Ruh Halinizi İyileştirecek 10 Serotonin Artırıcı Besin

Vücudumuzda olumlu değişimlere yol açan serotonin artıran besinler, gününüze mutluluk katarken ruh halimizi iyileştiriyor. Bu yüzden, serotonin artırma özelliğiyle öne çıkan birbirinden lezzetli 10 besini sizler için sıraladık.
Ruh Halinizi İyileştirecek 10 Serotonin Artırıcı Besin

Serotonin, beyin ve omurilikteki sinir iletimi için büyük rol oynayan bir nörotransmitterdir. Bu kimyasal maddenin, stres tepkileri, uyku düzeni, duygu durumları ve birçok fizyolojik süreci düzenlemede büyük rol aldığını söyleyebiliriz. Dolayısıyla serotonin, ruh haliniz ve sosyal hayatınız için son derece önemlidir. Ruh halimizi iyileştiren ve günümüze mutluluk katan serotonini artırmak için ise birçok besin mevcut. Sağlıklı ve besleyici içerikleriyle vücudunuza sağlık katan besinleri tüketebilir, gününüze keyif ve eğlence katabilirsiniz.

Günün Serotonin Artıran Mutluluk Menüsü

Serotoninin, bir mutluluk kaynağı olduğunu ve vücudumuz için son derece önemli olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Serotonin içeren yiyecekleri tercih ederek, serotonin üretimini artırabilir ve gününüze ekstra keyif katabilirsiniz. Özellikle protein içeren zengin besinler ve kompleks karbonhidratların, bu konuda oldukça iyi olduğunu söyleyebiliriz. Elbette birçok kuruyemiş, meyve ve sağlıklı yağların da serotonin artırma konusunda büyük bir görev üstlendiğini görüyoruz. Mutluluğunuza mutluluk katacak ve ruh halinizi anında pozitif yöne çekecek, serotonin artırıcı özelliğiyle ön plana çıkan 10 besini sizlere sıraladık.

İşte serotonin artırıcı 10 besin tavsiyesi;

1. Yumurta

Ruh Halinizi İyileştirecek 10 Serotonin Artırıcı Besin Yumurta

Protein grupları, en çok serotonin artırıcı besinler arasında yer alıyor. Zengin protein kaynaklarından biri olan yumurta ise içerisindeki esansiyel yağlar ve aminoasitler ile serotonin üretimi için ideal besinlerden biridir. Aynı zamanda serotonin sentezinde ön plana çıkan triptofan ve diğer aminoasitler ile sizlere mutluluk katan yiyeceklerden biri olduğunu söyleyebiliriz.

Serotonin artıran yiyecekler arasında kabuklu fırınlanmış patates, mantar ya da ıspanak gibi yiyecekler de yer alıyor. Bu sayede sabahları kendinize mantarlı ya da ıspanaklı mükemmel bir kahvaltı hazırlayabilir, fırınlanmış patatesler ile birlikte, güne büyük bir keyifle başlayabilirsiniz. Böylece gününüze lezzet ve mutluluk katan yiyecekler ile daha pozitif günlere ''merhaba'' demek mümkün.

2. Somon

Ruh Halinizi İyileştirecek 10 Serotonin Artırıcı Besin Somon

Omega-3 asitleri serotonin üretimini en çok destekleyen yağlardan biridir. Somon ise içerisindeki Omega-3 asitleri, B12 ve D vitamini sayesinde, hem lezzetli, hem de mutluluk getiren yiyecekler arasında yer alıyor. Herkesin keyifle tükettiği bu balık türünü, farklı tarifler ile deneyebilir, serotonin artıran yiyecekleri bir araya getirebilirsiniz.

Mısır, brokoli, kuşkonmaz ve yeşil yapraklı sebzelerin de serotonin artırma konusunda oldukça etkili olduğunu görüyoruz. Lezzetli bir Somon ve yanına yeşil yapraklı sebzelerden oluşan güzel bir salata yaparak, serotonin artırıcı bir akşam yemeği hazırlamak mümkün. Aynı zamanda Avokado da içerisinde Omega-3 asitleri sayesinde ideal bir mutluluk besinidir. Dilerseniz bir önceki tavsiyemiz olan yumurta, avokado ile somonu birleştirerek, lezzetli bir omlet hazırlayabilir, güne büyük bir lezzet şöleniyle başlayabilirsiniz.

3. Kakao

Ruh Halinizi İyileştirecek 10 Serotonin Artırıcı Besin Kakao

Kakao, içerisindeki yüksek oranda fenilalanin sayesinde serotonin seviyesini yükselten ve depresyon tedavilerinde dahi kullanılan bir besindir. Bu durumda aklımıza gelen ilk yiyecek, elbette çikolata oluyor. Çikolata, kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak, vücudunuza enerji katacak ve serotonin üretimini artıracak yiyecekler arasında yer alıyor. Kakaonun mucizevi etkisinden faydalanmak isteyenler için ise kakao oranı yüksek olan bitter çikolatayı öneriyoruz.

Hem kalorisi daha düşük olan, hem de içeriğindeki yüksek kakao oranıyla serotonin artıran bitter çikolatalar, gününüze mutluluk katacak besinler arasında yer alıyor. Dilerseniz serotonin üretiminde ön plana çıkan tahıl ürünleriyle mükemmel bir serotonin artırıcı kahvaltı hazırlayabilirsiniz. Granola, yulaf ezmesi ve tam tahıl gevreği gibi yiyecekleri bitter çikolatayla birlikte tüketerek, güne keyifli şekilde başlayabilirsiniz.

4. Muz

Ruh Halinizi İyileştirecek 10 Serotonin Artırıcı Besin Muz

Muz, içerisindeki yüksek miktarda triprofan sayesinde, serotonin salgısını yükseltmek için ideal besinlerden biridir. Herkesin severek tüketti bu besin, aynı zamanda uyku problemi yaşayanlar için de ideal besinlerden biridir. Elbette bu konuda profesyonel sorunlara çözüm olmasa da günlük yaşantınızda katkı sağlayacak, lezzetli bir besin tercihi olduğunu söyleyebiliriz.

Süt ve yoğurt gibi besinler de serotonin artırma konusunda oldukça etkilidir. Bu durumda muzlu süt ya da muzlu yoğurt gibi tarifler ile ruh halinizi iyileştirmek ve lezzetli tarifler ile gününüze ekstra keyif katmak mümkün. Dilerseniz masum bir parça bitter çikolata ekleyerek de bu tarifi daha lezzetli hale getirebilirsiniz.

5. Çilek

Ruh Halinizi İyileştirecek 10 Serotonin Artırıcı Besin Çilek

Çilek, herkesin severek tükettiği, en güzel meyveler arasında yer alıyor. Çilek yiyerek ya da çilekli tarifler hazırlayarak, hem lezzet şöleni oluşturabilir, hem de serotonin seviyenizi artırabilirsiniz. Çünkü içerisindeki mineraller ve C vitamini sayesinde çilek, en çok mutluluk veren besinler arasında yer alıyor. Antioksidan özelliği ve bağışıklık sistemini güçlendiren birçok yararı da beraberinde geliyor.

Dilerseniz sağlıklı bir ara öğün için 6-8 adet çilek tüketebilir, yanında ise serotonin artırma özelliğiyle ön plana çıkan ceviz tercih edebilirsiniz. Elbette süt ve yoğurt gibi besinleri de değerlendirmek mümkün. Kendinize lezzetli bir çilekli süt ya da çilekli yoğurt hazırlayarak da gününüze mutluluk katabilirsiniz.

6. Ananas

Ruh Halinizi İyileştirecek 10 Serotonin Artırıcı Besin Ananas

Ananas, içerisindeki triprofan sayesinde serotonin artıran meyveler arasında yer alıyor. Mükemmel tadıyla hem yemeklere, hem de tatlılara yakışan bu meyvemin, mutluluk artırıcı özelliğinden mutlaka faydalanmalısınız. Ananası dilerseniz meyve tabağınıza ekleyebilir, dilerseniz kahvaltı bowllarıyla mükemmel kahvaltılar hazırlayabilirsiniz. Elbette birbirinden lezzetli, ananaslı yemekler hazırlamak da mümkün.

Tavuk ve hindi gibi kümes hayvanları da en iyi triptofan kaynakları arasında yer alıyor. Bu sayede serotonin salgıladığını ve günü daha keyifli hale getirdiğini söyleyebiliriz. Lezzetli bir ananaslı tavuk tarifi hazırlayabilir, akşam yemeklerinize mutluluk ve lezzet katabilirsiniz. Dilerseniz muz, çilek gibi serotonin artırıcı diğer meyveler ile birlikte mutluluk dolu bir meyve tabağı hazırlamak da mümkün.

7. Tofu

Ruh Halinizi İyileştirecek 10 Serotonin Artırıcı Besin Tofu

Tofu, özellikle vejeteryanların ve veganların en çok tercih ettiği yiyecekler arasında yer alıyor. İçerisindeki yüksek protein ve bol triptofan sayesinde tofunun da en iyi serotonin artıran besinlerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Birçok sebzeyle birlikte tüketerek gününüze mutluluk ve sağlık katabilir, tofu ile serotonin seviyenizi artırabilirsiniz.

Özellikle veganların bayılacağı ıspanaklı tofulu vegan kiş yapabilir, gününüze keyifli bir lezzet ve mutluluk sunabilirsiniz. Dilerseniz serotonin artıran özelliğiyle ön plana çıkan mısır, brokoli, karnabahar, Brüksel lahana, kuşkonmaz ve yeşil yapraklı sebzeler ile lezzetli bir tofu salatası hazırlayabilirsiniz. Tofu ile her zaman lezzetli ve mutluluk dolu menüler hazırlamak mümkün.

8. Badem

Ruh Halinizi İyileştirecek 10 Serotonin Artırıcı Besin Badem

Serotonin üretimi için esansiyel yağ asitleri olan Omega-3 ve Omega-6'nın büyük önem taşıdığını söyleyebiliriz. Omega-3 içeriğiyle oldukça sağlıklı bir atıştırmalık olan ceviz ise her zaman mutluluk kaynağı besinler arasında yer alıyor. Özellikle ara öğünler için cevizin, vazgeçilmez seçeneklerden biri olduğunu söyleyebiliriz.

Cevizi, dilerseniz salatalarınıza katabilir, dilerseniz de kahvaltı bowllarınıza ekleyebilirsiniz. Tatlı, tuzlu her tarife yakışan cevizler ile birçok tarif hazırlamak ve güne mutluluk katmak mümkün. Fındık, yer fıstığı ya da içerisindeki triprofan oranıyla serotonin üretimine destek olan bademi de cevizin yanına ekleyebilir, sağlıklı bir ara öğün atıştırmalığıyla da gününüze mutluluk katabilirsiniz.

9. Peynir

Ruh Halinizi İyileştirecek 10 Serotonin Artırıcı Besin Peynir

Peynir, kahvaltıların vazgeçilmez yiyeceklerinden biridir. Herkesin bayılarak tükettiği bir peynir çeşiti mutlaka vardır. Sağlıklı kas, kemik ve bağırsak sistemi için oldukça büyük yararı olan peynirin, serotonin üretiminde de katkı sağladığını görüyoruz. Bu sayede kahvaltıların vazgeçilmez yiyeceği olan peynir, güne mutlu ve keyifli başlamanızı sağlıyor.

Kahvaltıda peyniri direk tüketebilir ya da lezzetli sandviçler hazırlayabilirsiniz. Dilerseniz bol peynirli bir omlet de sabah için lezzet, mutluluk ve sağlık dolu bir kahvaltı seçeneği olabilir. Elbette, kepekli ya da tam tahıllı unlar kullanarak yapacağınız peynirli bir muffinle de mutluluk kazandıran öğünler hazırlayabilirsiniz.

10. Kırmızı Et

Ruh Halinizi İyileştirecek 10 Serotonin Artırıcı Besin Kırmızı Et

Kırmızı et, içerisindeki aminoasit asit ve diğer besin ögeleri sayesinde, serotonin üretimini hızlandıran yiyecekler arasında yer alıyor. Akşam yemeklerinin vazgeçilmez seçeneklerinden biri olan kırmızı et ile birbirinden lezzetli tarifler hazırlayabilir, ailenizle ve sevdiklerinizle birlikte vücudunuza mutluluk katabilirsiniz. Ölçülü şekilde tüketeceğiniz kırmızı et, vücudunuz için en ideal serotonin artırıcı besinlerden biridir.

Kırmızı et kullanarak birçok tarif hazırlamak mümkün. Sığır eti ve kuzu eti gibi protein ve lezzet kaynağı besinler ile keyifli yemekler hazırlayabilirsiniz. Özellikle ülkemizde birçok geleneksel lezzetin olduğunu söyleyebiliriz. Kıymalı yemekler, etli güveç yemekleri ve ızgara köfteler ile akşam yemeklerinde serotonin artırıcı öğünler oluşturabilirsiniz.

 İçerik Üreticisi
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.