Şırnak Hakkında Bilmedikleriniz

Çok eski bir tarihi geçmişi bulunan, Güneydoğu Anadolu bölgemizde yer alan şehrimiz Şırnak hakkında tüm bilgileri haberimizde bulabilirsiniz.
Şırnak Hakkında Bilmedikleriniz

Doğusunda Hakkari, Batısında Mardin, kuzeyinde Siirt, Kuzaydoğusunda Van, güneyinde ise Irak ve Suriye bulunmaktadır. Kışları çok sert ve soğuk geçen bu şehrimiz hakkında diğer önemli bilgileri inceleyelim.

Tarihi

Katip Çelebi’ nin yazdığı Seyahatname’ ye göre Şırnak şehrinin tarihi çok geçmişlere dayanmakla birlikte, yine rivayete ve Seyahatnameye göre Nuh Tufanı öncesine kadar dayandığı biliniyor. İlk önceleri Cizre kurulmuş ve Cizre’ de yazlar çok sıcak geçtiğinden bu sıcaktan korunmak için, Şırnak inşa edilmiştir. Yani Şırnak bir nevi yazlık olarak kullanılırmış. İsminin nasıl Şırnak olduğuna gelecek olursak, ilk önce Nuh’ un gemisinin kalıntılarının bulunduğuna inanılan Cudi Dağında ‘ Şehr-i Nuh’ adında kurulmuş Şırnak. Daha sonra yavaş yavaş Şerneh, sonrasında ise Şırnak ismini almıştır. Şınak’ ın 6 ilçesi bulunmaktadır. Bunlar Cizre, Beytüşşebap, Güçlükonak, İdil, Silopi ve Uludere’ dir.

sirnak.jpg

Cizre

Cizre en başlarda bir ulustan başka bir ulusa sürekli, bir uygarlığın eline geçiş en sonunda Osmanlı devletinin kanatlarının altına girmiştir. Milli mücadele zamanlarından alnının akıyla çıkan Cizre’ ye Fransızlar da sahip olmak istemiş ancak, halk direnmiş ve silahlanarak Fransızların gözünü bir hayli korkutmuşlardır. En son olarak İslmiyette Cizre’ de var olmaya başlamış, ismi Cezire olarak değiştirilmiş ancak sonra  tekrar Cizre adını almıştır. Cizre önceleri Mardin’ e bağlıyken daha sonra Şırnak’ a bağlanmıştır.
 

cizre.jpg
 

Ekonomi

Şırnak ekonomisinin temeli tarım ve hayvancılıktır. Önemli tarım ürünleri ise, arpa, pirinç, buğday, mercimek, nohut, susam ve ceviz bunlardan bazılarıdır. Şırnak’ da hayvancılık ise keçi ve koyun besiciliğine dayanır. Şırnak’ da endüstri, eğitim ve sağlık hizmetleri de  Türkiye’ de ki diğer şehirlere bakıldığında Şırnak’ da çok alt seviyede kalmıştır.
 

sirnak-tarim.jpg

Aktiviteler

Şırnak’ da yapılabilecek çeşitli ve güzel aktiviteler bulunmakta. Bunlardan ilki; Dağ ve doğa yürüyüşü; Şırnak doğa sporu yapmak için en uygun şehirlerimizden bir tanesidir. Dağ yürüyüşü yapmak için tercih edebileceğiniz yerler, Cudi Dağı, Şahköy Çağlayanı, Herekol Dağı bunlardan birkaçıdır. Rafting- Kano; Yine Şırnak’ da raftin yapmaya uygun parkurlar bulunmaktadır. Bunun için tercih edebileceğiniz yerler, Kızılsu Habur, Dicle nehri alternatiflerden bir kaçıdır.
 

sirnak-dag-yuruyusu.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum