Daha Canlı ve Sağlıklı Saçlar İçin Kan Değerinin Önemi

Saç sağlığı konusunda en çok merak edilen konuların başında kan değerleri gelmektedir. Bu içeriğimizde kan değerinin saç sağlığındaki yerini inceledik.
Daha Canlı ve Sağlıklı Saçlar İçin Kan Değerinin Önemi

Saç Sağlığında Kan Değerlerinin Önemi

Kan değerlerinin iyi olması, her anlamda insanın sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Kan değerlerinin düşmesi ile birlikte birçok hastalık ve rahatsızlık baş göstermeye başlar. Kan, insan vücudunun olmazsa olmaz bir parçasıdır. Zira insan vücudunun 13/1’i kandan oluşmaktadır yani kaba bir tabirle 70 kilogramlık bir insanın vücudunda 5 litre kan vardır.

Saç sağlığı da kan dolaşımına ve kan değerlerine bağlı olarak iyi ya da kötü olur. Saç hücreleri güçlü saçlar oluşturmak için enerjiye ve oksijene ihtiyaç duyar. İşte tüm bu enerji kandan sağlanmaktadır. Yani sağlıklı saçlara sahip olan insanların kan değerleri de normal düzeydedir. Öyleyse saç bakımında kan değerinin önemini incelediğimiz içeriğimize geçelim.

Düşük Kan Değerinin Saç Dökülmesine Etkisi

saç dökülmesi kan değerleri

Kan değerlerinin düşük olması insan sağlığı üzerinde çok fazlasıyla olumsuz etkilere neden olur. Saçların da insan vücudundan bir parça olduğunu düşündüğünüzde, kan değerlerinin düşük olması bu bölgede de olumsuzluklara neden olacağı sonucunu çıkartabilirsiniz. Uzmanlar, kan değerinin düşmesi ile birlikte saçlarda dökülme, matlaşma, cansızlaşma, parlaklığını kaybetmesi gibi birtakım sorunların çıktığını söylüyorlar. Zira bu iddialarının arkasında klinik testlerinin vermiş olduğu gerçek sonuçlar vardır.

Kan değerleri, saçlarda olumlu veya olumsuz etki yaratabilmektedir. Yapılan incelemelere göre kan değerinde saçı etkileyen en önemli faktörlerin Demir, Feritin, B12, Çinko, folik asit, biotin ve D vitamini olduğu belirlenmiştir. Kan değerlerinin düşmesi ile birlikte bu elementlerden bazıları veya hepsinde düşme yaşanır. Bu da saç dökülmesine neden olmaktadır. Yapılan incelemelere göre sadece demir eksikliği bile tek başına saç dökülmesine neden olabiliyorken, tüm değerlerin düşmesinin nelere mâl olacağını tahmin etmek zor olmasa gerek.

Kansızlık (Anemi) Neden Oluşur?

saç dökülmesi kan değerleri

Çoğu insan kansızlık sorunu yüzünden saçlarını ya tamamen ya da kısmen kaybedebilmektedir. Demir eksikliğine bağlı olan kansızlıklarda daha fazla görülen saç problemleri, kadınlarda adet kanamalarının fazla olduğu zamanlarda görülmektedir. Bunun haricinde beslenme problemi olan kişilerde de bu sorun görülmektedir. Düzenli beslenmeme, demirden yoksun besinlerle beslenme gibi şeyler kansızlık sorununun yaşanmasındaki en önemli etkenlerin başında gelmektedir.

Saç Bakımı ve En Etkili Saç Bakım Tüyoları

saç dökülmesi kan değerleri

Kansızlık sorunu nedeni ile yaşanan saç dökülmesine karşı da gerekli tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir. Her ne kadar saçlar hayati öneme sahip olmasa da görünüm açısından insan vücudunun en önemli bölgesidir. Bu nedenle saç sağlığı için kan değerlerinin olması gereken seviyede olması gerekmektedir.

Yaşadığınız saç dökülmesi problemine neden olan etkenin kansızlık (anemi) olduğu netleştirilmiş ise kesinlikle tedavi programlarının uygulanması için uzman doktor ile görüşmeniz gerekmektedir. Ciddiye alınmayan problem gibi görünse de saç sağlığı için kan değerlerinin yükselmesine dikkat etmek gerekir. Çünkü yukarıda da bahsettiğimiz gibi kansızlık sadece saçlar üzerinde etkisini göstermez, vücudun tüm bölgelerinde birtakım rahatsızlıkların meydana gelmesine neden olur.

Demir Deponuz Dolu Mu?

saç dökülmesi kan değerleri

Demir, vücudun tüm kısmında olduğu gibi saçlarda da önemli bir mineraldir. Eksikliğinin yaşanması saç dökülmesine neden olur fakat demir mineralinin işleyişi öncelikle kendine yöneliktir. Yani hangi organda daha rahat barınıyorsa tabir caizse deposunu oraya kurar. Ama saçlar, önemli kök hücrelere sahip olsa da demir minerali için bir korunma mekanı değildir. Bu yüzden saç sağlığı için kan değerlerinin yüksek olması gerektiğini belirten uzmanlar, demirin yeteri kadar vücutta toplanmasından sonra geriye kalan kısımları dağıttığı söylenmektedir.

Demir eksikliğinden veya kansızlıktan dolayı saç dökülmesi problemi ile karşı karşıya iseniz mutlaka zaman kaybetmeden doktorunuzla görüşmeniz gerektiğini unutmayın. Bunun dışında etkili saç bakımı da saç dökülmelerini durdurabilir. Dilerseniz "Saç Bakımı Nasıl Yapılır - Saç Bakım Maskeleri Nelerdir?" adlı içeriğimize göz atarak bu bakım önerilerini inceleyebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.