Seboreik Dermatit Nedir? Neden Olur ve Ne İyi Gelir?

Sık görülen cilt hastalıklarından birisi olan seboreik dermatitin nedenlerini, belirtilerini, bitkisel tedavisini ve çözüm yollarını yazımızda inceledik.
Seboreik Dermatit Nedir? Neden Olur ve Ne İyi Gelir?

Kötü bir görünüme sebebiyet veren yağlı egzama sorunu, bir an önce tedavi edilmesi gereken rahatsızlıktır. Sürekli olarak devam etmesi sebebiyle ciddi bir problem olan seboreik dermatit hakkında bilinmesi gerekenleri içeriğimizde bir araya getirdik.

İşte seboreik dermatit hakkında her şey...

Seboreik Dermatit Nedir?

Seboreik Dermatit

Halk arasında yağlı egzama olarak bilinen seboreik dermatit, kişide birçok bölgede oluşabilmektedir. Yağ hücrelerinin yoğun olduğu vücut bölgelerini tutan ve kronik tekrarlarla seyreden seboreik dermatit, kendiliğinden azalma ve alevlenme tabloları çizen bir cilt hastalığıdır.

Hastalığın klinik tablosu, yerleşim bölgelerine, hastalığın alevlenme dönemlerine ve tuttuğu yaş dönemlerine göre değişkenlik gösterir. Hastalığın yayılma özelliği yoktur. Klinik bulgular kişiye göre değişir. Kimisinde tüm yüz bölgesine yerleşebilen seboreik dermatit, kimisinde ise sadece kulak arkasına, burun kanatlarına ya da dar alanlarda ortaya çıkar.

Seboreik Dermatit Neden Olur?

Seboreik Dermatit

Seboreik dermatit rahatsızlığının ana nedeni genetik faktörlerdir. Kişinin ailesinde bu probleme sahip olan bireyler varsa sizde de olma olasılığı oldukça yüksektir. Bunun yanında stres, uykusuzluk, yoğun çalışma temposu ve yorgunluk da seboreik dermatit rahatsızlığına neden olmaktadır.

Yukarıda saymış olduğumuz nedenler yüzünden seboreik dermatit hastalığı ortaya çıkmaktadır. Hayatınızdan bu nedenleri mümkün olduğu kadar uzak tutarak yağlı egzamanın oluşmasını engelleyebilirsiniz.

Seboreik Dermatit Belirtileri Nelerdir?

Seboreik Dermatit

Seboreik dermatit hastalığı birkaç belirtiyle kendisini göstermektedir. Bunlar saçlı deride kepeklenme görülmesi, yanma hissi, cilt yüzeyindeki kabuklanmalar, kuru ciltte oluşan pullu lezyon ve yağlı görünümdür.

Bu belirtileri kendinizde görüyorsanız cildinizde yağlı egzama problemi vardır. Bu durumda bir an önce doktora görünmenizi öneririz. Aksi takdirde bu rahatsızlık ilerleyerek kötü bir görünüme sahip olmanıza neden olacaktır.

Seboreik Dermatit Tedavisi Nasıldır?

Seboreik Dermatit

Seboreik dermatit tedavisindeki amaç mantarın etkisini azaltmaya yöneliktir. Mantarlara karşı ilaç içeren şampuanlar, kremler ve haplar kullanılır. Egzamatöz bir hastalık olması nedeniyle özellikle hastalığın alevlendiği (kaşıntının, kırmızılığın arttığı) dönemde kortizon içeren kremler de kullanılabilir.

Hastalığın alevlenme ve azalma dönemlerinin kontrol altında tutulması da tedavinin bir parçasıdır. Alevlenme dönemlerinde hastaya antifungal denilen mantar ilaçları verilir. Ancak azalma dönemlerinde de bunları sıklığını azaltacak şekilde kullanmaya devam etmesi gerekir.

Seboreik Dermatit Bitkisel Tedavisi

Seboreik Dermatit

Havuç A vitamini bakımından zengin olduğu için seboreik dermatit gibi deri hastalıklarında iyi bir bitkisel çözüm olmaktadır. Havuç suyu içebilirsiniz. İçine zeytinyağı damlatırsanız havuçta bulunan vitaminlerin emilimi kolaylaşır.

Doğal havuç yağı elde etmek için ilk olarak havucu rendeleyin. Cam kavanoza koyun ve üzerini geçecek kadar zeytinyağı koyun. 15 gün boyunca güneşte bekletin. Daha sonra bu karışımı 15 günde bir saç diplerinize sürün ve 1 saat bekletip yıkayın.

Bazı gıdaların ise hastalığı tetiklediği için tüketilmemesi önerilir. Bunlar sarımsak, domates, turşu, beyaz üzüm, portakal suyu, beyaz un mamülleri ve acı baharattır. Bu gıdalardan uzak durmanız sizin için daha iyi olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kurdeşen Nedir?Liken Planus Hastalığı Nedenleri ve Tedavisi
Vitiligo Belirtileri ve TedavisiAtopik Dermatit Nedir?
Eritema Multiforme Nedir?Lupus Hastalığı Nedenleri ve Belirtileri

Yüzde seboreik dermatit nasıl geçer?

Yüzde yer alan seboreik dermatit rahatsızlığını geçirmek için doktorunuzun uygun göreceği tedavi yöntemlerini uygulamalısınız. Doktorunuz tedavide kortikosteroidli krem ve losyonları, mantar önleyici ilaçları, kortizonlu ve dermatit kremlerinden birini ya da birkaçını kullanacaktır.

Seboreik dermatit ne demektir?

Seboreik dermatit kafa derisini etkileyen yaygın cilt rahatsızlıklarından birisidir. Yağlı egzama olarak da bilinen bu hastalık ciltte pullu lekelere, kızarmaya ve tekrarlayan kepeklere neden olmaktadır.

Seboreik dermatit hangi vitamin eksikliğinde görülür?

Yapılan araştırmalara göre seboreik dermatit rahatsızlığının bazı vitamin ve minerallerin eksikliğinde daha fazla görüldüğü tespit edilmiştir. Biotin, çinko, B6 ve B2 vitamini eksikliği bu rahatsızlığın oluşmasına sebebiyet vermektedir.

Seboreik dermatit kalıcı mı?

Bu rahatsızlık üç yaş altındaki bebeklerde konak adı verilen bir durumun ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Çoğu zaman bu durum bebek bir yaşına gelene kadar geçmektedir. Ancak bazı durumlarda bu sorun ergenliğe kadar sürebilmektedir.

Seboreik dermatit kimlerde görülür?

Halk arasında yağlı egzama olarak bilinen seboreik dermatit, günümüzde birçok kişide görülmektedir. Bu rahatsızlık yetişkinlerde ve bebeklerde görülen bir deri hastalığıdır. Ayrıca genetik olarak yüzü yağlı olan kişilerde daha fazla ortaya çıkar.

Seboreik dermatit ne tetikler?

Seboreik dermatit rahatsızlığının ortaya çıkmasının altında bazı tetikleyici unsurlar bulunuyor. Bunlar soğuk ve kuru hava, HIV, epilepsi, kalp krizi, alkolizm, depresyon, yeme bozuklukları, Parkinson hastalığı ve inmedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum