Evinizi Sıcaktan Koruyacak 8 Bitki Türü

Sıcak yaz aylarında evinizi serin tutmaya yaracak doğal yöntemler arasında bitkiler de bulunmaktadır. işte evinizi serinletecek bitkiler...
Evinizi Sıcaktan Koruyacak 8 Bitki Türü

Yaz ayları sıcaklığı arttırdıkça, iç mekanlarda serin ve rahat bir ortam yaratmak için birçok yöntem deneyebilirsiniz. Klima ve vantilatörler gibi modern teknolojilerle serinletme sağlamak mümkün olsa da, bu yöntemler hem enerji tüketimini arttırır hem de ekonomik açıdan maliyetli olabilir. Bunun yerine, evinizi serinletmenin doğal ve çevre dostu yolu olan bitkileri kullanabilirsiniz.

Bundan yola çıkarak hazırladığımız bu yazıda, evinizi serin tutmanıza yardımcı olacak bitkileri tanıtacağız.

Evi Serinleten Bitkiler

Yaz ayları, sıcaklıkların artmasıyla birlikte evlerimizde bulunan havanın sıcak ve nemli olmasına sebep olabilir. Bu sebeple aşağıda yer alan bitkileri evinizde besleyerek doğal yolla evinizi serinletebilirsiniz.

1. Benjamin Bitkisi

Evi Serinleten Bitkiler

Benjamin bitkisi, iç mekanlarda yetiştirilebilen ender ağaçlardan biridir ve aynı zamanda "ağlayan incir" olarak da bilinir. Yoğun yaprakları sayesinde, sıcak hava kütlelerini emerek evinizin havasını serinletir. Ayrıca, iç mekandaki havanın toksinlerden arınması ve serin kalmasını sağlayan yapraklara da sahiptir.

2. Aloe Vera

Evi Serinleten Bitkiler

Mısırlılar tarafından "ölümsüzlük bitkisi", Kızılderililer tarafından ise "cennetin sihirli değneği" olarak adlandırılan Aloe Vera, biyolojik olarak 200'den fazla aktif ve doğal bileşene sahiptir. Bu bitkinin serinletici özelliği sayesinde, sıcak hava kütleleri emilerek havanın soğumasına yardımcı olur. Ayrıca, formaldehitlerin havadan uzaklaştırılmasına da yardımcıdır.

3. Areka Bitkisi

Evi Serinleten Bitkiler

Areka bitkisi, yeşil yaprakları arasındaki stomalar sayesinde bol miktarda oksijen üretir. Yaprak yüzeyi ne kadar geniş olursa, o kadar fazla oksijen üretme gücüne sahip olur. Avuç içi bitkisi olarak da bilinen Areka, sadece güzel görünmekle kalmaz, aynı zamanda iç mekanda mini bir yağmur ormanı esintisi yaratır. Böylelikle sıcak yaz aylarında yüksek miktarda serinletici etki oluşturur.

4. Çin Herdemyeşili

Evi Serinleten Bitkiler

Havadaki toksinleri temizleme kabiliyetine sahip Çin Herdemyeşili, yüksek terleme gücü sayesinde bol miktarda oksijen üretir. Kayınvalidenin dili olarak da adlandırılan bitki, sıcak yaz akşamlarında serinletici etkiye sahiptir. İç mekanlarda kullanılması durumunda havanın temizlenmesine yardımcı olan bu bitki, NASA tarafından desteklenmektedir.

5. Kauçuk Ağacı

Evi Serinleten Bitkiler

Odadaki nemin dengelenmesine ve serinliğin artmasına yardımcı olan Kauçuk ağacı, iç mekanlardaki sıcak hava dalgalarını kırarak serinletici etki yaratır. Yaprakları ne kadar büyük ve sık olursa, o kadar fazla nem üretir. Genellikle sıcak ve nemli bölgelerde yetişen ağaç, yapraklarının altındaki gözenekleri sayesinde yüksek oksijen üretimi sağlar.

6. Sansevieria (Paşa Kılıcı)

Evi Serinleten Bitkiler

Tıpkı Aloe Vera gibi, Sansevieria bitkisi de yaprakları yüksek miktarda su içerir. Bu sayede havaya buharlaşabilen soğuk nem kütleleri bırakarak sizi serin tutar. Sıcak yaz gecelerinde evinizi serin tutacak oksijeni sağlarken havada yer alan toksinleri de emer.

7. Kaktüsler

Evi Serinleten Bitkiler

Kaktüsler, evinizi serin tutmanın en iyi yollarından biridir. Kaktüsler suyu depolayarak uzun süre hayatta kalabilirler. Bu özellikleri sayesinde, kaktüsler evinizin sıcaklığını düzenleyebilir.

8. Sarmaşık

Evi Serinleten Bitkiler

Sarmaşık bitkisi, evinizin duvarlarını kaplayarak sıcaklığı korur. Ayrıca havayı nemlendirir ve evinizin havasını temizler.

Hangi bitkiler evi serin tutar?

Aloe vera, kaktüsler, sarmaşık, süs biberi, kalanşo gibi bitkiler evi serin tutar.

Hangi bitkiler evin havasını temizler?

Aloe vera, kaktüsler, sarmaşık, süs biberi, kalanşo gibi bitkiler evin havasını temizler.

Bitkilerin bakımı nasıl yapılır?

Doğru sulama, doğru aydınlatma ve zaman zaman toprak değişimi ile bitkilerin bakımı yapılabilir.

Hangi bitkiler stresi azaltır?

Bitkilerin doğal etkileri ile stresi azaltıcı etkileri vardır. Evinizde yetiştirdiğiniz bitkiler, sizi rahatlatır ve stres seviyenizi düşürür.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.