Şerife Bacı Kimdir? Şerife Bacı Hikayesi ve Hayatı

Kurtuluş Savaşı'nda mücadele veren herkes gibi önemli yere sahip olan Şerife Bacı, yaptığı fedakarlıkla adını günümüze kadar getirmeyi başarıyor. İşte Şerife Bacı Kimdir? ve Şerife Bacı hakkında bilgiler.
Şerife Bacı Kimdir? Şerife Bacı Hikayesi ve Hayatı

Genç yaşındaki fedakarlıklarıyla birçok kişiyi derinden etkileyen Şerife Bacı'nın hikayesi birçok kişi tarafından merak ediliyor. Bu içeriğimizde ise sizler için Şerife Bacı'nın hayatını hazırladık. İşte Şerife Bacı Kimdir? ve Şerife Bacı Hayatı hakkında bilgi.


Şerife Bacı Kimdir?

Şerife Bacı Kimdir

1900 tarihinde Kastamonu’nda doğan Şerife Bacı, Osmanlı İmparatorluğu’nun en kötü dönemine denk gelmiştir. Kurtuluş savaşı mücadelesin için Kastamonu’ndan Ankara’ya cephanelerle birlikte gitmiştir. 1921 yılında çok fazla gidemeden soğuk hava nedeniyle donarak vefat etti.


Şerife Bacı Hikayesi

Şerife Bacı Hikayesi

1900’de Kastamonu’nda dünyaya gelen Türk kadın kahramanı Şerife Bacı, tek bir kurşuna dahil ihtiyaç duyan Osmanlı askerine cephane götürmek için yolda donarak hayatını kaybetti. Yağan kar ve yağmur sonucunda üstündeki hırkayı mermilerin üstünü örterek ıslanmasını engellemiş, yeni doğan bebeği olduğu halde o soğukta bu riski göze alarak yola çıkan Şerife Bacı, yaşadığı süre boyunca çocuğunun üzerine kapanarak donmasını engellese de kendisini kurtaramamıştır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 50. Yıl dönümünde Seydiler Belediyesi binası önüne Şerife Bacı anıtı yaptırmışlardır. Kastamonu doğumlu olan Şerife Bacı’nın İnebolu’ndaki bir parkta heykeli bulunmaktadır. Heykelin amacı ise gelecek nesillere o hissiyatı verebilmek olduğu bilinmektedir. Anıtın üzerinde ise "Bu anıt İstiklal Savaşı şehitlerinden Şerife Bacı'nın anısını Cumhuriyet çocuklarına anlatmak için Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman tarafından armağan edilmiştir. 4 Aralık 2001" şeklinde not yazmaktadır. Yaptığı fedakarlıklar sonucunda kendisi halk tarafından Türk kadın kahramanı olarak ilan edilmiştir. Ek olarak bu anıt Kurtuluş Savaşında can veren tüm kadın kahramanlarını temsil etmektedir.

Şerife Bacı'nın ismi günümüzdeki pek çok firma tarafından kullanılmaktadır. İşte Şerife Bacı ismi kullanan firmalar....

  • T. İş Bankası A.Ş. Kastamonu Şerife Bacı Şubesi
  • İzmir-Buca Şerife Bacı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
  • Şehit Şerife Bacı İlköğretim Okulu
  • Şehit Şerife Bacı Öğretmenevi
  • Kastamonu Şerife Bacı Devlet Hastanesi
  • Kastamonu Şerife Bacı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi
  • İstanbul Büyükşehir Şehit Şerife Bacı Lisesi
  • Ağrı Şerife Bacı Kız Teknik ve Meslek Lisesi
  • Ankara Şerife Bacı Kız Öğrenci Yurdu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum