Şili'de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Şili, Güney Amerika'nın tarihi ve turistik yerlerinin yanı sıra doğasıyla da ünlü olan ülkelerinden biridir. Şili tatilinde gezip görmeniz gereken yerleri yazımızda bulabilirsiniz.
Şili'de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Şili, Büyük Okyanus ile And Dağları'nın ortasında yer alan bir Güney Amerika ülkesidir. Bolivya, Arjantin ve Peru gibi ülkelerle sınır komşusu olan Şili, yaklaşık 17,5 milyon nüfusun yaşadığı 756,950 kilometrekarelik yüzölçümü alanına sahiptir. Güney kuzey uzunluğu tam 4300 km olan Şili dünyanın en fazla iklim yaşayan ülkelerinden biridir. Aynı zamanda doğu batı uzunluğu ortalama 180 km'dir. Bu yüzden ülkede çok fazla yerel saat dilimi kullanılmaz. Şili'nin başkenti aynı zamanda ülkenin en büyük merkezi konumundaki Santiago'dur. Coğrafi, tarihi ve turistik açıdan önemli zenginliklere sahip olan Şili'nin gezilecek görülecek yerlerini sizler için araştırdık.

 

Torres del Paine Milli Parkı

torres-del-paine-milli-parki.jpg

Şili Patagonyası olarak bilinen bölgede bulunan şahane bir ulusal park alanıdır. 2.400 kilometrekarelik devasa bir alanı kapsayan milli park, 1959 yılında kurulmuştur. Bölge ismini kuleyi andıran 3 büyük ve yüksek kaya parçasından almaktadır. Milli parkta onlarca puma, dev kondorlar ve gri patagonya tilkisi gibi bölgeye has canlılar yaşamaktadır. 3.000 metreyi bulan buzullu dağları ile dağcıların ilgisini çeken milli park, Şili seyahatinizin ilk adreslerinden biri olmalıdır.

 

Lauca Milli Parkı

lauca-milli-parki.jpg

Ülkenin kuzeyinde yer alan bu ulusal park, UNESCO tarafından biyosfer doğal koruma bölgesi olarak belirlenmiştir. 1.379 kilometrekarelik alanı kapsayan Lauca Milli Parkı, 1970 yılında ulusal park alanı olarak belirlenmiştir. Bölgede 6000 metreyi aşan birçok volkanik dağ bulunmaktadır. Bu bölgedeki volkanik dağların arasında yer alan Lago Chungara adlı göl, dünyanın en yüksek noktada yer alan gölleri arasında yer alır.

 

Palacio de La Moneda

palacio-de-la-moneda-001.jpg

Başkent Santiago'da yer alan bu muhteşem saray, ülke başkanının resmi konutu olarak hizmet vermektedir. Kent merkezinde bulunan sembol yapı dünyaca ünlüdür. Meşhur mimar Joaquin Toesca tarafından dizayn edilen şahane yapı, 1784 ve 1805 yılları arasında inşa edilerek hizmete açılmıştır. 20. yüzyılın ikinci çeyreğinde ülke başkanlarının ikametgahı olma unvanını kaybeden yapı, 1981 yılında kapsamlı bir yenileme çalışmasından geçmiştir. Daha sonra halka açılan saray, Şili'nin gezilecek yerlerindendir.

 

Museo Chileno de Arte Precolombino

museo-chileno-de-arte-precolombino-001.jpg

Orta ve Güney Amerika Kolomb öncesi sanat eserlerinin sergilendiği önemli bir müzedir. Şili'nin başkenti Santiago'da bulunan kurum, ülkenin en fazla ziyaretçi çeken sanat müzelerinden biridir. 1981 yılında açılan kurum, kentin Plaza de Armas adlı ünlü meydanında Palacio de la Real Aduana adlı binada hizmet vermektedir. Müze binası 1805 ve 1807 yılları arasında inşa edilmiş tarihi bir yapıdır.

 

Chiloe

chiloe.jpg

8.394 kilometrekare alanı ve 180 km uzunluğu ile Ateş Toprakları olarak bilinen adanın ardından Şili'nin en büyük ikinci adası konumundadır. Chiloe Archipelago takımadalarına bağlı olan Chiloe isimli ada, Şili'nin en turistik yerlerinden biridir. Muazzam bitki örtüsüne ve deniz manzaralarına sahip olan bu şahane adayı kesinlikle ziyaret etmelisiniz.

 

Costanera Center

costanera-center.jpg

Burası Şili'nin başkenti Santiago'da 3 gökdelenden oluşan 6 kat alışveriş merkezi içeren bir iş ve ticaret kompleksidir. Ünlü mimar Cesar Pelli tarafından tasarlanan binalar 300 metre yüksekliğe sahip olup Latin Amerika'nın en yüksek, Güney Yarımküre'nin ise en yüksek ikinci binası konumundadır. Alışveriş imkanının yanı sıra restoran, spor kompleksi ve sinema gibi hizmetlerin verildiği Costanera Center geçtiğimiz birkaç yıl içerisinde inşa edilmiş olmasına rağmen başkentin simgelerinden birine çevrilmiştir.

 

Cerro San Cristobal

cerro-san-cristobal-001.jpg

Başkentin kuzey kısmında yer alan tepe, 880 metre yüksekliğe sahiptir. Bu rakam Cerro San Cristobal'ı, Cerro Renca'nın ardından Santiago'nun en yüksek tepesi yapmaktadır. Tepeye çok sayıda gözlemevi inşa edilmiş olup burada bulunan Kutsal Bakire Meryem Heykeli büyük ilgi görmektedir. 22 metre yüksekliğindeki heykeli görmek ve Santiago'yu yükseklerden izlemek için Şili'nin görülmesi gereken yerlerinden biri olan Cerro San Cristobal'a uğramayı sakın unutmayın.

 

Santiago Metropolitan Park

santiago-metropolitan-park-001.jpg

Şili'nin başkenti Santiago merkezinde bulunan şahane bir kentsel park alanıdır. Yürüyüş ve bisiklet yolları, farklı doğa aktiviteleri içeren şahane park, Konut ve Kentsel Kalkınma Bakanlığı tarafından yönetilmektedir. 722 hektarlık devasa alanıyla yeryüzünün en büyük kentsel parklarından biri olarak bilinen Santiago Metropolitan Park, 100 binden fazla ağaca sahiptir. 1966 yılında hizmete açılan kentsel park, yemyeşil bir bitki örtüsüyle çevrilidir ve Şili'nin gezilecek yerlerindendir.

 

San Rafael Buzulu

san-rafael-buzulu.jpg

Şili'de Kuzey Patagonya olarak bilinen bölgede bulunan en büyük buzul kütlelerinden biridir. Laguna San Rafael Milli Parkı'nı da içine alan buzul, tam 760 kilometrekarelik dev bir sahayı içine almaktadır. Güney Amerika'nın kışı yaşadığı dönemde muhteşem görüntüler sunan bölge, bahar ve yaz aylarında erimeyle beraber bölgedeki su oranında ciddi artışa neden olabilmektedir. Ülkedeki önemli doğa harikalarından biri olan San Fafael Buzulu, Şili gezi rehberinizde mutlaka yer almalıdır.

 

Wulff Kalesi

wulff-kalesi.JPG

Şili'nin Vina del Mar adlı kentinde deniz kenarına konuşlandırılan yapı, Alman kömür tüccarı Gustavo Wulff tarafından yaptırılmıştır. 1260 metrekarelik alanı kapsayan bina, 1881 ve 1904 yılları arasında inşa edilmiştir. 1908 senesinde ev olarak kullanılmaya başlayan Wulff Kalesi adlı bina, 1917 yılından itibaren mimar Alberto Cruz Montt tarafından bir kale ev haline getirilmiştir. 1995 yılında çıkan bir yasa sonucunda 'Şili Ulusal Anıtları' listesine anılan kale ev Şili'nin tarihi yerlerinden biridir.

 

NeOldu.com / Özel Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.