Gluten İçeren Besinler Nelerdir?

04 Eylül 2015

Çölyak hastaları için besin seçimi oldukça zordur. Çölyak hastalığının kesin çözümü ve tedavisinin henüz bulunmamasından dolayı ömür boyu diyet gerektiriyor. Hastanın gluten içeren besinlerden uzak durmasıyla birlikte hastalığın belirtileri azalmaktadır.
Arpa, buğday ve çavdar gibi besinlerin yanı sıra birçok hazır gıdada bulunan gluten, vücutta anormal tepkilerin görülmesine neden oluyor. 
1
Alerjik sindirim sistemi hastalığı olan çölyak, karında şişkinlik, büyüme geriliği, kabızlık, kilo kaybı, gaz şikayetleri ve kas zayıflığı gibi birçok belirti vermektedir. Ancak kesin teşhis, doktor muayenesinin ardından yapılan kan testleri ve bağırsak biyopsisi gibi tetkikler sonucunda belirlenmektedir.
2
Hazır Çorbalar
Bir çoğunda gluten bulunan hazır çorbaların tüketiminde oldukça dikkatli olunmalıdır. Hazır çorbaları temin ederken içeriğini mutlaka kontrol etmelisiniz. Aynı zamanda evde kendiniz hazırlayabileceğiniz çorbaları rahatlıkla tüketebilirsiniz. 
3
Hazır Soslar
Özellikle salata soslarının içeriğinde sıkça rastlanılan un veya buğday gluten içermesinden dolayı sizin için zararlı olabilir. Temin ettiğiniz sosların içeriğini araştırmalı veya mısır nişastası kullanarak evde yapabileceğiniz sosları tüketebilirsiniz.
Özellikle hazır satılan salata soslarının içeriğinde gluten bulunmaktadır. Hazır sosların yanı sıra birçok pane harcında da gluten bulunmaktadır. 
4
Ketçap
Hemen hemen birçok ketçapın yapımında gluten kullanılmasına rağmen içindekiler kısmında yer almaz. Gluten içermeyen ketçeplar daha pahalı olmakla birlikte bazı gıda mağazalarında bulunmaktadır. 
5
Patates Cipsleri
Çok sık olmamakla birlikte bazı cipslerin içeriğinde buğday ve gluten içeren gıdalar kullanılabiliyor. Bu nedenle cips tüketiminden önce içindekiler kısmını incelemelisiniz. Özellikle baharatlı ve çeşnili cipslerde gluten bulunma olasılığı daha yüksektir. 
6
Vitaminler
Her vitaminde olmamakla birlikte bazı vitaminlerin içeriğinde gluten bulunmaktadır. Ancak vitamin kullanımdan önce doktorunuza çölyak hastası olduğunuzu bildirmeli veya kullanacağınız vitaminin içeriğini araştırmalısınız. 
7
Şekerlemeler
Doğal tatlandırıcıların gluten içermesinden dolayı şekerleme tüketmeden önce dikkatli olmalısınız. Tüketeceğiniz şekerlemelerin içeriğine bakmalı ve doğal tatlandırıcı olup olmadığına dikkat etmelisiniz.
Aynı zamanda pastane ürünlerinin tüketiminde de oldukça dikkatli olmalısınız. Bazı pastanelerde şipariş üzerine glutensiz pasta, kek, ve kurabiyeler yapılmaktadır. 
8
Hazır Etler
Sosis başta olmak üzere bazı hazır etlerin buğday ile şişirilmesi nedeniyle gluten içermektedir. Temin ettiğiniz etin doğal olmasına ve sosislerin yapımında buğday kullanılmamış olmasına dikkat ediniz.
Bu tip et ve sosislerin içeriğindeki baharatlardan dolayı gerek görünüş gerekse koku bakımından anlaşılamamaktadır. Ancak aradaki fiyat farkı bu ihtimali güçlendirmektedir. 
9
Dondurma
Dondurmaların genelinde gluten bulunmamasına karşılık içerisinde kek veya bisküvi bulunan dondurmalar gluten içermektedir. Bu nedenle bisküvi veya kek kullanılmış dondurmaların tüketiminde özenli olunmalıdır. 
10
Glutensiz Ürün Satan Adresler
MigrosCarrefourBursa BESAŞ Gıda ReyonlarıÖzsütwww.colyak.org.trwww.dogaevinizde.comwww.lezzetadasi.com
11