Sinop Hakkında Bilmedikleriniz

Sinop ili Karadeniz Bölgesi'nde, Batı Karadeniz Bölümü'nün en doğu kesiminde yer alır.
Sinop Hakkında Bilmedikleriniz

Yüzölçümü: 5.805 km2

Nüfus: 204,526

İl Trafik No: 57

Alan Kodu: 0368

Sinop'un İlçeleri: Sinop Merkez, Ayancık, Boyabat, Dikmen, Durağan, Erfelek, Gerze, Saraydüzü, Türkeli.

 

sinop-koy.jpg

Sinop'un Kısa Tarihi 

Sinop yöresi, Hitit, Frig, Lidya, Pers, Büyük İskender, Selevkes, Roma, Bizans, Selçuklu, Candaroğlu ve Osmanlı hakimiyetinde kalmıştır.

MÖ. 756 yılında Milet’ten ayrılan ve kendilerine yeni bir şehir kurmak isteyen Miletoslu göçmenler buraya gelerek bugünkü Sinop’un ilk temelini atmışlar ve bu şehre Sinope adını vermişlerdir. Antik Çağın ünlü düşünürlerinden Diogenes’in (Diojen) Sinop’ta doğmuş olması da kentin önemini arttırmıştır. 

 

sinop-.jpg

Sinop'un Coğrafi Özellikleri 

Karadeniz’in en girintili ve çıkıntılı kıyılarına sahip olan Sinop Karadeniz Bölgesi'nin ortasında Anadolu'nun en kuzeyinde, Boztepe Yarımadası'nın en dar kesiminde kurulmuştur.

Karadeniz'in en güzel tabii limanlarından birine sahip olan Sinop'ta Köşk, Kayser, Karakum, Selamet, Boztepe, Sinop, Feryat, Bozburun, İnce, Güllüsu, Usta gibi bir çok önemli burun yer almaktadır.

Sinop kıyılarında Sarı Ada, Kara Ada, Tavşan Adası olmak üzere üç tane yerleşime açık olmayan küçük adacıklar vardır. 

Sinop'un ekonomisi tarım, ormancılık, hayvancılık, balıkçılığa dayalıdır.

 

sinop-1.jpg

Sinop'un İklimi 

Sinop'ta iklim, yazlar serin, kışlar ılık geçer, Güney ve iç kesimlere inildikçe Karadeniz ikliminin etkisi azalır, yağışlar azalır, sıcaklık düşer.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.