Uyurken Yaşadığınız Tuhaf Gerçekler

Uyku, gizemleri şu an bile tam anlamıyla çözülememiş ayrı bir dünya. Bu dünyaya giriş yaptığımız zaman başımıza neler geliyor?
Uyurken Yaşanan Tuhaf Gerçekler
Geceleri huzur içinde uyumak ve enerjimizi geri kazanmak istiyoruz. Yorgun olduğumuzda kafamızı yastığa koyduğumuz an! Daha güzeli olamaz. Yine de, tuhaf ve hoş olmayan bazı durumlarla karşılaşmamış bir kişiyi bulmak zordur. Kapalı gözlerin, yavaş nefes almanın, hayallerin ve gevşemenin görüntülerini çağrıştırıyor. Bazen de geceleri birileri seni uyurken izliyor gibi hissedebilirsin. Ancak uyurken, bedeninizin sistemleri, zihninizi patlatacak bir sürü deli şeyler yapıyor. Endişelenme! Hepsi normal.
İşte Uyku Esnasında Yaşadığımız Olaylar;
1. Uyku İle Öğrenme Arasındaki Bağ
Uyku ile öğrenme arasındaki bağ, Yeni Aktüel dergisinde ele alındı. Farklı üniversitelerde yapılan araştırmalara göre uyku esnasında hafızaya daha çok bilgi eklemek ve bu bilgileri korumak mümkün.
2. Uyku Felci
Uykuya daldığımızda felç yaşayabiliriz. Uyku felcince beynimiz uyanık olur ancak kaslarımız kapalıdır. Bu sayede hareket edemeyiz. Nüfusun yaklaşık% 7'si en az bir kez uyku felcini yaşıyor..
3. Uyku Esnasında Görünen Halüsinasyonlar
Tam uykuya dalacağınız sırada tuhaf şeyler görebilirsiniz. Genellikle bunlar korkunç yüzler ve fantastik yaratıklardır. Bu zihinsel olarak sağlıklı insanlarda görülebilen birkaç halüsinasyon tipinden biridir. Çocuklarda daha sıklıkla görülür. Bunlar, stres veya sadece iyi bir hayal gücünden kaynaklanıyor olabilir. Ayrıca sarhoş olduğunuzda da ortaya çıkabilir.
4. Uykuda Konuşma
İnsanlar genellikle uykusunda konuşur. Uzmanlar bunun da stresle alakalı olduğunu söylüyor. Çok stresli anlarınızda uykunuzda konuşmanız gayet doğal. Erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülür.
5. Rüya İçinde Rüya
Kişi bir rüyayı görür, sonra uyanır fakat garip şeyler devam eder. Kişi uyandığını hayal ediyordur. Bu Inception filminde araştırılmıştır. Filmin başarısı üzerine birçok kişi bu olayı yaşadığını bildirmiştir. Eğer böyle bir olay yaşarsanız manevi duygularınız güçlü demektir. Resmi bilimler bunun sebebini maalesef açıklayamaz.
Bu konula ilgili olarak "Neden Rüya Görürüz" isimli makalemize göz atmanızı öneriyoruz.
6. İrkilerek Uyanmak
Kişiyi yüksek sesle patlama veya alkışlama ile uyanır. Artan bir vızıltı veya flaş buna eşlik edebilir. Bu olay tehlikeli değildir fakat insanları korkutur. Bazıları felç geçirdiğini düşünebilir. Bu, bazı nedenlerden dolayı, sesin işlenmesinden sorumlu beynin alanlarında bir sinirsel aktivite artışı olduğunda ortaya çıkabilir.
7. Uyku Esnasında Düşme Hissi
Bazen yukarıdan yatağa düşüyormuşuz gibi hissederek uyanırız. Bundan önce uçuyor ya da düşüyor olduğumuzu hayal ederiz. Oldukça tatsız bir his tıpkı ölmek gibi... Kalp atışı ve solunum yavaşlar. Beyin "korkar", bunu gerçek bir ölüm olarak algılar ve kişinin hayatta olup olmadığını kontrol eder, kaslara dürtü gönderir.
Uyurken beyninizde neler olduğunu merak ediyorsanız buraya tıklayarak ilgili makalemizi okuyabilirsiniz.
8. Vücudunu Uyurken Görmek
Bu, nöropsikolojik bir olay olup, yarı uykulu yarı uyanık olan bir kişi, kendisini vücudunun dışındaki bir yerden görür. Mistikler ve okültistler için, bu ruhun varlığını teyit eder. Bu olayın incelenmesi çok zordur. Bilim adamları, vücudun dışına çıkma yanılsamasının var olduğunu biliyor olsa da, nasıl çalıştığını ve neden ortaya çıktıklarını netleştiremiyor.
9. Uykuda Çözülen Problemler
Bazen bir soruna uzun süre çözüm bulamıyoruz ve bu nedenle sürekli düşünüyoruz. Sonra bir rüyada beyin bize bir ipucu veriyor. Bundan sonra bize sadece ipucunu hatırlamak kalıyor. Bir Rus kimyager olan Dmitri Mendeleev, periyodik bir element tablosu hazırlamak konusunda takıntılıydı sonra rüyasında çözümü buldu ve gerçekleştirdi. Bazen bilinçaltımız cevabı zaten biliyor ancak bilinçlenmeye henüz ulaşamıyor. Uyku esnasında bilinçaltı daha aktif bir hale geldiği için bazı sorunlar bu sayede çözümlenebilir.
Neden uykumuz gelir? sorusunu merak ediyorsanız buraya tıklayarak ilgili makalemize göz atabilirsiniz.
10. Uyurgezerlik
Uyurgezerlik. Bu durum uyku felcinin tam tersidir. Bilinç uyku halindedir ancak bu aşamada kas felci meydana gelmez. Uykusunda insanlar yürümekte, temizlik yapmakta hatta evden çıkabilmektedir ve bu genellikle çok tehlikelidir. Bu kişiler sabahları hiçbir şeyi hatırlamıyor olurlar. Nüfusun yaklaşık % 4.6-10.3'ünde ortaya çıkar ve çocuklar bundan daha sık etkilenirler. Nedenleri bilinmemektedir, ayrıca tedavi yöntemleri de bilinmemektedir.
- Yorumlar 6
- Uykunun Evreleri Nelerdir?İnsanlar niçin uyumaktadır? Uykunun evreleri nelerdir? İşte bütün cevapları...14 Aralık 2019 Cumartesi 09:00