St. Bernard (Saint) Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Afacan Köpek Beethoven filminin unutulmaz karakteri Saint Bernard köpek kişiliği, görünümü, sağlık durumu, çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla iletişimi.
St. Bernard (Saint) Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Saint Bernard Köpeği Hakkında Merak Edilenler

Saint Bernard köpeği oldukça eski bir ırktır. İspanya ve İsviçre arasındaki zorlu Alp geçidinde yolculara sığınak sağlamak amacıyla kurulan manastırda Saint Bernard de Menthon tarafından MS 980 yılında üretilmeye başlanmıştır. 1000'li yıllarda Romalılarca Alplere getirilen köpeklerden üretildiği düşünülmektedir. 

Önceki dönemlerde Saint Bernard manastır yakınlarında geçitte çığ ve kurtarma köpeği olarak kullanılmıştır. Bu köpekler kayıp ya da yaralı yolcuları bulur ve sıcaklık vermek için yüzlerini yalayıp yanlarına yatardı. Saint Bernard'ın koku alma yetisi o kadar güçlüdür ki metrelerce kar altındaki bir kişinin yerini tespit edebilir. Irk ayrıca fırtına ve çığ tehlikesini de önceden hissedebilmesiyle ünlüdür. Öte yandan bu sevimli dostumuz aşırı salya akıtmasıyla bilinmektedir.

Kişiliği

saint bernard köpeği

Oldukça nazik, arkadaş canlısı ve çocuklara karşı töleranslıdır. Saint Bernard yavaş hareket eden, sabırlı ve itaatkar bir köpektir. Dev ırk olduğundan erken yaşta diğer insanlarla çok iyi sosyalleştirilmelidir. Eğitimi de yine köpek küçükken ve kontrol edilebilir büyüklükte iken başlamalı, tutarlı ve pozitif bir metot kullanılmalıdır. Unutulmamalıdır ki bu boyutlarda dik kafalı hatta saldırgan bir köpek büyük problemler yaratabilir.

Saint Bernard iyi bir bekçi köpeğidir. Sadece büyüklüğü bile caydırıcı bir etken olarak kabul edilebilir. Yemek yedikten ve su içtikten sonra salya problemleri olabilir. Saint Bernard yeterince egzersiz imkanı sağlandığında apartman dairesinde yaşayabilir. Ev içinde fazla hareketli değildir. Küçük bir bahçe de ihtiyacını görür. Dışarıda da yaşayabilmesine rağmen ailesi ile olmayı tercih edecektir. Sıcak iklime karşı toleransı oldukça düşüktür.

Sağlık Durumu

saint bernard köpeği

Saint Bernard köpeği büyük bedeni ve fit duruşu ile bir hayli sağlıklı bir görünüme sahiptir. Köpeğinizin her daim uzun ömürlü olması için kişisel bakım ihtiyaçlarını düzenli olarak gerçekleştirmeniz önerilmektedir. Öte yandan Saint Bernard köpeğinin yaşamsal faaliyetlerini en üst düzeyde tutabilmek için her daim kaliteli köpek maması ve yaşına uygun mama tüketimi gerçekleştirilmektedir. Ayrıca vücut-kilo endeksine göre diyet maması da kullanılması gerekebilir.

Yapılan araştırmalar neticesinde Saint Bernard köpeğinin ortalama yaşam beklentisi 8 ile 11 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Her daim sağlıklı olduğundan emin olmak için düzenli veteriner hekim kontrolü önemlidir. Ayrıca Saint Bernard köpeğinin doğuştan gelen bazı kalıtsal hastalıklara sahip olma riskine karşı kontrollü olmanızda fayda var.

Görünümü

saint bernard köpeği

Saint Bernard, güçlü görünümlü başı ile çok büyük, sağlam ve adaleli bir köpektir. Ağırlığı büyüklüğü ile orantılı olduğu sürece ne kadar uzun olursa o kadar çok tercih edilir. Kısa ve uzun olmak üzere iki tüy tipi vardır. Her iki tüy tipi de beyaz üzerine ten rengi, kızıl, kaplan desenli ve siyah (bunların kombinasyonları ile) olabilir. Yüz ve kulaklar genellikle siyah renkle gölgelenmiştir. Bu ona zeki ve nazik bir ifade verir.

Uzun tüylü St.Bernard'larda kuyruk ve baldırlarda hafif tüylenme vardır. Ayakları kar ve buzda sağlam basmasını sağlayacak şekilde güçlü, kavisli ve büyüktür. Koku alma duyuları çok gelişmiştir, çığ ve gelen fırtınaya karşı yüksek hisse sahiptir.

Bakımı

saint bernard köpeği

Diğer köpek cinslerinde olduğu gibi Saint Bernard köpeğinin de sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşam için bakımı oldukça önemlidir. Köpeğinizin bakım uygulamalarını yaparken düzenli tarama ölü tüylerden kolayca arınmasına yardımcı olmaktadır. Tüy uzunluğu ve yapısına göre Saint Bernard köpeğini günlük yada haftalık olarak tarayabilirsiniz. Öte yandan köpeğinizin patilerinin sağlıklı kalması için düzenli tırnak kesimi yapmalısınız. Bu uygulamaları köpek kuaförü merkezinde gerçekleştirebilirsiniz.

Saint Bernard köpeği bakım uygulamalarında ağız içerisinde oluşabilecek enfeksiyon riskine karşı diş fırçalama önerilmektedir. Ayrıca açık alanda zehirli otlara karşı her daim dikkatli olmanız gerekmektedir. Köpeğinizin mikrop ve parazitlere karşı korunması için düzenli aşı uygulamaları yaptırınız. Aşı uygulaması bağışıklık sistemini kuvvetlendireceği gibi vücut direncini de arttırmaktadır. Son olarak Saint Bernard köpeğinizin her daim fit kalması için düzenli egzersiz ihtiyacını gidermeyi ihmal etmeyiniz.

İletişimi

saint bernard köpeği

Çocuklara karşı inanılmaz uysal olan Saint Bernard köpeği son derece iyi bir aile hayvanı olarak bilinmektedir. Hemen her yaşta çocuk ile iyi geçindiği söylenen tür oldukça iri cüsseye sahip olmasından dolayı daha küçük çocuklara zarar verebilmektedir. Her daim aile kontrolünde bir araya getirilmelidir.

Öte yandan diğer evcil hayvanlar ile iyi geçinebilmesi için köpeğinizi erken yaşta sosyalleştirme eğilimine girmeniz gerekecek. Saint Bernard köpeği eğitilmesi durumunda beraber büyüdüğü evcillerle dahi iyi geçinebilmektedir.

Önerilen İçerik: Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum