Şekerlemeler Yararlı mı Zararlı Mı?

Gün içerisinde vakit ayıracağınız ufak şekerlemeler, kendiniz için yapacağınız en değerli şeylerden biridir. Bu kısıtlı zamanda bir çok şeyi yoluna koyabilirsiniz. Bizde sizlere şekerleme yapmanın faydalarını derledik. Hadi hep birlikte göz atalım.
Şekerlemeler Yararlı mı Zararlı Mı?

Kaliteli bir hayata sahip olmayı kim istemez ki... Uyku düzeniyle doğrudan bağlantılı olan kaliteli yaşam. Uyurken vücut kendini tazelenir, beyindeki gereksiz bilgiler temizlenir ve hormonlar dengelenir. Peki ama öğle uykusu adıyla bilinen şekerleme de gece uykusu kadar faydalı mı? İşte şekerlemenin yararları şunlardır;

sekerlemee.gif


1. Stres ve Endişeyi Önler

Yoğun iş temposu ve günlük problemler uykusuzlukla birleşince vücuttaki stres hormonu olan kortizol seviyesi zararlı boyutlara ulaşabilmektedir. Kendimizi bitkin, sinirli ve huzursuz hissetmemize neden oluyor. Kısa bir öğlen uykusuna yattığınızda, stresiniz dinecek ve kan basıncınız düşecektir. 20 dakikalık bir şekerleme sonrasında bile kendinizi çok daha sağlıklı hissetmeye başlayabilirsiniz.

stres-010.jpg


2. Zihinsel Aktivitelere Hız Katar

Şekerlemenin faydaları bitmek bilmiyor. Bunlardan biri de beyni daha iyi çalıştırmasıdır. Gün içinde 60-90 dakika aralığında yapılan, İspanyol kültüründe “siesta” adıyla bilinen öğle uykusu, zihinsel aktivitelere hız katıyor, hafızayı güçlendiriyor.

hiz-katar.jpg


3. Kalbe İyi Gelir

Uyku düzeni ve kalp sağlığı arasında bağlantı olduğu bilinen bir gerçek. Tıpkı gece uykuları gibi öğle şekerlemeleri de kalp sağlığınızı koruyan faktörlerden biridir. Kalp krizi riskini azaltır. Nasıl saat 03:00 civarındaki derin uyku çok önemliyse 14:00-15:00 arasındaki uyku da kalp sağlığı için oldukça önemlidir.

kalp-001.png


4. Yeme İçme Alışkanlığını Düzenler

Sağlıklı uykunun faydaları arasında yeme içme düzeni ve hatta kilo düzeni ön plana çıkan faktörler arasındadır. Çünkü uykusuzluk ve yorgunluk, vücudunuzun enerji ihtiyacını artırdığı ve açlık hissinin yanı sıra şekerli gıda eğilimini de artırmaktadır. Şekerleme yapmak açlık hissini azaltıyor. Sağlıksız gıda tüketme isteğinizi de kontrol altına alıyor. 10 dakika ve üstü şekerlemelerde bile bu farkı hissetmek çok zor değildir.

yeme-icme.jpg


5. Dinç Hissettirir

Düzenli olarak yapılan şekerlemelerde dikkatin arttığı ve yorgunluğu önlediği görülmüştür. Eğer motor kullanıyorsanız bu konudaki becerilerinizin gelişeceği de bir gerçek. Yapılan araştırmalara göre 20 dakikalık bir öğle uykusu 200 mg kafeinden ve egzersizden daha fazla enerji vermektedir. Fazla abartmamak şartıyla öğleleri şekerleme yapmanız çok faydalıdır.

enerjik.jpg


Şekerleme Nasıl Yapılır?

Mükemmel faydaları olan şekerleme nasıl yapılır? İşte bu şekilde;


1. Saat Kurun

Önce saatinizi kurun çünkü şekerleme 5 dakikadan az ve 45 dakikadan fazla olmamalı yapılan araştırmalara göre insanlar 30 dakikadan fazla süren şekerlemeleri sevmemektedir. Bunun sebebei ise uykunun aşamaları ve biyolojik saat olabilir. Siz de saat kurarak uykunuzun süresini belirleyebilir ve günün kalan kısmını enerjik bir şekilde sürdürebilirsiniz.

alarm-kurun.jpg


2. Öğleden Sonra Uyuyun

Şekerleme yapmak için en uygun saat dilimi öğleden sonradır. Özellikle bir şeyler yedikten sonra şekerleme yapmanız muhteşem olacaktır. Ancak zamanlamanız çok önemli vakti biraz geçirirseniz, gece uykunuz berbat olabilir. Erken uyusanız da günün ilerleyen saatlerinde yine şekerlemeye ihtiyaç duyabilirsiniz.

ogle-uykusu.jpg


3. Mükemmel Ortamı Yakalayın

Uyumak için en iyi ortamı yakalamaya çalışın. Serin ve nemsiz olmalı ve çok karanlık olmamalıdır. Eğer karanlık olursa derin uykuya dalarsınız. Kafanızı birkaç yastık yardımıyla dik tutmak yine derin bir uykuya dalmanıza engel olabilir.

ogle-uykusu23.jpg

Önerilen İçerik; Serin Bir Uyku Uyumak İçin Neler Yapılmalı?

Neoldu.com / Sosyal Fayda

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.