Sedef Nedir? Sedef Hastalığının Belirtileri ve Tedavisi

Deri üzerinde oluşan bir hastalık olan sedefin nedenlerini, belirtilerini, nasıl geçeceğini, tedavisini ve nasıl beslenileceğini yazımızda bulabilirsiniz.
Sedef Nedir? Sedef Hastalığının Belirtileri ve Tedavisi

Önemli cilt hastalıklarından birisi olan sedef, hücrelerin normalden birkaç kat daha hızlı çoğalması durumudur. Bu hastalık sırasında ciltte beyaz pullarla kaplı engebeli kırmızı lekeler görülmeye başlanır. Cildin herhangi bir yerinde büyüyebilen bu lekeleri uygulanacak tedavi yöntemleri sayesinde kısa süre içerisinde ortadan kaldırabilirsiniz. Bu içeriğimizde sedef hastalığının ne olduğunu, nedenlerini, belirtilerini, tedavi sürecini ve diğer bilinmesi gerekenleri bir araya getirdik.

İşte sedef hastalığı hakkında bilinmesi gerekenler...

Sedef Hastalığı Nedir?

sedef hastalığı

Tıp dilinde Psoriasis olarak adlandırılan sedef, bir deri hastalığıdır. Derinin kızarması ve kalınlaşması şeklinde belirtiler gözlemlenir. Daha sonra bölgedeki kabarıklar büyür ve sedef renginde kabuklanmaya başlar. Toplumda görülme oranı %2 olan sedef, tedavi edilebilir bir hastalıktır. Sedef vücudun belli bir bölgesinde oluşup ömür boyu aynı bölgede devam edebileceği gibi neredeyse tüm vücuda yayılarak oluşturduğu eklem iltihapları nedeniyle ölümlere neden olabilir.

Sedef hastalığı genellikle dirseklerde, kasıklarda, koltuk altında, saç diplerinde, bel çevresinde ve tırnaklarda meydana gelmektedir. Ancak bununla birlikte tüm vücuda yayılma da gözlemlenebilir. Bulaşıcı bir hastalık olmayan sedef hastalığında genetik etkenler de önemli bir rol oynamaktadır. Ailesinde sedef hastalığı olan kişilerde risk oranı daha yüksektir. Ancak mikropların neden olduğu bir hastalık olmaması bulaşıcılık faktörünü tamamen ortadan kaldırmaktadır.

Sedef Hastalığının Nedenleri

sedef hastalığı

Sedef hastalığının nedenleri arasında beyaz kan hücrelerindeki artış, aşırı güneş yanığı, yoğun kaşıma, kesikler, aşırı stres, ani şoklar, psikolojik rahatsızlıklar, kullanılan bazı ilaçlar, bağışıklık sistemi hastalıkları, hormonal sorunlar ve kalsiyum eksikliği bulunuyor.

Yukarıda saymış olduğumuz nedenlere sahipseniz sizde de sedef hastalığı baş gösterebilir. Bu hastalığa yakalanmamak ya da kurtulmak için bu sebepleri hayatınızdan çıkartmalısınız. Bu sayede sedef hastalığının neden olduğu cilt problemleriyle uğraşmak zorunda kalmazsınız.

Sedef Hastalığının Belirtileri

sedef hastalığı

Sedef hastalığının belirtileri kırmızı ve kuru plaklanmalar, elin deriye sürtünmesi, tırnak bölgesinde küçük çukurlanmalar, derinin kızarması ve kepeklenmesi, eklemlerde ağrı, şişlik ve kızarıklık, diz ve dirsek bölgelerinde pullanma ve kabuklanmadır.

Saymış olduğumuz belirtilerinden en az bir tanesi sizde bulunuyorsa sedef hastalığına yakalanmış olabilirsiniz. Bu durumda hiç vakit kaybetmeden uzman bir doktora görünmenizi öneriyoruz.

Hastalık ilerlediği takdirde hayatımıza büyük kısıtlamalar getirebilir ve kronik bazı rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Bu rahatsızlıklar da ömrümüzü kısaltabilir. Bu yüzden kısa süre içerisinde doktora görünmeli ve doktorunuzun size sunacağı tedavi yöntemlerini uygulamalısınız.

Sedef Hastalığı Tedavisi

sedef hastalığı

Sedef hastalığının tedavisi, mutlaka bir uzman kontrolünde ve onayında yapılmalıdır. Kulaktan dolma bilgilerle uygulanan tedavi olumsuz sonuçlar doğurabilir. Doktor hastayı muayene ettikten sonra birlikte tedavi şekline karar verebilir. Burada ölçüt, hastanın yaşam şekli, yaşı ve hastalığın şiddetidir.

İltihabın azaltılması ve deri döküntüsünün azaltılması amaçlanarak tedaviye başlanır. Kullanılan losyon ve kremler ile derideki kabarıklığın azaltılması amaçlanır. Sedef hastalığında kullanılan bir diğer tedavi yöntemi ise ilaç ve ışık tedavisidir. Kullanılan losyon ve kremlerin yanı sıra doktorun önerdiği ilaçlar da kullanılabilir. Ancak tedavinin olumlu sonuçlar vermesi adına mutlaka doktorun kontrolünde hareket etmeli ve tedavi süreci aksatılmamalıdır.

Sedef Hastalığı Nasıl Geçer?

sedef hastalığı

Işık tedavisi ilaçlardan ayrı bir şekilde uygulanmaktadır. Burada kullanılan ışık, ultraviole B ışığıdır. Kullanılan bu ışık yalnızca sedefli bölgeye uygulanır. Bu tedavi yöntemi yaklaşık olarak 8 ile 10 seans arasında değişen sürelere sahiptir. Avrupa'da sıklıkla kullanılan bu yöntemin etkinliğini arttırmak için ilaç takviyesi de yapılabilir.

Sedef tedavisinde önerilen bir diğer yöntem ise güneş ışığıdır. Ancak hastanın uzun süreler güneşte kalmaması ve cildinde güneş yanıklarının oluşmaması oldukça önemlidir. Aksi halde ciltte oluşan güneş yanıkları sedef hastalığının oluşumunu tetikleyebilir. Bu tedavi yöntemi de mutlaka doktorunuzun onayında ve kontrolünde uygulanmalıdır.

Güneş ışığı tedavisinden de anlaşılabileceği gibi D vitamini sedef hastalığı tedavisinde olumlu sonuçlar vermektedir. D vitaminini çeşitli solüsyon, merhem ve krem şeklinde de kullanabilirsiniz. Aynı zamanda nemlendirici kullanmanız derinin yumuşamasını sağlayarak kaşıntıyı ve kızarıklığı engeller.

Sedef Hastalığı Çeşitleri

sedef hastalığı

Sedef hastalığının birçok çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitler plak, gutat, inverse ve püstüler tipleridir. En yaygın görülen tür olan plak tipi sedef hastalığı iltihaplı ve beyaz sedefli pullarla kaplı kırmızı lezyonlardır. Bu hastalık türü insanların dirsek, diz, kafa derisi ve belde görülmektedir. Sedef hastalarının yaklaşık %80’inde bu tür görülmektedir.

Sedef hastalığı çeşitlerinden bir tanesi olan Gutat tipi sedef hastalığı çocukluk ve yetişkinlik dönemlerinde ortaya çıkmaktadır. Göğüs, kol ve bacak derisinde küçük, kırmızı gibi ayrı ayrı görülmektedir. Plak tipi sedef hastalığı çeşidinden ayrıldığı nokta ise küçüklüğüdür.

Inverse tipi sedef hastalığı genel olarak koltuk altı ve kasık bölgelerinde meydana gelmektedir. Bunun yanı sıra cinsel organların olduğu bölgelerde ve kalça kıvrımlarından yer alan derilerde görülmektedir. Bu türdeki sedef hastalığı düzgün ve parlak kırmızı renkte lezyonlar şeklinde ortaya çıkar.

Püstüler tipi genel olarak yetişkinlerde ortaya çıkmaktadır. Birçok kişide kızarık deriyle çevrelenen ve içi iltihaplı olmayan sıvıyla dolu beyaz baloncuklar görülür. Bu boncuklar vücudun genel yoğunluğunu kapsamaktadır.

Sedef Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

sedef hastalığı

Tetikleyici birçok unsurun yanı sıra beslenme şekli ve tüketilen besinler de sedef hastalığını büyük oranda tetiklemektedir. Özel bir diyet programı söz konusu değildir ancak yapılan bazı araştırmalar ve gözlemler sonucunda belirli gıda gruplarının sedef hastalığını daha çok tetiklediği belirtilmiştir. Sedef hastalığını tetikleyen ve şiddetini arttıran besinlerden uzak durarak hastalığın tedavi sürecine olumlu katkı sağlayabilir ve daha kısa sürede iyileşme elde edebilirsiniz.

Sedef hastalarının tüketmemesi gereken besinler domates, patlıcan, turunçgiller, süt ve süt ürünleri, alkol, sigara, gluten ve mayalı gıdalar olarak sıralanabilir. Bunların yanı sıra sedef hastalığı tedavisine olumlu katkılar sağlayan gıdalar da söz konusudur.

Yapılan araştırmalar sonucunda omega-3 bakımından zengin gıdaların tüketilmesinin sedef hastalığı tedavisinde olumlu sonuçlar verdiği belirtilmiştir. Sedef hastalarının tüketebileceği besinler ise somon, uskumru, ringa balıkları, ceviz, soya fasulyesi, keten tohumu, fındık ve tam tahıllı gıdalardır. Bu gıdaları tüketerek sedef hastalığının etkilerini azaltabilirsiniz.


İlginizi Çekebilir
Sedefe İyi Gelen Besinler, Kremler ve Bitkiler

Sedef hastalığı ilk nerede başlar?

Halk arasında sedef hastalığı olarak bilinen psoriasis, ilk olarak ciltte beyaz pullarla kaplı engebeli kırmızı lekeler görülmesine neden olur. Bu pullu lekeler cildin herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Sedef hastalığının en çok çıkacağı yerler ise kafa derisi, dirsekler, dizler ve sırttır.

Sedefi tetikleyen şeyler nelerdir?

Sedefi tetikleyen en önemli şey strestir. Normalden daha yüksek stres yaşadığınız durumlarda sedefin belirtileri ortaya çıkmaktadır. Hastaların neredeyse yarısının kronik depresyonla mücadele etmesi de buna kanıtlamaktadır.

Sedef hastalığı tehlikeli mi?

Sedef hastalarının vücutlarında bağışıklık sistemi ile ilgili oluşan durumlar yüzünden erken yaşta kalp krizi riski oluşabilir. Bu yüzden sedef hastalarının doktorların verdikleri dışında herhangi bir ilaç kullanmaları önerilmemektedir.

Sedef hastalığı ne zaman başlar?

Her yaşta çıkabilecek bir hastalık olan sedef, %75 oranında 40 yaştan önce başlamaktadır. 50-60 yaşlar ise sedef hastalığı için oldukça kritiktir. Her iki cinste de eşit oranda görülen bir hastalık olan sedef, kadınlarda erkeklere nazaran daha erken başlamaktadır.

Sedef hastalığı bulaşıcı mı?

Toplunda yanlış bilinenin aksine sedef hastalığı dokunmayla bulaşan bir hastalık değildir. Herhangi bir yayılma özelliği göstermeyen sedefin bulaşıcı bir hastalık olmadığını söyleyebiliriz.

Sedef hastalığında kaşıntı olur mu?

Sedef hastalığında kaşınma durumu ortaya çıkabilmektedir. Burada kaşıntıyı önlemek için çeşitli tedavi yöntemlerini doktorunuz uygulayacaktır. Ancak kaşıntıyı kesinlikle kaşımamanız gerektiğini belirtelim.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum