Şanlıurfa Hakkında Bilmedikleriniz

Peygamberler şehri Şanlıurfa' ya neden peygamberler şehri dendiğinden tutun da, mırranın hikayesine kadar tüm bilinmeyenleriyle Şanlıurfa' yı inceleyelim.
Şanlıurfa Hakkında Bilmedikleriniz

Şanlıurfa' nın Balıklı gölü, Harran'ı ve acılı yemekleri, çiğ köftesi, kebapları bunlar ilk akla gelenler ve bilinenler. Bir de bilinmeyenleri var. Hep duyulan ama ne anlam ifade ettiğini bilmediğimiz yönleri. İşte o yönleriyle Şanlıurfa;

sanliurfa.jpg

Şanlıurfa Neden Peygamberler Şehridir?

Şehrin 9 bin yıllık bir geçmişi vardır. Hep Peygamberler Şehri diye anılan Şanlıurfa Hz. İbrahim' in doğduğu şehirdir. Ayrıca Hz. Eyyub' ün yaşadığı şehirdir.

hz-eyyub-magarasi.jpg

Hz. Eyyub mağarası şehirde bugün ziyaretçilerine açıktır. Şanlıurfa Hz. İsa tarafından da kutsanmış bir şehirdir. Ve daha bir çok Peygamberin yaşadığı şehir bu yüzden Peygamberler şehri olarak anılmaktadır.  

Sıra Gecesinin Anlamı Ve Önemi

Sıra gecesi Urfa' da çok önemli bir yere sahiptir. Şanlıurfa' da gençler erken yaşta sıra gecelerine katılırlar.

urfa-sira-gecesi.jpg

Bunun sebebi ise, gelenek, göreneklerine bağlı kalmayı ve öğrenmeyi, edebi, adabı, büyüğe saygıyı nerede konuşması ve susması gerektiğini daha bir çok şeyi sıra gecelerine katılarak öğrenirler. Yani sıra gecesi sadece bizim bildiğimiz, gördüğümüz şarkılı, türkülü eğlence demek değildir. Ayrıca sıra gecelerine ' Halk Konservatuarı' da diyebiliriz.

sira-gecesi.jpg

Sıra gecesinde sıraya gelenlere öncelikle çay ve acı kahve( mırra) ikram edilir. Daha sonra sıra gecelerinin olmazsa olması elbette çiğköfte dağıtılır.

Mırra' nın Hikayesi

Mırranın anlamı kahvenin acısı demek. Urfa' ya ait bir kahve çeşididir. Mırra diğer kahvelerden farklıdır. Özellikle önemli törenlerde servis edilir. Örneğin, önemli bir konuk kabul edileceği zaman, sıra gecelerinde, dini nikahta, düğünlerde Urfa' da mutlaka mırra bu günlerde servis edilir.

sanliurfa-mirra.jpg

Urfa' ya gittiğinizde sokak başlarında semaverleriyle gezen kahvecilere rastlayabilirsiniz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.