Saçkıran Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kötü bir görünüme neden olan saçkıran kimlerde olur? Nasıl tedavi edilir? Belirtileri nelerdir? Tüm bu sorularınızın cevabını içeriğimizde bulabilirsiniz.
Saçkıran Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Saçkıran Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Genellikle çocuk ve gençlerde görülen saçkıran, tıp dilinde “alopesi areata” olarak adlandırılmaktadır. Cilt ve saç hastalığı olan saçkıranın oluşum nedeni mantardır. Bu mantarlar bozuk para büyüklüğünde ve yuvarlak şeklinde saçın dökülmesine neden oluyor. Bazı saçkıran türleri tedavi edilmediği takdirde kaş, kirpik, sakal ve vücut tüylerinin tamamını dökebilir. Saçkıran erkek ve dişi olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Dişi olan saçkıran hızlı bir şekilde saçın her yerine yayılabilen ve kalıcı olabilen türüdür. Erkek saçkıran ise dişi saçkırana göre yayılma hızı ve alanı daha azdır. Saçkıranın genellikle çocuklarda ve ergenlik döneminde görülmesinin nedeni bağışıklık sisteminin yetişkinler kadar kuvvetli olmamasıdır. Bulaşıcı bir hastalık olmayan saçkıran eğer ailede görülmüş bir hastalık ise genetik olarak görülme olasılığı daha yüksektir.

Saçkıran Nedenleri ve Belirtileri

saçkıran nedir

Saçkıranın başlıca nedenleri arasında bağışıklık sisteminin yetersizliği gelmektedir. Bağışıklık sisteminin güçsüz kalması saçkıran riskini arttırmaktadır. Aynı zamanda stres ve genler saçkıran oluşumunu etkileyen faktörlerdendir. Genler saçkıran rahatsızlığında da kendini göstermektedir. Ailesinde saçkıran rahatsızlığı görülenlerde saçkırana rastlama olasılığı daha yüksektir. Aynı zamanda guatr ve kansızlık, saçkıran oluşumunu arttıran nedenler arasındadır. İlk başlarda küçük kabarcık ve sivilce görünümünde olur. Daha sonra kabarcık şeklinde olan bölümde yuvarlak şekilde saç, kıl ve tüyün dökülmesi görülür. Geçici bir dökülme olsa da tedavi edilmediği takdirde kalıcı olabilmektedir. Saçkıran başlangıcında nadiren kaşıntı ve sarı lekelenme de görülmektedir.

Saçkıran Tedavisi

saçkıran nedir

Saçkıran ağrı ve çeşitli sağlık sorunlarına neden olan bir rahatsızlık değildir. Psikolojik olarak etkilese de sağlık açısından yan etkileri yoktur. Saçkıran tedavisinde kullanılan ilaçlar sorunu tamamen ortadan kaldırmak için değil, saçların yeniden çıkmasına yöneliktir. Dökülen saçlar bazı kişilerde beyaz olarak çıksa da sonradan kendi rengine dönmektedir. Tedavi sürecinde öncelik saçkırana neden olan mantarı çeşitli mantar ilaçları ile ortadan kaldırmaktır. Griseofulvin adı verilen ilaç, saçkıran tedavisinde en yaygın olarak kullanılan ilaçlardandır. Aynı zamanda saçkıran için kortizonlu iğne tedavisi de sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak saçkıran tedavisi için bir uzmana başvurmak ve onun onayında bir tedavi uygulamak her rahatsızlıkta olduğu gibi bunda da önemlidir.

Hastalığın tedavisinde birçok farklı alternatif yöntem kullanılır. Fakat bu tedavilerin sonuçları değişkendir. Losyonların kullanılması bazı kişilerde saçların çıkmasına yardımcı olmaktadır. Bu amaçla kortizonlu ilaçlar veya minoksidil ve tahriş edici bir ajan olan ditranol kullanılabilir.

İmmunoterapi denen tedavide düşük bir konsantrasyonda alerjik reaksiyon oluşturabilecek bir madde alana uygulanır ve bir alerjik kontakt dermatit oluşması sağlanır. Bu amaçla sıklıkla diphenylcyclopropenone (diphencyprone) kullanılır. Ne yazık ki bu tedavi tahriş edici ve rahatsızlık vericidir. Sıklıkla lenf bezlerinde büyümeye neden olur. Yaygın saç kaybı durumunda güvenilir bir tedavi yöntemi yoktur. Kortizon içeren haplar ya da PUVA dediğimiz bir ışık tedavisi uygulanabilir. Fakat bu tedavilerin de bir takım yan etkileri vardır. Kortizon tedavisi saçkıranla mücadele için en çok kullanılan yöntemlerden birisidir.

İlginizi Çekebilir
Kortizon Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Saçkıran Saçların Tamamını Dökebilir mi?

saçkıran nedir

Saçkıran hastalığından etkilenen hastaların yaklaşık %5’inde tüm saçların dökülebildiği gözlemlenmiştir. Saçkıran hastalarının yaklaşık %1’den azında da vücudundaki kılların tamamının döküldüğü gözlemlenmiştir. Sarımsak tedavisinin bu dökülmeyi azalttığı uzmanlar tarafından belirtiliyor.

Malzemeler

3 diş sarımsak
Tuz
Alkol
Havlu

Hazırlanışı

Sarımsakları havanda tuz ilave ederek dövünüz. İçine 1-2 damla alkol ekleyiniz. Saçkıran olan bölgeyi temiz bir havlu ile kızarana kadar iyice siliniz. Sarımsaklı karışımı sildiğiniz saçkıranlı bölgeye sürünüz. Uygulamayı haftada 1 gün yapın. 3 hafta sonunda sonuç alacaksınız.

Benzer İçerik Tavsiyeleri
Saç MaskesiSaç Serumu

En İyi Saç Bakım Ürünleri Listesi

SıraÜrünFormEtkiEditör Puanı
1DIAMOND HAIR PlusSerumBesleyici, Nemlendirici10/10
2Kerastase DensifiqueSerumOnarıcı, Dökülme Karşıtı10/9.8
3Ducray NeoptideLosyonBesleyici, Güçlendirici10/9.8
4Kerastase Resistance TherapisteSerumDökülme Karşıtı, Onarıcı10/9.7
Amazon
Fiyatlarını Gör
Saç Bakım
Ürünleri
Aradığın
Fiyatları Gör

Yukarıdaki kısımda saçkıranların nedenlerinden ve hakkında bilinmesi gerekenlerden bahsettik. Bu kısımda ise saçkıranından kurtulmanızı sağlayacak olan bakım ürünlerini bir araya getirdik. O zaman vakit kaybetmeden en iyi saç bakım ürünlerini sıralayalım.

1. DIAMOND HAIR Plus Saç Serumu

en iyi saç bakım ürünleri

Amazon
Fiyatını Gör
Diamond
Hair Saç Serumu
Aradığın
Fiyatı Gör

Saçkıran oluşumunu engelleyen en iyi bakım ürünleri listemizin ilk sırasında Diamond Hair markasının Plus saç serumu yer alıyor. Formülündeki %5 oranında bulunan Procapil sayesinde saç köklerine ve derisine etki ederek daha güçlü, yumuşak ve canlı saçlara kavuşmanızı sağlayan serum, içeriğindeki yoğun keratin proteini sayesinde saçın ihtiyaç duyduğu besinleri karşılıyor. Bu sayede besin ihtiyacının karşılanmamasından kaynaklanan dökülmeler önleniyor. Ayrıca düzenli kullanımlarda saçkıran yüzünden kaybettiğiniz saçları geri kazanmanızı sağlayan serumun kafa bölgesindeki açılmaları da kapattığını belirtelim.

2. Kerastase Densifique Yoğunlaştırıcı Aktivatör Serum

en iyi saç bakım ürünleri

Amazon
Fiyatını Gör
Kerastase
Saç Serumu
Aradığın
Fiyatı Gör

Saçkıranın genetik faktörlerden de oluştuğu biliniyor. Kerastase Densifique, dökülmeye meyilli saçlar için özel olarak geliştirilmiş bir serumdur. Saç tellerini yeniden yapılandırarak daha güçlü ve canlı olmalarını sağlayan Kerastase Densifique, ilk kullanımdan itibaren saç köklerinizin daha güçlü olmasını sağlıyor. Düzenli kullanımlarda ise yeni saç oluşumunu destekleyerek daha hacimli bir görüntüye kavuşmanızı sağlayan ürünün dökülmeleri de durdurduğunu söyleyebiliriz.

3. Ducray Kadın Dökülmeye Karşı Losyon

en iyi saç bakım ürünleri

Amazon
Fiyatını Gör
Ducray
Saç Losyon
Aradığın
Fiyatı Gör

Saçların tel tel dökülme problemi en çok kadınlarda yaşanan bir durumdur. Ducray'ın geliştirmiş olduğu bu losyon saç tellerinin daha güçlü olmasını sağlayarak ömrünü uzatıyor. Bu sayede saçlarınızın dökülme sıklığı azalır. Ayrıca özel formüle edilmiş içeriği sayesinde saçları besleyerek kırılmaları ve yıpranmaları onaran ürünün düzenli kullanımlarda yeni kök oluşumunu hızlandırdığını belirtelim.

4. Kerastase Resistance Therapiste Çift Yönlü Serum

en iyi saç bakım ürünleri

Amazon
Fiyatını Gör
Kerastase
Saç Serumu
Aradığın
Fiyatı Gör

En etkili saç bakım ürünleri listemizi Kerastase markasının Resistance Therapiste ürünüyle bitiriyoruz. Çift etkili formülü sayesinde hem saçları yapılandıran hem de saç uçlarındaki kırılmaları engelleyen serum, bu sayede koparak dökülmeleri engelliyor. Saçkıran sorunu için saça etkin bakım uygulayan ürün, Fıbra-Kap™ molekülü sayesinde saçları güçlendirerek daha gür olmalarını sağlıyor. Son olarak bu ürünün içeriğindeki 6 amino asitle hasar görmüş saçların onarımına yardımcı olduğunu ekleyelim.

Saç bakımında en etkili ürünler hangisi?

Kendimizi dışarı vurma biçimimizi ifade eden saçlarımızın bakımına önem vermemiz gerekiyor. Yoksa saçkıran gibi oldukça ciddi hastalıklara yakalanabiliriz. Her ne kadar saçkıran %100 tedavi eden bir ürün bulunmasa bile dökülme sıklığını azaltacak bazı saç bakım ürünleri bulunmaktadır. Saçkıran tedavisi için en iyi dökülme karşıtı ürünler arasında DIAMOND HAIR Plus, Kerastase Densifique, Ducray Neoptide ve Kerastase Resistance Therapiste yer alıyor. Ancak bu ürünlerin dökülmeyi azalttığını tekrardan belirtelim.

Saçkıran hastalığı neden olur?

Saçkıran hastalığı, beyaz kan hücrelerinin beyaz saç foliküllerindeki hücrelere saldırması sonucunda ortaya çıkar. Bu hücreler saldırı sonucunda küçülürler ve saç üretimini önemli ölçüde yavaşlatırlar. Bu nedenle de saçkıran hastalığı ortaya çıkar.

Saçkıran en hızlı nasıl geçer?

Saçkıran tedavisinde en hızlı ve sık kullanılan yöntem sarımsak kürüdür. 1-2 diş sarımsağı ezip bir miktar zeytinyağıyla karıştırdıktan sonra dökülmenin olduğu bölgeye sürün. Üzerini bir bandajla kapattıktan sonra 1 saat bekleyin. Daha sonra bölgeyi bol su ve şampuanla yıkayın. Bu uygulamayı 2 hafta boyunca haftada 2-3 defa olmak şartıyla yaparsanız etkisini fark edeceksiniz.

Saçkırandan sonra tekrardan saç çıkar mı?

En çok korkulan saç hastalıklarından birisi olan saçkıran, oldukça kötü bir görünüme sebebiyet veriyor. Bu yüzden de insanlar haklı olarak saçkırandan sonra tekrardan saç çıkar mı sorusunu sormaktadır. Bu sorunun cevabı kişiden kişiye göre değişmektedir. Bir genelleme yapmak gerekirse saçkırandan sonra tekrardan saç çıktığını söyleyebiliriz. Ancak hastalığın tekrar edebileceğini aklınızdan çıkartmayın.

Saçkıran nelerden bulaşır?

Saçkıran hastalığı bulaşıcı değildir. Genetik yatkınlığı olan kişilerde saçkıran görülme ihtimali yüksektir. İlk fark edildiğinden itibaren direkt olarak uzman bir dermatoloji doktoruyla görüşülmelidir. 

Saçkıran cinsel yolla bulaşır mı?

Saçkıran hastalığı vücudun herhangi bir yerinden bir bölgeye bulaşmaz. Mikrobik bir hastalık değildir. Genetik yatkınlık var ise saçlarda saçkıran hastalığı görülebilir. Saçkıranı tetikleyen bazı faktörler de vardır.

Saçkıran kuaförden bulaşır mı?

Saçkıran hastalığı kuaförden bulaşmaz. Kişinin kendi bölgesinden başka bir bölgeye dahi bulaşmaz. Kuaförde bulunan tarak, makas gibi aletlerden saçkıranın bulaşması mümkün değildir. 

Saçkıran artar mı?

Saçkıran hastalığı ilk başta yavaş ilerler. Fark edildiği andan itibaren uzman bir doktor ile görüşülmesi gerekmektedir. Eğer tedavi edilmezse ilerideki dönemlerde kelliğe kadar gidebilmektedir.

Stresten saçkıran olur mu?

Birçok hastalığın tetikleyicisi olan stres, saçkırana da neden olur. Saçkıranın en önemli nedenlerinden birisi psikosomatiktir. Yoğun bir şekilde stres, üzüntü ve sıkıntı yaşayan kişilerin saçlarının belirli bölgelerinde açılmalar ortaya çıkar.

Saçkıran nasıl kapatılır?

Saçkıranı ortadan kaldırmak veya kapatmak için sarımsak kullanabilir. Saçkıran tedavisi için sarımsak en bilindik yöntemdir. Saçlarınıza sarımsağı ezip yedirin, 1 saat kadar bekletin daha sonra şampuan ile durulayın. Saçkıranın azalmaya başladığını göreceksiniz.

Saçkıran olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Saçkıran başlangıçta sivilce gibi bir dış görünüşe sahiptir. Saçkıranın belirtileri arasındaki ilk olay budur. Kabarcık oluşan bölgede zamanla halka şeklinde genişlemeler balar, saçlar dökülür ve uzaması durur.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum