Salvador Dali Belleğin Azmi

Resimler, hem yazarın ruh halini hem de yaşanılan zamanları anlatır. Zaman, hiç bu kadar erimemiş, yok olmamıştı. Ünlü sanatkar Salvador Dali, Belleğin Azmi isimli tablosunda ne anlatıyor?
Salvador Dali Belleğin Azmi

Bazen anlamaya çalışırız tablolardaki figürleri, sadece figürler değil, ressamın fırça darbeleri de birçok şey anlatır insana. Zaman, durağan bir kavram değildir; sürekli geçer ve farklı şekillerde şekillenir. Diğer bir bakış açısıyla bakacak olursak zamanla birlikte insanda değişir ve farklılaşır. O zaman diyebilir miyiz, “insan aslında zamanın yansımasıdır.” İnsanı görüyoruz zaman ise soyut bir kavramdır. Ama insana, çevreye bakarak da zamanı şekillendirebiliriz. Sanatı anlamak için sanatçıyı anlamak ve tanımak gerekir. Belleğin Azmi diğer adıyla Eriyen Zamanlar resmini anlamak için Salvador Dali’yi tanımak gerekir

Salvador Dali Kimdir

Salvador Dali, çoğumuzun resimlerine, eserlerine aşina olduğumuz bir sanat insanıdır. Salvador Dali, 1904 yılında dünyaya gelmiş, 1989 yılında vefat etmiş, Katalan sürrealist bir ressamdır. Gerçeküstü eserlerindeki tuhaf ve çarpıcı imgelerle ünlenmiştir. En ünlü eseri Belleğin Azmi ya da Eriyen Saatler adlı eseridir. Ressamlığın yanı sıra heykelcilik, fotoğrafçılık ve filmcilikle de ilgilenmiştir. Peki Salvador Dali nasıl bir kişiliğe sahiptir? Hayatı boyunca sanatıyla olduğu kadar eksantrik giyimi, davranışları ve sözleriyle dikkatleri üzerine toplayan Dali, bu sayede daha da ünlenmiştir.

Salvador Dali;” Düşmanlarımın,arkadaşlarımın ve halkın resimlerime aktardığım imgelerin anlamını çözemediklerini söylemeleri bence son derece anlaşılır bir durum.Onları yapan kişi olarak ben bile anlayamazken,başkaları nasıl olur da bu imgeleri anlamayı umabilir.” Diyerek ön hüküm sürse de bizler onun eseri olan, Belleğin Azmi eserini, anlamaya bir nebzede olsun anlatmaya çalışalım.

Salvador Dali/ Sıradışı Adam

salvador.jpg

Belleğin Azmi/ Eriyen Saatler

Bu tablo hakkında oldukça fazla varsayım var. Herkes aynı düşünmüyor; bu tabloyu da herkes aynı şekilde açıklayıp yorumlayamaz. Salvador Dali’ye katılıyorum. O bile yaptığı bu resmi ,her seferinde farklı bir şekilde yorumlamıştır. Nasıl olabilir, herkes tek bakış açısıyla bakıp yorumlasın. Burada bakıp da herkesin görebileceği katı ve değişmez kavramlar dışında her şey değişebilir. Evet, gördüğünüz gibi eriyen saatler yani zamanın yok oluşu olarak yorumlanıyor. Tablonun orta kısmına baktığınız zaman, canavar biçiminde insan figürünü göreceksiniz. Gözü kapalı ve uyku halindeki figür rüya olayını işaret ediyor. Saatler zaman ve rüya kavramları bütüleşmiştir.  Sol alta ki saat karıncalarla kaplıdır.Salvador Dali, karıncaları kadın üreme organı ve ölümü simgelemek için kullanmıştır. Mona Lisa tablosu gibi  tamamlandıktan sonra kısa bir süre tablonun şarapla ıslatıldığı söyleniyor.

Belleğin Azmi/ Eriyen Saatler Tablosu

bellek.jpg

Belleğimizi Tazeleyelim

Salvador, yaşanılan dünya savaşlarına tanıklık eden biridir. Burada İkinci Dünya Savaşında Atom bombası kullanılarak yok edilen insanların, zamanın karşısında nasıl eridiklerini de anlatıyor. Evet zaman eridikçe yani ilerledikçe, insanlarda yok oluyor. Sürrealist yani gerçeküstü bir ressamdır. Çizdikleri belki imge açısından gerçeküstü ama hepsi hayatın içinde var olan şeylerdir. Oldukça zeki olan Dali, bile kendini anlamamış şimdi biz nasıl olurda onu anlayıp, anlatalım?

 

NeOldu.com / Özel Haber

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum