Şanlıurfa' nın Meşhur Lezzetleri

Güneydoğu' da zengin bir kültüre, tarihi değerlere ve lezzetli yemeklere sahip bir şehirdir Şanlıurfa. Gelin meşhur lezzetleri nelermiş tanıyalım.
Şanlıurfa' nın Meşhur Lezzetleri

Türkülere konu olmuş bu güzel şehirde, gezilecek çok sayıda tarihi mekan, mutlaka katılınması gerek sıra geceleri, mutlaka görülmesi gerek efsane balıklı göl ve tabiki yenmesi gereken çok lezzetli yemekler.. İşte onlardan birkaçı;

cigkofte.JPG

Çiğköfte

Şanlıurfa' yla bağdaşmış, adeta Şanlıurfalıların kahvaltılarında bile tükettikleri çiğköfteyi her ne kadar her yerde bulabilsek de yerinde Şanlıurfa'da mutlaka yemelisiniz. Şanlıurfa'da tadımlık olarak ikram edilen çiğ köfte hayli zahmetli olup bir o kadar da acıdır ama özelliği de burdadır zaten. Urfalılar alışkındır ancak dışarıdan gelip yiyen kişi için çok acı gelebilir.

urfa-kebabi-001.jpg

Urfa Kebabı

Şanlıurfa' nın bir diğer en meşhur yemeği. Lezzetine doyum olmaz bir kebap çeşididir. Urfa'da daha birçok kebap çeşidi bulunmakta ve bunların hepsi de tartışmasız kebabın en iyi yapıldığı noktalardan biri olan Şanlıurfa'ya ait. Kebapları yemeye ilk önce urfa kebabından başlamalısınız. Onun da acılısını tercih edeceksiniz dikkat edin yanmayın.

lebeni.jpg

Lebeni

Lebeni Şanlıurfa' ya özgü çorba çeşitlerinden bir tanesidir. Çok lezzetli ve pratik bir çorbadır. Şanlıurfa' da çok sık yapılıp tüketilir. Buğday, yoğurt ve su ile yapılır. Çorba gibi yapanları da vardır, sulu yemek tarzında da yenebilir.

bostana.jpg

Bostana

Şanlıurfalılar sadece et yemekleri elbette yemiyor. Bostana bir salata çeşididir. Hazırlanışı biraz zahmeli olsa da keyifle tüketebileceğiniz lezzetli bir salatadır. Şanlıurfa'da et yemeklerinin ve diğer yemeklerin yanında her zaman servis edilir. Şanlıurfa'da sofralardan eksik edilmeyen bir meşhur lezzettir.

icli-kofte-002.jpg

İçli Köfte

Yemesi çok keyifli yapması ise çok zahmetli ve maharet isteyen bir yemektir. Yani içli köfteyi herkes yapamaz. Gerçekten yapabilenin de yaptığı içli köftenin tadına doyum olmaz. Bu yüzden hiç riske atmayıp Urfa usulü içli köfteyi ya Urfa'da yemek lazım ya da bildiğiniz gerçek içli köfteyi yapan yerlerde yemenizi tavsiye ederiz.

borani.jpg

Borani

Etli, bulgurlu bol salçalı bir ana yemektir. İçinde çok çeşitli malzeme bulunan, isteğe göre arttırılan ve azlatılabilen değişik bir lezzettir. Şanlıurfa da ana yemek olarak verilir. Çok ama çok zahmetli bir yemektir. Şanlıurfa' ya bir gün yolunuz düşerse mutlaka tadın ve o zahmete değip değmediğine siz karar verin.

agzi-yumuk.jpg

Ağzı Yumuk

Şanlıurfa'da her damağa hitap edecek çok sayıda lezzet bulnuyor gerçekten. Et severlere bol etli, sevmeyenlere etsiz yemekler. Ağzı yumuk da etli olandan bir tanesi. Ceviz büyüklüğündeki hamurların içine kıyma konulup değişik bir şekilde kapatılarak hazırlanır ve yağda kızartılır. Çok lezzetlidir. Börek tarzı bir lezzettir. Ara sıcak olarak servis edilebilir.

frenk-tavasi.jpg

Frenk Tavası

Şanlıurfa kebap açısından çok zengin bir mutfağa sahip. Frenk tavası da kebaba çok benzeyen bir yemek çeşididir. Bol domates ve kıyma ana malzemeleridir. Kebabın bir değişik versiyonu olup tencereye dizilip fırında pişirilir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum