Şifa Kaynağı Kaplıcalar

Şifa bulmak için, yılda on binlerce insanın akın ettiği kaplıcaların; nasıl keşfedildiğini, hangi dertlere derman olduğunu biliyor muyuz?
Şifa Kaynağı Kaplıcalar

KAPLICALAR

 kaplica2.jpeg

Kaplıca tedavisi en tabii, en kolay ve hatta en etkili tedavi çeşitlerinden biridir. Kaplıca tedavisi çok eskilere dayanmaktadır. İnsanların, kaplıcaların etkilerini nasıl olup da yararlanmaya başladıkları merak edilmeye değer bir şeydir.

Hekimliğin ilkel olduğu, fizik kimya gibi bilimlerin henüz yaygınlaşmadığı zamanlarda, insanoğlunun kaplıcalardaki çeşitli erimiş olan madenlerin varlığından haberi olması çok güçtü. kaplica3.jpg

Bu soruların cevabını Fransız tarihçi ve sosyologlarından Michelet şöyle vermektedir: “ kaplıcaların,çok eski zamandan başlayarak, insanların hizmetlerine alınışı, bilimsel laboratuar incelemelerinden daha önce, halkın gözleri ve pratik deneyleri sonucunda gerçekleşmiştir. Şöyle ki, yerden kaynayan sıcak ve hafif de olsa özel kokusu ve lezzeti olan bu çeşit suların çevresinde yaşayan kimselerin bir takım hastalıklardan masun kaldığını gören diğer bölge halkı, bu durumun üzerine durup düşünmüş, onların bu bağışıklıklarının bu sularla haşir neşir olmaktan ileri geldiğine kanaat getirince, kendileri de aynı şeyi denemişlerdir. Elle tutulur, gözle görünür sonuçlar aldıktan sonra bu konuyu genelleştirmişlerdir.“

Uzun süreler, bilinmeden insanların hem ilacı, hem doktoru olan kaplıcalar için adları tarihe geçmiş birçok ünlü kişilerin çeşitli sözleri ve görüşleri vardır. Anadolu’yu, bu konu için ziyaret eden Roma’lı hatip Çiçero’nun “Her yıl muntazaman bir ay kaplıcada yaşayan bir insanın ölmesine imkan yoktur.” Sözü meşhurdur. Roman çağı düşünür ve yazarlarından biri olan Pline “Tabiatın mucizelerini en çok gösterdiği yer kaplıcalardır demiştir.

 kaplica1.jpg

KAPLICA TEDAVİSİ

Kaplıca tedavisinin önemi, çeşitli ilaçların keşfedilip çoğaldığı günümüzde bile, eski değerinden hiçbir şey kaybetmemiştir. Son elli yılda birçok devlet, kaplıca tedavisini, resmi devlet sektörü için kabul etmiş durumdadır. Kaplıcalar, genel olarak, romatizma, siyatik, lumbago, kalp ve damar hastalıkları, kan düzeni, idrar zorlukları, .çeşitli cilt hastalıkları, sinir, nevrasteni, karaciğer rahatsızlıkları, ifraz guddeleri bozuklukları, mide ve bağırsak hastalıkları, verem, şeker, nefes darlığı, kadın hastalıkları… gibi pek çok hastalıkların tedavisinde yararlanılmıştır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.