Seküler Nedir? Sekülerizmin Topluma Etkileri Nelerdir?

Seküler teriminden türeyen pek çok kelime vardır. Peki seküler nedir? Sizler için Seküler hakkında bazı araştırmalar yaptık. İşte detaylar..
Seküler Nedir? Sekülerizmin Topluma Etkileri Nelerdir?

Seküler, çok fazla kullanılmamasına rağmen anlamı merak edilen bir sözcüktür. Sizler için bu yazımızda Seküler ile ilgili ayrıntılı bir araştırma yaptık.

Seküler Nedir?

Seküler Nedir

Seküler, laik vaziyete getirme, dinden bağımsızlaştırma anlamına gelir. Seküler sözcüğü, Hristiyanlık doktorinin parçaları arasında bulunan Tanrının, zamanın dışında var olması prensibine karşılık olarak zamana vurgu niteliği taşıyan anlamda da kullanmıştır.

Seküler TDK Sözlük Anlamı Nedir?

Seküler Nedir

Seküler kelimesi dilimizde oldukça fazla kullanılan kelimelerden birisidir. Fransızca kökenli olan kelime TDK'ye göre yüzyıllık, yüzyılda bir olan anlamına gelir. İkinci anlamı ise laik yaşama ait, dinden bağımsız olan demektir.

Sekülerizmin Tarihsel Kökenleri

Seküler Nedir

Sekülerizm, insanların dünyevi ihtiyaçlarını ve sorunlarını dünyevi çözüm yollarıyla çözme eğilimi olarak tanımlanabilir. Bu eğilim, özellikle Avrupa'da 17. ve 18. yüzyıllarda ortaya çıkmıştır ve zamanla tüm dünyaya yayılmıştır.

Sekülerizmin tarihsel kökenleri, Avrupa'da Reformasyon ve Rönesans dönemlerine dayanır. Reformasyon, Hristiyanlığın yapısını ve uygulamalarını eleştirerek, insanların dinsel dogmatizmin yerine dünyevi araştırma ve keşifleri öncelikli kılmasını sağlamıştır. Rönesans ise insanların dünyevi bilim ve sanat konularına olan ilgilerini artırmış ve dünyevi olanın dine göre daha öncelikli kılınmasını teşvik etmiştir.

Bu dönemlerin etkisiyle, insanların dini ve dünyevi konular arasında açık bir ayrım yapması ve dünyevi sorunları dünyevi çözüm yollarıyla çözmeyi tercih etmesi sonucu sekülerizm ortaya çıkmıştır. Günümüzde sekülerizm, özellikle devletlerin ve toplumların dini konularla ilgisi olmayan bir şekilde yönetilmesi ve yasaların dini değerlere dayanmaması anlamında kullanılır.

Seküler Ülke Nasıldır?

Seküler Nedir

Seküler ülke ya da laik devlet, resmi bir dini bulunmayan ve yasaların belli bir dine göre şekillendirilmediği devlettir. Seküler ülkeler herhangi bir dine inanan veya hiçbir dine inanmayan vatandaşlarına eşit mesafede bulunur. Seküler ülkelerde kişilerin dini inançlarına bakılmaksızın aynı mahkemelerde aynı yasalarla yargılanmaktadır. Dini kurumların siyasete karışması yasaktır. Laik devlet yapısının egemen olduğu ülkelerde din ve vicdan özgürlüğü vardır. Bu yüzden de herkes inandığı dinin gereklerini yerine getirme, getirmeme veya hiçbir dine mensup olmama özgürlüğüne sahiptirler.

Sekülerizm Ne Demek?

Seküler Nedir

Sekülerizm, dini toplumsal değil bireysel olarak yaşanması gerektiğini ifade eden bir kavramdır. Buna göre ülke yönetiminde demokratik ilkeler ve hukuk kuralları esas alınmalıdır. Dünyevileşme ve Dünyacılık anlamına gelen sekülerizm kelimesine göre hukuki kurallar ve toplum yaşamanın standartları dini doktorinlere göre oluşturulmamalıdır. Sekülerizm'de din ve dünya kavramı birbirinden keskin çizgilerle ayrılır.

Sekülerizmin Topluma Etkileri

Seküler Nedir

Sekülerizmin topluma etkileri oldukça çeşitlidir ve farklı ülkelerde farklı şekillerde görülebilir. Genel olarak, sekülerizmin topluma olumlu etkileri şunlardır:

1. Dinsel Özgürlük

Seküler bir toplumda, insanların dini inançlarına ve ibadet şekillerine saygı gösterilir ve bu inançlarını serbestçe yaşamasına izin verilir.

2. Eşitliğin Desteklenmesi

Seküler bir toplumda, tüm insanlar eşit şekilde yasalara tabidir ve dinsel köken, inanç veya cinsiyet gibi faktörlerin ayrımcılığa yol açması engellenir.

3. Dünyevi Konuların Öncelikli Olması

Seküler bir toplumda, dünyevi konular, dini konuların öncelikli olarak ele alınmasından daha çok öncelikli tutulur. Bu, toplumun dünyevi sorunlarına odaklanmasını ve dünyevi çözüm yolları aramasını teşvik eder.

4. Dinsel Değerlerin Kaybı

Seküler bir toplumda, dinsel değerlerin önemi azalabilir ve insanlar dini inançlarından veya kültürlerinden kopabilir.

5. Dinsel Toplulukların Ayrımcılığa Uğraması

Seküler bir toplumda, dinsel topluluklar sıklıkla düzenlemelerden veya yasalardan dışlanabilir ve ayrımcılığa uğrayabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Laiklik Nedir?Demokrasi Ne Demektir?

Seküler bir devlet nasıl oluşur?

Seküler bir devlet, dinsel öğelerin devlet işleyişinde rol oynamamasına dayanır. Bu, yasaların dinsel değerlere dayanmaması ve devletin dinsel faktörlere karışmaması anlamına gelir.

Seküler bir toplumda dinsel inançlar ne yapılabilir?

Seküler bir toplumda, insanlar dinsel inançlarına göre yaşama özgürlüğüne sahiptir. Ancak, devletin işleyişi ve yasaları dinsel faktörlere dayanmaz.

Sekülerizm ve laiklik arasındaki fark nedir?

Laiklik, devletin dinsel faktörlere karışmaması ve dinsel öğelerin devlet işleyişinde rol oynamaması gerektiğine inançtır. Sekülerizm ise, bu fikrin bir yansıması olarak, devletin din ve dini öğelerden ayrı olarak işlemesi veya ayrılması gerektiğine inanır.

Sekülerizmin topluma etkileri nelerdir?

Sekülerizmin topluma etkileri farklı ülkelerde farklı şekillerde görülebilir. Genel olarak, sekülerizmin topluma olumlu etkileri şunlardır: dinsel özgürlük, eşitliğin desteklenmesi, dünyevi konuların öncelikli olması. Ancak, sekülerizmin topluma olumsuz etkileri de vardır ve bu etkilerin en önemlileri şunlardır: dinsel değerlerin kaybı, dinsel toplulukların ayrımcılığa uğraması.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.