Saçkıran hastalığının % 90 sebebi psikolojik sorunlar olup kalıtsal bir hastalıktır. Saçkıran, çok stresli ve üzgün dönem yaşayan kişilerin saçlarında belli aralıklarda oluşan boşluklara verilen isimdir. Eskiden insanların kendi kendilerini tedavi ettiği bir hastalık olarak bilinen saçkıran için eskiler sarımsağı tedavi amaçlı kullanırlardı. Günümüzde ise bazı ilaçlarla saçkıran tedavisi mümkün olmaktadır. Hastalıkta kadın ve erkek ayrımı bulunmayıp, bulaşıcı değildir.
1
Saçkıran kendi kendine ortaya çıkan ve bazı hastalıkları da tetikleyebilen bir hastalıktır. Bunlar tiroit, vitiligo ve bağ dokusu hastalıklarıdır. Bu yüzden hasta saçkıran hastalığı şikayetiyle doktora gittiğinde bu saydığımız hastalıklarda göz önünde tutularak bazı tarama testleri istenebilir. Yani düşük ihtimal de olsa saçkıranın başka organlara hasar verebilme ihtimali de göz önünde bulundurulur. Saçkıran özellikle orta yaşlı kişiler de siyah saçlıları daha çok etkilemektedir. Beyaz saçlar ise oldukça fazla direnç gösterir.
2
Saçkıran Nedenleri
Saçkıran oluşmasının en büyük nedeni, stres yani psikolojikdir. Diğer nedenler ise;
- Genler: Özellikle ailesinde saçkıran olan kişilerde, saçkıran hastalığının görülme olasılığı yüksektir. Saçkıran hastalığı olan kişilerde astım, egzama, saman nezlesi, kansızlık gibi hastalıklarda görülebiliyor. Bu yüzden ailesinde bu hastalıklara sahip olan kişiler de risk altındadır.
- Bağışıklık Sistemi: Bağışıklık sisteminiz vücudunuzu korumak yerine, ona savaş açıyorsa saçkıranın ortaya çıkması ihtimaller arasındadır. Kötü hücreler saçınızın kökündeki hücrelere saldırarak, saç kaybına dolayısı ile saçkırana neden olur.
3
- Stres: Stres her hastalığın sebebi olduğu gibi saçkıranın da en büyük nedenlerinden biridir. Üzüntülü, stresli günler yaşayan kişilerin bağışıklık sistemi zayıflar. Saçkıran da böyle dönemlerde hemen kendini gösterir, ortaya çıkar. Stresten uzak durup, bağışıklık sisteminizi de güçlü tuttuğunuz takdirde saçkıran ve benzer hastalıklardan korunmanız mümkündür.
4
Saçkıran Olduğumuz da Dökülen Saçların Yerine Saç Çıkar mı?
Saçkıran hastalığı ile mücadele eden insanların en çok endişelendiği ve merak ettiği sorulardan biri de dökülen saçların yerine saç çıkıp çıkmayacağıdır. Bu sorunun kesin bir cevabı olmamakla birlikte, bu kişiden kişiye değişen bir durumdur. Dökülen saçların yerine yeniden saç çıkabilir ancak, saçkıranın tekrarlama ihitmalini unutmamak gerekir. Bazı hastalarda dökülen saçların yerine hemen yenileri çıkar bazılarında ise, saç çıkması güçleşir ve zaman alır.
5
Saçkırandan Korunmak İçin Neler Yapabiliriz?
- Stresten mümkün olduğunda uzak durulmaya çalışılmalıdır. Hayatımızdan stresi çıkarmak ile işe başlanmalıdır.
- Saç çok sıcak suyla yıkanmamalıdır.
- Sert fırçalarla saç taranmamalıdır.
- Saç çok fazla föne maruz kalmamalıdır.
- Saç boya gibi kimyasal maddelerden uzak tutulmalıdır.
6
Kadınlarda görülen saçkıranın en büyük nedeni ise demir eksikliğidir. Özellikle adet dönemlerinin zorlu ve uzun geçmesi, beslenme ile ilgili sorunlar kadınlarda demir eksikliğine neden olmaktadır. Demir eksikliği de kadınlarda saçkıran riskini arttırmaktadır. Kadınların bazılarında ise erkek tipi saç dökülmesi görülüp, erken yaşlarda saçkıran baş gösterebiliyor. Bu durumda saç dökülmesinin haricinde tüylenme, akne, adet düzensizliği gibi sorunlar da görülürse hasta endokrinoloji uzmanına görünmelidir. Kadınlarda görülen erkek tipi saç dökülmesinin kesin bir tedavisi yoktur. Nedeninin ise sadece genetik olduğu bilinmektedir.
7
Saçkıran Tekrarlar mı?
Saçkıran hastalığında hastalara ilaç ile tedavi uygulanır. Saç kaybı yaşanan bölgelerde yeniden saçlar çıkar. Ancak saçkıran tedavisinde ilaçlar ile saçkıranı tamamen yok etseniz bile yeniden çıkmasına engel olamazsınız. Bazı hastalarda saçkıran bir kez olup tedaviden sonra hiç tekrarlamayabilir. Bazılarında ise tedaviden sonra sürekli saçkıran tekrarlayabilir. Bu durum kişiden kişiye değişmektedir. Bazı hastalarda ise tedavi hiç yapılmayıp, bir yıl içinde saçkıran kendiliğinden geçmektedir.
8
Saçkıran Tedavisi Nasıl Yapılır?
Saçkıran şikayetiyle doktora giden hastanın ilk önce, detaylı muayenesi yapılıyor. Eğer saç dökülen alan sınırlı bir bölgeyse, ilk olarak deriye kortizon enjekte edilir. Ayda bir kez bu şekilde tedavi uygulanır. Başka bir seçenek ise kortizon kremleri uygulamak. Hastanın iyileşme süreci yavaş yavaş başlayarak, ilk önce vellüs adı verilen ince tüyler çıkmaya başlıyor. Zaman geçtikçe ince tüyler kalınlaşarak saça dönüşüyor. Ancak daha ağır saçkıran hastalığı yaşayanlar için farklı bir tedavi metodu uygulanmaktadır.
9
Saçkıran başka herhangi ciddi bir sağlık problemine neden olmaz. Saçkıran ağrı yapmaz, acı vermez. En önemlisi bulaşıcı bir hastalık değildir. Saçkıran olan bir kişinin günlük hayatı aksamaz, saç dökülmesinin haricinde ciddi bir fiziksel rahatsızlığa neden olmaz. Ancak kişiyi psikolojik olarak çok kötü etkiler. Kişi sürekli dış görünüşünden rahatsızlık duyar, bu da duygusal açıdan kişiyi ve sosyal çevresini olumsuz etkiler.
10