Shell Kimin, Sahibi Kimdir, Kaç Ülkede Var, Hangi Ülkenin?

2018 yılında Avrupa'nın en büyük şirketi olarak seçilen Shell'in sahibi ve ortakları kimler? İşte Shell hakkında daha önce hiçbir yerde duymadığınız bilgiler;
Shell Kimin, Sahibi Kimdir, Kaç Ülkede Var, Hangi Ülkenin?

Shell Nasıl Kuruldu?

Shell kelimesi 1891 yılında Marcus Samuel And Company tarafından Uzak Doğu'ya sevk edilen gazyağının ticari markası olarak çıkmıştır. Küçük bir işletme olan Shell doğu kökenli antika eşyalar ve deniz kabuları satmaktaydı. Daha sonra bunlar o kadar popüler hale geldi ki hediye kutularını dekore etmek amacıyla kullanıldı. Kısa zamanda şirket büyük kar etmeye başladı. 1892 yılında Marcus ilk özel petrol tankerini sipariş ederek 4000 ton Rus malı gazyağını Bangkok ve Singapur'a taşıdı. İngiliz ve Hollanda şirketlerinin birlikte çalışması Shell'in yararına oldu. 1903 yılında Asiatic Petroleum Company kuruldu. Sonuçların çok başarılı olması sonucunda ortaklık dünya çapındaki operasyonları kapsayacak şekilde genişletildi. 

Shell Kimin


Shell Logosu Nasıl Oluşturuldu?

1897 yılında Samuel'in Shell Transport and Trading Company şirketini kurmasıyla statü kazan Shell'in logosu 1901'de bir midye kabuğuydu. 1904 yılına gelindiğinde marka adını ve kurumu temsil etmesi için deniz kabuğu veya istiridye ablemi kullanıldı. 1907 yılında Shell Transport and Trading ve Royal Dutch Petroleum Company şirketi birleşinde marka adı ve sembolü Royal Dutch Shell grubunun kısa adını ve amblemini aldı. Bu logo günümüzde de kullanılmaya devam ediliyor.

Üzerinden birçok yıl geçmiş olmasına rağmen hala dünyanın en çok tanınan logolarından birisi olan Shell zamana meydan okuyor. 

Shell Kimin


Shell Kaç Ülkede Var, Kaç Çalışanı Mevcut, Merkezi Nerede?

Günümüzde Shell, dünyanın önde gelen enerji şirketlerinden birisidir. Shell bünyesinde ortalama 94000 kişi çalışmakta ve 70'den fazla ülkede faaliyet göstermektedir. Shell'in merkezi ise Hollanda Lahey'dir.

Royalt Dutch Shell PCL veya bilindik adıyla Shell, İngiltere'de kurulu, genel merkezinin Hollanda'da olduğu çok uluslu bir petrol ve doğalgaz şirketidir. Dünyanın en büyük petrol ve doğalgaz şirketlerinden birisi olan Shell 2018 yılında alınan verilere göre düyanın en büyük üçüncü şirketi, Avrupa'nın en büyük şirketidir.

Shell Kimin


Shell Ortakları Kimler?

Kurulduğu yandan itibaren ortaklıklarını hiçbir zaman bozmayan Royal Dutch Petroleum ve Shell Transport and Trading Company şirketlerinin hisse oranları şu şekildedir;

  • Royal/Dutch Petroleum %60
  • Shell Transport and Trading Company %40

Shell Kimin

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.