Sedef Hastalığı Neden Olur? Doğal Tedavi Çözümleri Nelerdir?

Bu içeriğimizde cilt rahatsızlıklarından biri olan sedef hastalığı hakkında sizlere bilgiler veriyoruz. İşte sedef hastalığı doğal tedavi yöntemleri...
Sedef Hastalığı Neden Olur? Doğal Tedavi Çözümleri Nelerdir?

Sedef Hastalığına İyi Gelen Bitkisel Ürün

En tehlikeli deri hastalıklarından biri olan ve toplumumuzda sıkça rastlanan sedef hastalığını detaylıca araştırdık. Bu içeriğimizde sedef hastalığının nedenlerini, belirtilerini, doğal tedavi yöntemlerini ve kimlerin risk altında olduğunu anlatacağız. Ayrıca sedef hastalığından korunma yolları ve sedefe hastalığına iyi gelen bitkisel tedavi yöntemleri de içeriğimizde yer alıyor. Aşağıdaki bilgiler ışığında sedef hastalığını yakalanmaktan kurtulabilir, hastalığı bitirebilir veya etkilerinin azalmasını sağlayabilirsiniz.

Sedef Hastalığına İyi Gelen Besin Listesi

SıraBesinEtkisiUygulama
1Elma SirkesiKaşıntıyı ÖnlerMasaj
2Aleo VeraCildi NemlendirirMasaj
3ZerdeçalOnarırMasaj
4ZeytinyağıBeslerMasaj
5KapsaisinAğrı KesiciMasaj
6Çay Ağacı Yağıİltihap ÖnleyiciMasaj
7YulafBesleyiciTüketim
8Hindistan Cevizi Yağıİltihap GidericiMasaj
9Sarı PapatyaBakterileri Yok EderMasaj
10Kırmızı PancarAntioksidan Etkisi YaratırMasaj

Sedef Hastalığına İyi Gelen 10 Bitkisel Ürün

İşte sedef hastalığıyla ilgili sorularınız cevapları ve bu hastalığa iyi gelen bitkisel ürünler:

1. Elma Sirkesi

Sedef Hastalığına İyi Gelen Bitkisel Ürünler

Dezenfektan özelliğine sahip olan elma sirkesi, birçok kullanım alanına sahip bir üründür. Sedef hastalarının büyük çoğunluğunda kaşıntı şikayetine rastlanılır. Bu kaşıntıyı ortadan kaldırmak adına organik elma sirkesini kullanabilirsiniz. Organik elma sirkesini haftada birkaç kez saçlı deriye sürerek kaşıntı hissini ortadan kaldırabilirsiniz. Deride yanma hissini neden olabilen elma sirkesini kullanmadan önce sulandırarak veya kullandıktan bir süre sonra kafanızı durulayarak tahriş riskini azaltabilirsiniz. Elma sirkesini düzenli ve doğru kullanmanız durumunda 1-2 hafta içinde etkili bir sonuç almanız mümkün olabilir. Elma sirkesi her sedef hastası için önerilmemektedir. Kafa derisinde çatlama, yara veya kanama söz konusu ise elma sirkesi bu yarayı daha çok tahriş eder ve şikayetlerinizin artmasına neden olabilir.

2. Aleo Vera

Sedef Hastalığına İyi Gelen Bitkisel Ürünler

Sivilce tedavisinden cilt bakımına kadar birçok alanda fayda sağlayan aleo vera, günde 3 kere cilde uygulanabilir. Yapılan araştırmalar sonucunda düzenli olarak kullanılan aleo veranın ciltte meydana gelen kızarıklığı ve pul pul dökülmeyi önemli oranda azalttığı belirtilmektedir. Yara iyileştirici özelliğine sahip olan aleo vera, birçok kozmetik ürünün ve kremlerin içeriğinde kullanılmaktadır. Aleo vera bitkisinden elde edilen jelimsi özü doğrudan kullanabileceğiniz gibi içeriğinde %0.5 oranında aleo vera içeren krem ve losyonları da kullanabilirsiniz. Ancak tablet ve kapsül olarak satılan aleo vera içerikli ilaçların sedef hastalığına karşı herhangi bir faydasının bulunmadığı gibi hasta için tehlike yaratabilecek nitelikte olduğu ifade edilmektedir.

3. Zerdeçal

Sedef Hastalığına İyi Gelen Bitkisel Ürünler

Birçok sağlık sorunu karşısında etkili sonuçlar veren zerdeçal, gerek iltihap giderici özelliği gerekse antioksidan özelliği sayesinde sedef hastalığının tedavisinde de sıkça kullanılmaktadır. Zerdeçalı yemeklerinizde kullanabileceğiniz gibi tablet şeklinde de alabilirsiniz. Ancak kullanmaya başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışmalı ve size uygun olup olmadığını öğrenmelisiniz.

4. Zeytinyağı

Sedef Hastalığına İyi Gelen Bitkisel Ürünler

Mutfakların olmazsa olmazlarından biri olan zeytinyağı, gerek yemeklerde gerekse birçok sağlık sorunu karşısında uzun yıllardır kullanılan şifa kaynağıdır. Ciltte kuruluk, kızarıklık ve döküntüye neden olan sedef hastalığında zeytinyağı kullanarak cildinizin nemlenmesini sağlayabilirsiniz. Zeytinyağı ile iyileşme sürecini hızlandırabilir, kabuklanmayı azaltabilir ve kaşıntıyı ortadan kaldırabilirsiniz. Sedef hastalığının belirtilerinin önemli oranda azalmasını sağlayan zeytinyağını kafa derinize sürüp cildinizi besleyebilirsiniz.

5. Kapsaisin

Sedef Hastalığına İyi Gelen Bitkisel Ürünler

Kapsaisin, acı biberin içinde bulunan bir maddedir. Sedef hastalığı tedavisinde ise cayenne biberi ve zeytinyağı ile elde edilen karışım kullanılmaktadır. Elde ettiniz bu karışım ağrınızın dinmesini sağlayabileceği gibi kaşıntıyı da önemli oranda azaltacaktır. Kapsaisin, günümüzde birçok krem ve merhemin içinde ağrı kesici, iltihap giderici, kızarıklık ve pullanma önleyici olarak yer almaktadır.

6. Çay Ağacı Yağı

Sedef Hastalığına İyi Gelen Bitkisel Ürünler

Dünya’nın pek çok yerinde ün salmış olan çay ağacı, Avustralya’ya özgü bir bitkidir. Çay ağacından elde edilen yağ, cilt sağlığı açısından oldukça önemli yağların başında gelmektedir. Antiseptik özelliğe sahip olan çay ağacı yağı, aynı zamanda birçok şampuanın içeriğinde de yer alabilir. Çay ağacı yağı içeren şampuanların sedef hastalığı belirtilerini azalttığı belirtilmektedir. Ancak alerji riski yüksek olan çay ağacı yağını kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanızı öneririz.

7. Yulaf

Sedef Hastalığına İyi Gelen Bitkisel Ürünler

Yulaf cilt dostudur. Bu yüzden sedef hastalığının belirtilerini hafifletmek için de yulaf ezmesinin uygulanması önerilmektedir. Yulaf ezmesi kaşıntıları ve kızarıklıkları gidermekte yardımcı olur.

8. Hindistan Cevizi Yağı

Sedef Hastalığına İyi Gelen Bitkisel Ürünler

Muhtemelen hindistan cevizi yağını hazır kozmetik ürünlerinde sıklıkla görmüşsünüzdür. Yüksek bir nem etkisi barındıran hindistan cevizi, cilt üzerinde kullanım açısından da güvenli ve sağlıklıdır. İspatlanmış antibakteriyel bir bitkidir. Bu yüzden sedef hastalığına iyi gelebilecek bitkiler arasındadır.

9. Sarı Papatya

Sedef Hastalığına İyi Gelen Bitkisel Ürünler

Sedef hastalığına bağlı iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte papatyanın sedef hastalığının daha fazla yayılmasını engellediğine dair de çalışmalar bulunmaktadır. Sarı papatya çayını sedef hastalığına yakalanmış bölgeye uygulayın. Sonra 20 dakika bekletin. Daha sonra durulayın.

10. Kırmızı Pancar

Sedef hastalığına İyi Gelen Bitkisel Ürünler

Kırmızı pancar, tüm vücut sağlığına iyi gelen, pek çok derde deva olan vitamin ve mineral deposudur. "Pancar Hakkında İlginç Bilgiler" içeriğimizde pancar hakkında bir çok bilgiyi bulabilirsiniz.

Sedef Hastalığı Nedir?

Tıpta “psoriasis” olarak adlandırılan sedef hastalığı, sık rastlanılan deri hastalıklarındandır. Tedavi edilebilen bir hastalık olan sedef hastalığı hemen hemen her yaş grubunda görülebilir. Ancak hastalığın tedavisi mümkün olabildiği gibi ömür boyu aynı bölgede kalması ve yayılması durumunda eklem iltihabına neden olarak ölümle sonuçlanabilir. Diz, dirsek, kasık, koltuk altı, saç dipleri, bel çevresi, el gibi bölgelerde görülebilen sedef hastalığında deri kalınlaşır, kızarır ve kabarır. Daha sonrasında büyüyerek sedef renginde kabuk tabakası ile kaplanır. Sedef hastalığının görülme alanı kişiden kişiye değişkenlik gösterebileceği gibi bazı kişilerde tüm vücuda yayıldığı görülebilir.

Sedef Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?

Genetik faktörlerin etkili rol aldığı sedef hastalığı bulaşıcı değildir. Sedef hastalığının oluşumunda mikropların herhangi bir etkisi bulunmazken, ailesinde sedef hastalığı görülen kişiler risk grubunda yer alır. Anne ve babasında sedef hastalığı bulunan kişilerde sedef hastalığının görülme olasılığı oldukça yüksektir.

Sedef Hastalığı Neden Olur?

Sedef hastalığının kesin nedeni henüz bilinmemekle birlikte sedef hastalığının oluşumu beyaz kan hücrelerinin artışına bağlı olarak deride iltihaplanma ve döküntü ile başlamaktadır. Sedef hastalığına neden olduğu düşünülen faktörlerden bir diğeri ise bağışıklık sistemidir. Bağışıklık sistemi hastalıklarının sedef hastalığına neden olabileceği düşünülürken aynı zamanda kullanılan bazı ilaçların bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkilediği ve bu durumun sedef hastalığını tetiklediği ifade edilmektedir. Hormonal sorunlar ve kalsiyum eksikliğinin de sedef hastalığını tetikleyebileceği belirtilmektedir.

Sedef Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Sedef hastalığı yoğun kaşınma, kesikler ve aşırı güneş yanığına bağlı olarak meydana gelebilir. Ancak ailesinde sedef hastalığı bulunan ve dolayısıyla genetik olarak yatkınlık gösteren kişilerde aşırı stres, ani şoklar, psikolojik rahatsızlıklar, travma ve yaralanmalar sonucunda sedef hastalığı görülebilir.

Sedef Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler

1. Cildinizin nemli olmasına özen gösterin ve kuru ortamlardan uzak durun.
2. Yağlı yiyeceklerden olabildiğince kaçının.
3. Kırmızı et tüketimini kısıtlayın.
4. Kullandığınız cilt bakım ürünlerinde boya ve parfüm olmamasına dikkat edin.
5. Ilık su ile duş alın ve duştan sonra mutlaka nemlendirici kullanın.
6. Haftada 3 kez omega-3 balık yağı içeren balıkları tüketin. (Somon balığı, ton balığı, sardalye, alabalık, uskumru)
7. İltihap giderici özelliğe sahip olan biberiye, acı biber ve zerdeçalı bolca kullanabilirsiniz.

UYARI !

İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
16 Yorum