Sağlık Bakanlığından Dünya Hepatit Günü Mesajı

Bugün 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü. Bugüne özel Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Dünya Hepatit Günü ile ilgili mesaj paylaştı.
Sağlık Bakanlığından Dünya Hepatit Günü Mesajı

Hepatit karaciğerin herhangi bir sebeple meydana gelen iltihabıdır. Hepatitler, genellikle virüslerle, en çok görülen beş hepatit virüsü olan A, B, C, D ve E virüsleri ile oluşur. Daha nadir olarak etken olan başka virüsler de söz konusudur. Virüsler dışında en sık görülen hepatit nedenleri alkol ve ilaç olarak gösterilebilir. 

Hepatit virüsü nedir, bu virüsten korunmanın yolları nelerdir? Dünya Hepatit Günü ile ilgili Sağlık Bakanlığı tarafından özel mesaj yayınlandı. Öncelikle ölümcül olarak adlandırılan Hepatit virüsüyle ilgili bilgi sahibi olalım.

HEPATİT TÜRLERİ NELERDİR?

Hepatit A: Aşısı bulunan Hepatit A, mikroplu yiyeceklerden, sudan ya da oral yolla bulaşabiliyor. Çocuklarda hastalık daha hafif şikâyetlerle seyredebiliyorken büyüklerde daha ağır şikâyetlere sebep olabiliyor.

Hepatit B- Hepatit C – Hepatit D: Kan ve vücut sıvıları ile bulaşabiliyor. Anneden çocuğa doğum esnasında travmaya bağlı olarak da geçebiliyor. Hepatit D, Hepatit B virüsü ile birlikte görülüyor. Hepatit B’ye karşı aşı ile önlem alabilmek mümkün iken hepatit C’ye karşı bir aşı yapılamamaktadır.

Hepatit E: Mikroplu sulardan ve oral yolla bulaşarak çoğunlukla gebelerde görülüyor.

hepatit


HEPATİTTEN KORUNMANIN YOLLARI!

  •  Kontrolü yapılmamış kan aktarımına,
  •  Diş ya da medikal malzemelerin iyi sterilize edilmesine,
  •  Doğum sırasında anneden çocuğa geçmemesine,
  •  Enjeksiyon aletlerinin ortak kullanılmamasına,
  •  Diş fırçası, tırnak makası, tıraş bıçağı gibi aletlerin ev halkı tarafından ortak kullanılmamasına,
  • Dövme ya da piercing yapılırken kullanılan aletlerin temiz olmasına dikkat edilmesi gerekiyor.

hepatit


SAĞLIK BAKANININ HEPATİT DÜNYA GÜNÜ MESAJI!

"Sağlıklı bir nefesin bir devletten daha kıymetli olduğunu bilen bir atanın torunlarıyız" diyen Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü ile ilgili şu mesajı paylaştı:

sağlık bakanı

"Toplum sağlığı açısından dikkat edilmesi gereken önemli bir bulaşıcı hastalık da hepatitlerdir. Hepatit, en basit anlamıyla karaciğerin iltihabıdır ve pek çok nedene bağlı olarak oluşmaktadır.

Viral hepatitlerin virüs tipleri A, B, C, D ve E’dir. Yılda 1,3 milyon insanın bu virüslere bağlı hastalıklardan öldüğü tahmin edilmektedir.

Cumhuriyetin ilk yıllarından başlayarak günümüze kadar uzanan bulaşıcı hastalıklarla mücadelede son 15 yılda hükümet, devlet ve millet olarak çok iyi bir noktaya geldik. Özellikle aşılamada elde ettiğimiz uluslararası başarı bulaşıcı hastalıklarla mücadelenin temel taşını oluşturdu.

Aşılama ya da basit tedbirlerle korunması mümkün olan hastalıklar çok can kaybına neden olurken bugün dünyada 13 antijene karşı ücretsiz aşı uygulayan nadir ülkelerden biriyiz.

Özellikle Hepatit C virüsüne karşı üretilen yeni nesil ilaçlar oldukça pahalı olmasına rağmen ülkemizde ücretsiz olarak uygun olan hastalara başarıyla uygulanmaktadır.

Ülkemizde aşılamada elde edilen uluslararası başarı, temiz su kaynaklarına ulaşım ve sosyoekonomik göstergelerin iyileşmesi gibi etkenler sonucunda viral hepatit vaka sayıları değişik oranlarda düşmüştür.

Ölümcül olabilen Hepatit B virüsünden korunmanın en etkili yolu ise aşılanmaktır. Güvenli ve etkili olan Hepatit B aşısı ücretsiz olarak sağlık kuruluşlarımızda başarıyla uygulanmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü, “Dünya Hepatit Günü”nün bu yılki temasını, “Hepatitin Eliminasyonu (ortadan kaldırılması)” olarak belirlemiştir. Bu amaçla yapılacak etkinliklerin, hepatitten korunmaya ve ülke insanımızın sağlığının geliştirilmesine katkı sağlamasını yüce Allah’tan temenni ederim."

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum