Siirt Hakkında Bilmedikleriniz

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Siirt ili hakkında bilmedikleriniz...
Siirt Hakkında Bilmedikleriniz

Nüfus: 291.528 (2007)

İl Trafik No: 56

Alan Kodu: 484

Siirt İlçeleri; Siirt, Baykan‎, Eruh‎, Kurtalan‎, Pervari‎ , Tillo‎, Şirvan‎ 

siirt-1.jpg

​Siirt Kısa Tarihi 

Siirt, Mezopotamya ve Anadolu uygarlıklarının kesiştikleri alanda kurulmuştur. Bu yüzden kuzeyinde ve güneyinde ortaya çıkan uygarlıklar, yörenin kültürel gelişmesinde etkili olmuştur.

Siirt; Neolitik, Kalkolitik, Tunç ve Helenistik, Roma, Bizans–İslam ve Yakınçağ’ı kapsayan dönemlere ait buluntular ile günümüzdeki kültürel yapı Türk – İslam Kültürü’nün etkisiyle biçimlenmiştir. Siirt’in içinde bulunduğu bölge, göçler nedeniyle etnik ve dinsel inanışlar yönünden çeşitlilik göstermektedir. Urartular, İskitler, Medler ve Persler, egemenlik dönemlerinde dinsel inanışlarını da buralara yaymışlardı. 16.Yy.’da Osmanlı yönetimine geçen Siirt, Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılışına kadar bu devlete bağlı kalmıştır.

 

1990 yılında değişen sınırlardan sonra Siirt ilinin yüzölçümü 6.186 kilometrekareye inmiştir. 

siirt.JPG

Siirt'in  İklimi 

Siirt’te karasal iklim hüküm sürmekte ve dört mevsim en belirgin özellikleriyle yaşanmaktadır.

 

siirt-2.jpg

Siirt'in Coğrafi Özellikleri 

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Siirt, doğudan Şırnak ve Van, kuzeyden Batman ve Bitlis, batıdan Batman, güneyden Mardin ve Şırnak İlleri ile çevrilidir. İl topraklarının büyük bölümü dağlarla kaplıdır. Kuzeyde Muş Güneyi Dağları, doğuda Siirt Doğusu Dağları ilin doğal sınırlarını oluşturan sıradağlardır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.