Sigara Nasıl Bırakılır, Bıraktıktan Sonra Neler Olur?

Sigaranın ne kadar tehlikeli olduğunu hatırlatmak adına tıbben kanıtlanmış ve bilimsel gerçekler olan bu yazımıza göz atmanızda fayda var.
Sigara Nasıl Bırakılır, Bıraktıktan Sonra Neler Olur?

Sigara Nasıl Bırakılır?

Sigaranın tehlikeleri hakkında çok bilgi sahibi değilseniz ve uzun zamandır sigara içiyorsanız bu içerik tam size göre. Bazı insanlar sigaranın etkilerinin farkında bile değiller ya da çokta umursamıyorlar. Sigaranın ne kadar tehlikeli olduğunu hatırlatmak adına tıbben kanıtlanmış ve bilimsel gerçekler insanı ürkütüyor.

1. Ramazanda Sigara İçmeyin

Sigara Nasıl Bırakılır?

Ramazan Ayında tuttuğunuzu orucu sigarayı bırakmak için bir fırsata çevirebilirsiniz. Ramazan aylarında oruç tutarak sigaranın size vermiş olduğu nikotini vücuttan atabilirsiniz. Yemekten sonra sigara içmeyerek sigarayı bırakabilirsiniz.

2. Sevdiklerinizi Düşünün

Sigara Nasıl Bırakılır?

Tütünde bulunan 7000 kimyasaldan 250’si oldukça zararlıdır. Sigarada hidrojen siyanür, karbon monoksit ve amonyak gibi zararlı kimyasallar var. Bu 250 kimyasalın 69'u ise kansere yol açar. ABD Sağlık Bakanlığı, her sene pasif içicilik nedeniyle akciğer kanserinden ölen 7,300 kişi olduğunu açıkladı. Kendinizi düşünmüyorsanız lütfen sevdiklerinizi düşünün!

3. Kanser Olacağınızı Unutmayın

Sigara Nasıl Bırakılır?

Sigarayı bırakmak kanser olma riskinizi düşürür ve diğer kanser türlerini yaşama ihtimalinizi önemli ölçüde azaltır. Ayrıca sigara sadece akciğer kanserine neden olmaz, diğer kanserlerin de ana sebebidir. Bu doğru sigaralar ve tütün ürünleri sadece akciğerlerinizin peşinden gitmez. Sigara içicileri, kolon, gırtlak, karaciğer, mide ve pankreas kanseri olmak üzere diğer 10 kanser olabilir.

4. Sigaranın Neden Olduğu Hastalıkları İyi Bilin

Sigara Nasıl Bırakılır?

Amerika Kanser Birliği'ne göre sigaranın neden olduğu diğer hastalıklar; KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı), kalp hastalığı, inme, astım, kısırlık, düşük bebekler, diyabet, körlük, katarakt ve yaşa bağlı maküler dejenerasyondur.

5. Nikotine Karşı Savaşın

Sigara Nasıl Bırakılır?

Kendinize ve ailenize faydalı olmakla birlikte çıkma kararı kesinlikle zor bir şeydir ancak canavara karşı savaşta olduğunuzu her zaman düşünün, bu size büyük hırs kazandırabilir. Sizi bağımlı yapan nikotindir, her zaman bir sonraki dumanı istemek için zorlatır.

6. Sigarayı Herkes için Bırakın

Sigara Nasıl Bırakılır?

Korkmuş, hasta veya şüpheli hissediyor olabilirsiniz ancak alışkanlıktan kurtulmak için ilk adımı attınız. Bunu sağlığınız, refahınız, yaşam kaliteniz, arkadaşlarınız ve aileniz için yaptığınızı unutmayın.

7. Arkadaşlarınıza Bıraktığınızı Söyleyin

Sigara Nasıl Bırakılır?

Sigara içen arkadaşlarınıza artık sigara içmediğinizi söyleyin, böylece sizi bir duman çekmeye davet etmezler. Sigara içen ortamlardan da olabildiğince uzak kalmaya çalışın. Hiçbir şekilde içmemeye özen gösterin.

8. Sigarayı Bırakmayı Kafaya Koyun

Sigara Nasıl Bırakılır?

Her gün sigarayı bırakma isteğinize bağlı kaldığınızı tekrarlayın. Günler içerisinde sigara isteğinizin artması normaldir. Yanlış yaptığınız bir durum yok. Sigarayı bırakmak istediğinizi bilin ve ona göre davranın.

9. Sigara İsteğini Artıran Şeyleri Unutun

Sigara Nasıl Bırakılır?

Gün içerisinde sigara isteğinizi artıran şeyleri analiz edin ve bir daha ki sefere daha iyi baş edebilmek için hazırlıklı olun. Sigara içmenizi tetikleyecek durumlardan uzaklaşmaya özen gösterin.

10. Profesyonel Yardım Alın

Sigara Nasıl Bırakılır?

Profesyonel yardım almaktan çekinmeyin. Profesyonel insanlardan yardım alan kişilerin bir çoğu sigarayı bırakmış ve sağlıklı yaşama dönmüştür. Sigarayı bırakmak hayatınıza 10 yıl ekleyebilir, o zaman yapabileceğiniz her şeyi düşünebilirsiniz.

Sigarayı Bıraktıktan Sonra Ne Olur?

Sigarayı bıraktıktan sonra vücutta bazı durumlar gerçekleşir. Vücudun sigara içme isteği her geçen saat artmaktadır. Önemli olan ilk üç gün boyunca hiçbir şekilde sigara içmemektir. İlk üç günü atlattıktan sonra vücudun sigara içme isteği azalacaktır.

Sigarayı Bıraktıktan 4 Saat Sonra

Sigarayı özlerseniz korkmayın bu normal bir şey, bu yaşam tarzına daha yenisiniz. Tüm irade gücünü zorlayın ve sigarayı düşünmeyin. Aklınızı ve bedeninizi harekete geçirmek için herhangi bir şey yapmakla meşgul olun, egzersiz yapın, yürüyüşe çıkın, elbise dolabınızı düzeltin, evi temizleyin. Sigaradan başka her şeye odaklanın.

Sigarayı Bıraktıktan 10 Saat Sonra

Uyku sorununuz olabilir, bu sizi rahatsız etmesin. İlk geceyi geçirebilmek için uyku hapı kullanabilirsiniz. Bu sayede bebek gibi yatacaksınız.

Sigarayı Bıraktıktan 24 Saat Sonra

İlk gününüz boyunca kaçışlar yaptınız ve bedeniniz bunun farkında. Öncelikle mutlu ve harika hissetmeye başladınız.  Ailenize, arkadaşlarınıza ve meslektaşlarına büyük bir değişimin içinde olduğunuzu söyleyin.

Sigarayı Bıraktıktan 48 Saat Sonra

Çekilmez baş ağrıları sizi çok fena vuracaktır. Etkili ağrı kesici alın. Vücudunuzda bulunan sigaranın kimyasallarını dışarı atıyorsunuz, çok normal.

Sigarayı Bıraktıktan 72 Saat Sonra

Bugün, diğer günlerden daha fazla stresli hissedebilirsiniz. İlk günden daha endişeli ve sinirli olmanız normal ancak bugün sigaranın size getirdiği fiziksel zorlukların son günü.

3 gün çok büyük ilerleme gerçekleştirememiş olabilirsiniz ama bundan kurtulmak istediğinizi kendinize kanıtladınız. Bundan sonra tek yapmanız gereken yukarıda saymış olduğumuz önerilere dikkat edip ağzınıza sigara sürmemek.


Sigarayı bıraktıktan sonra vücutta neler olur?

Sigarayı bıraktıktan sonraki ilk gün içinde çok fazla yemek yeme isteği oluşur. Daha sonrasında 12 saat içinde vücutta karbon monoksit seviyeleri normale döner. Kalp atış hızı ve tansiyon normal seviyelere düşer

Sigarayı bırakmak kilo aldırır mı?

Sigarayı bıraktıktan sonra iştah artışı, zihinsel değişiklik, kabızlık görebilirsiniz bunlar normal şeyler çünkü vücudunuz kendisini düzenliyor. Daha iyi atlatmak için Omega 3, C vitamini (güçlü doğal anti-inflamatuar eksipiyantlar) alabilirsiniz. Bu sürede bol su içmek kilo almanızı engeller. 

Sigara içen kişide neler görülür?

Eğer sigara içiyorsanız veya son 15 yıldır kullanıyorsanız , aşağıdaki semptomlara dikkat etmeniz son derece önemlidir. Birliğe göre akciğer kanserinin başlıca semptomlar şunlardır: Gitmeyen veya daha da kötüleşen bir öksürük, kan öksürme veya pas rengi balgam, derin nefes alamama, öksürme veya kötüleşen göğüs ağrısı, ses kısıklığı, kilo kaybı ve iştah kaybı, nefes darlığı sürekli yaşayacağınız durumlardır.

Sigarayı bıraktıktan sonra ne olur?

Eğer 30'unuzdan kurtulursanız, yapılan çalışmalar 10 yıl daha yaşayacağınızı gösteriyor. 40 yaşındayken sigarayı bırakmak yaşam beklentisini 9 yıl arttıracaktır. 10 yıl sonra akciğer kanseri alma riskiniz ve diğer kanserlerle olan riskiniz %50'ye kadar düşecektir. Sigaradan kurtulduğunuzda bedeniniz size teşekkür edecektir.

Pasif içicilik akciğer kanserine neden olur mu?

Pasif içicilik bile akciğer kanserine neden olabilir. Bu semptomları görüyorsanız illaki akciğer kanseri olduğunuz anlamına gelmez ancak bunlar akciğer kanserinin erken teşhis için erken uyarı olabilir.

Sigara içmeyi bıraktıktan sonra kalp krizi riski düşer mi?

Sigara içmeden yaşayan ilk yılı geçirdikten sonra, kalp krizi riskinizi %50 azalır. Bu bir açıdan da hipertansiyon, tekrarlayan kalp krizi ve diğer kan pıhtısı ile ilgili hastalıkları yaşama ihtimalinizi düşürür.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.