Siirt'de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan şehirlerden biri olan Siirt, coğrafik olarak Anadolu ve Mezopotamya’nın kesiştiği bölgede bulunmaktadır.
Siirt'de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

ulu-cami.jpg

Ulu Camii

Siirt il merkezinde bulunan Ulu Cami Selçuklu Sultanı Mugiziddün Mahmut tarafından 1129 yılında yaptırılmıştır. Siirt Ulu cami, cami mekanından çok çini ve tuğla işçiliği gösteren minaresiyle önem kazanmıştır. 

         

turbe-.jpg

İbrahim Hakkı Türbesi

Türbe, bir büyük ve iki küçük kubbenin örttüğü iki oda ve bir hol ile bir kuleden oluşmaktadır. Türbenin asıl özelliği; gece ve gündüzün eşit olduğu 21 Mart günü, yeni doğan güneşin ışıkları, türbenin tümü gölgede kalırken, pencere boşluğundan geçip, türbede bulunan sansulayı aydınlatmasıdır. İbrahim hakkı türbesi dışında, İsmail Fakirullah Türbesi, Sultan Memduh Türbesi, Şeyh Muhammed El Hazin Türbesi de bulunmaktadır. 

 

kaplica-002.jpg

Billoris Kaplıcaları

Siirt il merkezine 17 km uzaklıkta, Siirt'in güneyinde Botan çayı kenarında bulunan kaplıcanın romatizma, deri, solunum yolları, kas yorgunluğu, sinirsel hastalıklar, kadın hastalıkları, eklem ve kireçlenme, nevralji, polinevrit, nevrit, polio sekelleri, ameliyat sonrası rahatsızlıklar gibi hastalıklara olumlu etki ettiği söylenmektedir.

 

billoris-kaplica.jpg

Saat Kulesi

Saat Kulesi Hükümet Caddesi üzerinde yer almaktadır. 1975 yılında tamamlanmıştır. Kesme taştan yapılmış olan kule kare planlıdır. Silmelerle birbirinden ayrılmış dört bölümden oluşan yüzeyin üzerinde saat yer almakta, kulenin tepesi de yukarıda daralan bir kubbeyle örtülmektedir.

 

derzin-kalesi.jpeg

Derzin Kalesi

Bizans Döneminden kalma oldukça sarp bir tepenin üzerinde inşa edilen kalede bulunan gözetleme kuleleri günümüze kadar varlıklarını koruyabilmişlerdir.

 

cas-.jpg

Cas Evleri

“Cas” adı verilen bir malzeme ile sıvanmış olduklarından bu isimle anılmaktadırlar.

 

kaplica.jpeg

Sağlarca Kaplıcası

Siirt İl Merkezine 15 Km uzaklıkta bulunan Sağlarca Kaplıcası Sağlık Turizmi potansiyelini taşıyan önemli bir kaynaktır.

 

kale.jpg

İrun Kalesi

Şirvan ilçesinin 40 km kuzeyinde sarp dağların zirvesinde kurulmuştur. Kalenin bulunduğu dağın eteğinden geçen nehirle yer altı tüneli ile bağlantısı bulunmaktadır.

 

Kormas (İnce Kaya) Kalesi

Şirvan ilçesinin 10 km. uzağında incekaya (Kormas) köyünde bulunan Bizanslılar dönemine ait kaledir. Kale daha ziyade şatoyu andırmaktadır.

Cumhuriyet Camii

Yapım tarihi kesin olarak bilinmeyen Cami 1926 yılında onarılmış, Hıdrul Ahdar olan adı Cumhuriyet Camii olarak değiştirilmiştir. Camii kare planlı ve tek kubbelidir. Mihrap ve mimberde Rumi tezyinat madalyonlar bulunmaktadır.

 

Botan Mağaraları

İlin Jeolojik yapısında kalkerli oluşumlar önemli yer tuttuğundan pek çok sayıda mağara oluşmuştur. Bunların bir bölümünde, insanlarca konut olarak kullanıldığını gösterir izlere rastlanmaktadır. Suya karşı direnci az olan kalkerlerin erimesi ile ortaya çıkan bu doğal mağaralar genellikle vadi boylarında yoğunlaşmıştır. Bunların en ünlüleri Botan Mağaraları'dır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.