörede karşımıza çıkan perde pilavına Şırnak’ da da rastlamak mümkün. Perde pilavı Şırnak’ lıların da vazgeçilmez yemeğidir.

 

perde-pilavi-001.jpg
 

Kipe

Kipe bumbarın bir değişik versiyonudur. Şırnak’ a özgü bir meşhur lezzet olan kipe, koyun bağırsaklarından yapılır. Koyun bağırsaklarının içine kıymalı ve pirinçli harç konur ve haşlanır. Şırnaklıların çok sevdiği meşhur lezzetlerden bir tanesidir.
 

kipe.jpg
 

Hekehaşandi

Yine Şırnak’ a özgü çok ama çok değişik bir yöresel yemek. Şırnak’ da yemeklerin adı kadar görüntüleri ve içlerindeki karışımlarda bir o kadar ilginç yapılıyor. Hekehaşandi ise yağsız olarak hazırlanan pilavın kıymayla yoğurularak kızartılmasından oluşuyor.
 

hekehasandi.jpg
 

Şımşipe

Şımşipe Şırnak’ da sadece ismi değişik olan bir yemektir. Aslında bildiğimiz dolmadır. Patlıcan, bibir içine harç hazırlanarak doldurulup pişirilir. Her yerde yediğimiz, bildiğimiz dolmanın adına Şırnak’ da şımşipe deniliyor.
 

simsipe.jpg
 

Fıreydin

Gelelim Şırnak’ ın tatlılarına. Şırnak’ on çok meşhur tatlılarından bir tanesi Fıreydin. Açılan hamurun içine ceviz ve şeker konur. Kızartılıp üzerine şıra dökülür ve servis edilir. Şırnak’ da çok yapılan meşhur ve lezzetli bir tatlıdır. Yemenizi tavsiye ederiz.
 

fireydin.jpg
 

Suryaz

Suryaz Şırnak’ da bulunan bir ot çeşididir. Şırnak’ lılar bu ottan da çok lezzetli yemekler yapabiliyorlar. İçlerine istedikleri malzemeyi, eti atarak ortaya çok lezzetli Şırnak’ ın meşhur lezzeti suryaz çıkıyor. Değişik tatlara açık olanların denemesini tavsiye ederiz.
 

suryaz.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.