Sinop'ta Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Türkiye'nin en kuzeyin ucunda bulunan Sinop, tarih ve doğanın iç içe geçtiği bir ildir. Peki, Sinop'a gezilip görülmesi gereken yerler nerelerdir ?
Sinop'ta Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Sinop Kalesi 

sinop-kalesi-.jpg

MÖ 7. yüzyılda da kenti korumak amacıyla kurulan Kale; Roma, Bizans ve Anadolu Selçukluları döneminde birkaç kez onarılmıştır. Sultan II. Abdülhamid döneminde Sinop Kalesi hapishane olarak kullanılmıştır.


Sinop Cezaevi

sinop-cezaevi.jpg

Cezaevi iç kalenin içinde ve eski tersane alanındadır. 1877 yılında kullanılmaya başlanmıştır. Etrafı yüksek kale bedenleri ile çevrilmiştir. 


Balatlar Kilisesi

 Balatlar Kilisesi, Sinop'un Ada mahallesinde Yusufoğlu Aralığı'nda Bizans döneminden kalma bir kilisedir. Günümüze kilisenin yalnızca kuzey ve güney duvarları kalmıştır.


Pervane Medresesi 

Medrese, Alaaddin Cami avlu kuzey girişinin karşısında bulunmaktadır. 1262 yılında şehrin ikinci defa alınışı anısına Selçuklu Veziri Muinüddin Süleyman Pervane tarafından yaptırılmıştır. 


Alaaddin Camisi (1267)

sinop-alladdin-cami.jpg

Alaaddin camii Selçuklular zamaninda yapılmıştır. Dikdörtgen planli olup, bes kubbelidir. Giriş geniş olan revaklı bölümden sağlanır. Avlunun ortasında bir sadırvan, bir köşede de Isfendiyarogullari Türbesi yer alir. Ayrıca Sinop'ta  Seyyid Bilal Türbesi (1280), Gazi Çelebi Türbesi (1322), Sultan Hatun Türbesi (1394), Hatunlar Türbesi'de yer almaktadır.

Diğer Camiler ise Meydankapı (Süleymaniye) Camisi (1878), Kefevi Camisi (1806), Kaleyazısı Mehmet Ağa Camisi (1062)'dir.


Şehitler Çeşmesi

sehitler-cesmesi.jpg

 Sinop il merkezinde 14 adet tarihi çeşme bulunmaktadır. Bunlardan birisi de Şehitler Çeşmesi’dir.Tersane Çarşısı’ndadır. Şehitler Çeşmesi, 1853 Osmanlı- Rus Savaşı’nda, Rusların donanmamıza düzenledikleri baskında şehit düşen denizcilerimizin üzerinden çıkan paralarla yapılmıştır.


 Paşa Tabyası

pasa-tabyasi.JPG

Sinop Yarımadası’nın güney ucunda bulunan Paşa Tabyası XIX.yüzyılda Osmanlı-Rus Savaşları sırasında yapılmıştır.

Mektebi İdadi Binası (Öğretmenevi) (1876-1909)

eski-hukumet-konagi.jpg

Sultan Abdülhamit Han’ın eğitim alanında çok önemli adımlar attığı bir dönemde temeli atılan Sinop Mekteb-i İdadisi’nin 1316 Haziran ayında resmi açılışı yapılmış ve 1955 yılında ise liseye çevrilen okul, 1983’te de Öğretmenevi olarak hizmete açılmıştır.

Mekteb-i İdadi’nin en önemli yanı 15 Eylül 1928 günü Gazi Mustafa Kemal’in bir günlük ziyaret için geldiği Sinop’ta okula da uğrayarak yeni alfabeyi bahçede kurulan kara tahtada bizzat öğretmesidir.

 Hamsilos Koyu

hamsilos-koyu-.jpg

Denizin kara içlerine kadar uzandıgı bir doğa harikası olan Hamsilos Koyu, Sinop 'a 11 Km.mesafede, doğal güzellikler içerisinde Sinopluların piknik amaçlı sık sık ziyaret ettikleri bir yerdir. 

Ayrıca Sarıkum, Karakum ilin doğal güzellikleri arasında görülmesi gereken yerlerden biriyken, Sinop Saat Kulesi ile Eski Sinop evlerini de görmeyi ihmal etmeyiniz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.