Sibirya Orman Kedisi Bakımı ve Özellikleri       

Sibirya kedisi ile ev arkadaşlığı yapmak istiyorsanız bu yazımız tam size göre! Sibirya Orman kedisi hakkında merak edilen tüm bilgilerin yer aldığı içeriğimize göz atabilirsiniz..
Sibirya Orman Kedisi Bakımı ve Özellikleri       

Sibirya Orman Kedisi Bakımı ve Özellikleri       

Sibirya kedisi, güçlü ve hareketli yapısı ile oldukça enerjik bir tür olarak bilinmektedir. Kabarık tüy yapısı ile dikkat çeken tür, en soğuk hava koşullarına dahi oldukça dayanıklıdır. Ayrıca yüzme konusunda usta olduğu da bilinmektedir. İyi bir tırmanıcı olması bir dağcıya da benzetilmektedir. Tüm bunların yanında insanlar ile olan ilişkisi Sibirya kedisini iyi bir ev arkadaşı yapmaya yetmektedir.

M.S. 1000 yılına kadar uzanan geçmişi ile oldukça eski bir ırk olduğu söylenen Sibirya kedisi ilk olarak 1870 yılında kayıtlara geçmiştir. 1884 yılında Amerika’da kedi şovlarında sergilenmesi ile tüm dünyada hızla popülerlik sağlamıştır. Oldukça büyük cüssesi ve kalın tüy yapısı ile Sibirya’da ormanlarda yaşayabildiği söylenmektedir. 1990 yılında dünyanın farklı noktalarına ihraç edilmesi ile büyük bir hayran kitlesine sahip olmuştur.                   

sibirya-kedisi-001.jpg  


Sibirya Orman Kedisi Kişiliği

Olgunlaşma süresi oldukça yavaş olan Sibirya kedisi ortalama 4 ile 5 yaşına kadar büyüme eğilimi göstermektedir. Beraberinde çocuk ruhlu kişiliği bir hayli sevecen ve eğlenceli kişiliğe sahip olmasının nedeni olarak gösterilmektedir. Hemen her ev ortamına kolaylıkla adapte olabilen bu tür sahibi ile güçlü bir bağ kurmaktadır. Ayrıca su konusunda inanılmaz hassas olduğu söylenen sevimli dostumuz akan muslukların yanında ve banyo küvetinde beklemekten hoşlanmaktadır. İyi bir yüzü oldukları da söylenmektedir.

Doğası gereği oldukça zeki olan Sibirya kedisi bir hayli çevik ve hızlı hareketler sergilemektedir. Her daim bir şeyler ile meşgul oldukları söylenen bu sevimli dostumuz dışarıda dolaşmaktan, sahibi ile beraber arabaya binmekten zevk almaktadır. Tırmanma konusunda da oldukça usta olan Sibirya kedisi, çevresini yukarıdan izleme konusunda oldukça hassastır. Getir-götür oyunlarında da bir köpek kadar başarılı olduğu söylenmektedir.

sibirya-kedisi-002.jpg


Sibirya Orman Kedisi Görünümü

Sibirya kedisi katlı ve kabarık uzun tüy yapısı ile dikkat çekmektedir. Adından da anlayacağınız gibi soğuk kış aylarına inanılmaz derecede dayanıklı bir ırktır. Yarı uzunlukta ki çift katlı tüy yapısı son derece çekici ve eşsiz bir görünüm kazandırmaktadır. Bir hayli güçlü vücut yapısı ile oldukça yüksek bölgelere çıkabilmektedir. Dişi Sibirya kedileri erkeklere göre biraz daha ufak ve hafiftir.

Olukça büyük kafası, geniş gövdesi ve uzun cüssesi ile küçük bir aslanı andıran Sibirya kedisi, orta uzunlukta ki kulakları ve kemikli surat yapısına sahiptir. En belirgin görünümü elbette ki tüyleri olan Sibirya kedisi adeta bir pelüş oyuncağı andırmaktadır. Boyun bölgesinde ki kıllar vücut yapısına göre daha uzun ve sakal görünümüne sahiptir. Türün en sık rastlanan renk tonları çikolata, tarçın, karamel, tekir olarak bilinmektedir.

sibirya-kedisi-003.jpg


Sibirya Orman Kedisi Bakımı

Sibirya kedisi sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşam sürebilmesi için her daim bakım uygulamalarının yapılması gerekmektedir. Özellikle beslenme ve diyet uygulamaları yaşam süresini en üst düzeye taşımaktadır. Diğer kedi ırklarında olduğu gibi Sibirya kedisinin de yoğun tüy yapısına sahip olmasından dolayı düzenli taranması gerekmektedir. Haftada birkaç kez uygulayacağınız tarama işlemlerinde kedi tarağı kullanabilirsiniz. Çevresinden herhangi bir mikrop yada bakteriye maruz kalmaması için Sibirya kedisinin oyuncaklarının, mama, su ve kum kabının düzenli olarak dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Ayrıca yoğun tüy yapısı ile bilinen bu kedi, ev içerisinde düzenli temizlik yapmanızı da gerektirmektedir. Özellikle alerjik reaksiyonlara karşı bu bakım uygulaması oldukça önemlidir.

sibirya-kedisi-007.jpg

Sibirya kedinizin tırnaklarını düzenli olarak kesmeniz gerekmektedir. Bu uygulama için kedi kuaförüne başvurabileceğiniz gibi ona alacağınız kedi tırmığı ile kolayca halledebilirsiniz. Beraberinde kulaklarının nemli bir bez ile silinmesi her daim temiz kalması için yeterli olacaktır. Sibirya kedisi her daim zinde, güçlü ve sağlıklı kalması için yaşına uygun olarak aşılama işlemlerinin veteriner hekim kontrolünde düzenli olarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca açık havaya çıkartacağınız kedinizin diğer hayvanlara karşı kendini koruyabilmesi için yıllık grip ve enteritin aşılarını ihmal etmeyiniz. Ağız sağlığının korunması için Sibirya kedisinin dişlerinin günlük olarak fırçalanması önerilmektedir. Düzenli diş fırçalaması hem diş eti hem de ağız içerisinde oluşabilecek enfeksiyon riskini azalttığı söylenmektedir.

sibirya-kedisi-004.jpg


Sibirya Orman Kedisi Sağlık Durumu

Sibirya kedisi oldukça sağlıklı bir ırk olarak kabul edilmektedir. Yaşına uygun beslenmesi ve diyet uygulamalarının yapılması durumunda ortala yaşam beklentisi 12 ile 15 yıl arasında değişiklik gösterdiği bilinmektedir. Ancak yetiştiriciler bu türün bazı kalıtsal hastalıklar ile karşılaşabileceği konusunda uyarmaktadır. Özellikle Sibirya kedisinde görülen hipertrofik kardiyomiyopati ve piruvat kinaz eksikliğine karşı test edilmesi gerekmektedir.

Sibirya kedisinin sağlık durumunun korunması için her daim bakım uygulamalarını yapmanız önerilmektedir. Ayrıca damak lezzetine uygun birbirinden farklı mama tercihi ile her daim kaliteli tüketime önem veriniz. Bağışıklık sisteminin korunması, bakteri ve parazitlere karşı dirençli kalması için rutin aşı uygulamalarını unutmayınız.

sibirya-kedisi-005.jpg


Sibirya Orman Kedisi Çocuklar ve Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Eğlenceli, sevecen ve şefkatli kişiliği ile tanınan Sibirya kedisi çocuklu aileler için mükemmel bir tercih olduğu söylenmektedir. Küçük çocuklar da dahil olmak üzere çocuklarla oldukça iyi geçinebilmektedir. Her daim nazik ve kibar hareketleri ile onları eğlendirmeye bayılmaktadır. Ancak bebeklerin Sibirya kedisi ile aynı ortamda baş başa bırakılmaması önerilmektedir.

Özellikle aynı evde beraber büyütülmesi durumunda kedi ve köpekler ile bir hayli dostça kalan Sibirya kedisi her daim hoşgörülü olmayı tercih etmektedir. Aynı saygıyı kendisine de beklemekten vazgeçmeyen bu tür, daha küçük evciller ile birlikte bırakılmamalıdır. Ayrıca yeni tanıştıracağınız bir evcil ile Sibirya kedinizi kontrollü olarak bir araya getirmelisiniz.

sibirya-kedisi-006.jpg


Sibirya Orman Kedisi Özellikleri

  • Doğal mutasyon sonucunda meydana gelmiş sağlıklı bir kedi ırkıdır.
  • Kalın ve kabarık tüy yapısı ile en soğuk kış şartlarına dahi dayanıklıdır.
  • Tırmanma özelliği gelişmiş ender bir türdür.
  • Yüzücü olması ile bilinen Sibirya kedisi göl içerisinde kürek çekebilmektedir.
  • Diğer kedi ırklarına nazaran sudan bir hayli hoşlanmaktadır.
  • Sağlıklı bir Sibirya kedisi 4 ile 8 kilo arasında değişiklik göstermektedir.
  • Oldukça büyük bir kedi ırkıdır.
  • Olgunlaşma süresi 5 yaşına kadar devam etmektedir.
  • Sağlıklı bir Sibirya kedisi ortalama yaşam süresi 15 yılı bulabilmektedir.
  • Küçük çocuklar da dahil olmak üzere insanlarla oldukça iyi geçinmektedir.

Önerilen İçerik: Kedi Türleri ve Özellikleri

NeOldu.com / Hayvansever

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum