Şırnak' da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Şırnak tam bir tarih kokulu şehir. Bu güzel şehirde gezilip görülmesi gereken pek çok mekan yer almakta.
Şırnak' da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Herkes tarafından bilinir medeniyetler şehridir Şırnak çünkü geçmişten bugüne pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış, tarih kokulu şehir. Şırnak’ da tek tek mutlaka gezilmesi gereken noktaları sizler için derledik;
 

Finik Ören Yeri Ve Kalesi

Finik Ören Yerinin M.Ö. 4000 yılından kalma olduğu biliniyor. Cizre'de bulunan bu muhteşem tarihi yeri ziyaret ettiğinizde tam 4000 yıl öncesine ait, sarayları, kervansarayları, mağaralardan oyularak elde edilmiş evleri, kadın ve erkek figürlerini görmeniz mümkün. Onun çok yakınında bulunan Finik kalesinde de çeşitli kabartmalara rastlamak mümkün.
 

finik-oren-yeri-kalesi.jpg
 

Bazebde Ören Yeri

Bazebde Ören Yeri de Şırnak'da görülmeye değer tarihi öneme sahip yerlerden bir tanesidir. Ören yeri tam Dicle Nehrinin kıyısında bulunur. Bu ören yerinde bulunan bir de taştan yapılmış bir köprü vardır. Bu köprüye de bayılacaksınız. Şırnak’ da mutlaka uğramanız gereken yerlerden bir tanesidir Bazebde Ören Yeri.

 

bazebde-oren-yeri.jpg
 

Cizre Ulu Cami

Cami önceleri kilise imiş. Çok eski bir kilise olan cami Hz. Ömer zamanında camiye çevrilmiştir. Caminin planı dikdörtgendir. Camideki en önemli detay, Efderli Kapı Tokmağıdır. Bu tokmak Selçuklu Döneminden kalma önemli tarihi eserlerden biridir. Tokmak halen İstanbul Türk Ve İslam Eserleri Müzesinde bulunmaktadır.
 

cizre-ulu-cami.jpg
 

Nuh Peygamber Türbesi

Şırnak, Nuh Tufanı açısından çok önemli bir tarihi olaya şahitlik olmasından dolayı da önemlidir. Kaynaklara göre, Tufan gerçekleştikten sonra Nuh Peygamberin gemisi Cudi Dağına oturtulmuştur ve bu bölge sonra yerleşim bölgesi olarak seçilmiştir. Nuh Peygamberin mezarı da burada bulunur. Bazı belli restorasyondan sonra türbe olarak ziyaretçilere açılmıştır.
 

nuh-peygamber-turbesi.jpg
 

Kasrik Ören Yeri

Şırnaklılar tarafından Sazirka adıyla bilinen, ören yerinde su bentleri, köprüler ve şehir kalıntıları bulunmaktadır. Ören yeri boğaz şeklinde olduğu için ılımandır. Bu yüzden birçok uygarlık tarafından yazlık olarak kullanılmıştır. Şırnaklılar özellikle de Cizre halkı dinlenip, piknik yapmak için de bu bölgeyi çok kullanır.
 

kasrik-oren-yeri.jpg
 

Kırmızı Medrese

Adı Kırmızı Medrese çünkü yapımında kırmızı tuğlalar kullanılmıştır. Medrese Cizre beyliği tarafından Cizre’ nin tekrar alınmasının şerefine yapılmıştır. 15. y.y’ da yapıldığı bilinmektedir. Medrese içinde, mezarlar, yemekhane, dershane, avlu bulunmaktadır. Şırnak’ da pek çok turist tarafından ziyaret edilen yerlerden bir tanesidir.
 

kirmizi-medrese.jpg
 

Abdaliye Medresesi

Medrese büyük bir aşka konu olmuş, o büyük aşkın yaşandığı yerdir. Birbirini seven Mem ve Zin’ in, kavuşamamaları ve onların aşklarına engel olmaya çalışan Bekir karakteri ile aralarında geçen hikayedir. Bu büyük aşk hikayesinden bi dersiniz, medresenin değişik mimarisinden mi bilinmez, pek çok Arap turist tarafından da ziyaretçi akınına uğranan bölgedir.
 

abdaliye-medresesi.jpg
 

Cudi Dağı

Cudi dağı Şırnak denilince akla gelen ilk yerlerden birisidir. Cudi dağından pek çok uygarlık geçmiş aynı zamanda tarihi çok sayıda hikayeye de konu olmuştur. Cudi dağının ayrıca bir başka tarihi önemi de Nuh’ un gemisinin bu dağa indiğidir. Şırnak’ a gidip de Cudi Dağı'nı görmeden dönmemelisiniz.
 

cudi-dagi.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum