Trikotillomani Nedir? Saç Yolma Hastalığı Tedavisi Nasıldır?

Genellikle kızlarda görülen bir psikolojik rahatsızlık olan trikotillomaninin nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini içeriğimizde detaylıca inceledik.
Trikotillomani Nedir? Saç Yolma Hastalığı Tedavisi Nasıldır?

Saçları yolduktan sonra büyük bir mutluluk ve rahatlama hissi yaşanmasına neden olan trikotillomani hastalığı, çok ciddi problemlerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Kişinin sosyal yaşantısına büyük darbe vuran ve dış görünüşü etkileyen bu rahatsızlık sonucunda kişi daha da depresif hale gelmektedir. Bu yüzden bir an önce tedavi edilmelidir. Bu içeriğimizde saç yolma hastalığı hakkında bilinmesi gerekenlere yer verdik.

İşte saç yolma hastalığı hakkında her şey...

Trikotillomani Nedir?

Trikotillomani

Dürtü kontrol bozuklukları olarak bilinen trikotillomani psikolojik bir rahatsızlıktır. Bu hastalık saç yolma hastalığı olarak adlandırılır. Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler yaşadıkları şeyler ya da bazı hastalıklar yüzünden saçlarını sürekli olarak kopartmaktadırlar. Saçlarını kopardıkları bölge gözle görülür büyüklükte ve şekildedir.

Bu hastalık genellikle kız çocuklarında görülen bir hastalıktır. Trikotillomani, kız çocuklarında 4 ve 10 yaş arasında ortaya çıkmaktadır. Birçok nedenden dolayı meydana gelebilse de genellikle bazı psikolojik sorunlar ve travmalar nedeniyle ortaya çıkmaktadır.

Bu hastalığa yakalan kişilerde irade devre dışı kalmıştır ve yaptıkları eylemden haz duyarlar. Saçlarını yolmadan önce gerilim yaşarlar. Bu yüzden de saçlarını yolarlar. Yolduktan sonra ise büyük bir haz, mutluluk ve rahatlama hissi yaşarlar. Daha sonra ise yoldukları bölgenin kafa derisinin parlaması ve seyrekleşen saçlarını gördükçe duyguları değişir.

Saç Yolma Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Trikotillomani

Trikotillomani nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Çeşitli durumlardan dolayı ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bu hastalık nedenleri kesin olarak bilinmediği için çeşitli kuramlar ortaya çıkmıştır. Bu nedenle farklı faktörlerden kaynaklı olduğu düşünülmektedir. Hastalığın en önemli ve en büyük nedeni olarak nörokimyasal anomaliler ve beyin metabolizmasındaki değişimler üzerinde durulmaktadır.

Genel neden olarak yaşam koşullarının zorlukları, baskıları, çözümlenememiş psikolojik çatışmalar, aile içi huzursuzluk ve anlaşmazlıklar gibi durumlar saç yolma hastalığına yol açıyor. Hastalık genelde stresli bir olayla başlamaktadır. Daha sonra da bu olay kafaya takılarak yolma davranış git gide ilerlemektedir.

Trikotillomani Belirtileri

Trikotillomani

Trikotillomani hastalığında bazı semptomlar görülmektedir. Bunlar tekrarlayıcı biçimde saç, kaş ve kirpiklerdeki kılları çekme, saç koparmadan önce yaşanan gerginlik ve saç yolmadan sonra gelen rahatlıktır.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtilere sahip olan trikotillomani, tedavi edilmediği takdirde büyük problemlere neden olmaktadır. Bu yüzden eğer sizde ya da çevrenizde bu rahatsızlığa sahip olan kişiler varsa bir an önce uzman doktora başvurmanız gerekiyor.

Trikotillomani Tanısı

Trikotillomani

Saç yolma davranışı çeşitli sağlık sorunları yüzünden ortaya çıkabildiğinden dolayı doğru teşhisin konulabilmesi için uzman bir doktora başvurulması gerekiyor. Bu doğrultuda hekim tarafından kişinin ayrıntılı öyküsü alınır ve detaylı muayene yapılır.

Fiziksel muayeneden sonra DSM-5 tanı ölçütlerine göre hastanın durumu tespit edilmektedir. Hastanın durumu tespit edildikten sonra ise gerekli tedavi süreci başlatılır. Sürecin sonunda ise hastadaki olumsuz alışkanlıklar yerine sanat ve spor gibi faaliyetlere başlamanız sağlanır.

Saç Yolma Hastalığı Tedavisi Nasıl Olur?

Trikotillomani

Trikotillmani psikolojik bir rahatsızlıktır. Bu nedenle kişiler psikiyatri bölümüne başvurmalıdır. Bu hastalıkla erken teşhis büyük önem taşımaktadır. Bu yüzden kişiler hastalığının farkına vardığında mutlaka doktora başvurmalıdır.

Bazı psikolojik rahatsızlıklarda olduğu gibi bu rahatsızlıkta da kişiler hastalığını kabul etmemektedir. Bu durumda kişinin çevresinde bulunan kişilerin tutumu oldukça önemlidir. Trikotillomani hastası olduğu düşünülen kişi ikna edilerek doktor kontrolüne alınmalıdır.

Doktor hastanın hastalık derecesini ve nedenini belirleyerek tedaviye başlayacaktır. Tedavi yöntemi olarak ise bazı ilaçlar ve psikoterapi tercih edilir. Trikotillomani hastalığı genellikle çocukluk döneminde ortaya çıkan bir hastalıktır. İleriki yaşlara görülmemesi için erken teşhis ve tedavi büyük önem taşımaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Mitomani Hastalığı Nedir?Kleptomani Belirtileri ve Tedavisi
Nevroz Hastalığının Nedenleri ve TedavisiAleksitimi Nedir?

Trikotillomani nasıl başlar?

Bu rahatsızlık çeşit sağlık sorunları yüzünden başlayabildiği gibi çoğu zaman stres gibi nedenler sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Yaşanan travmanın yarattığı psikolojik çöküntü ve stres nedeniyle kişiler bilinçsizce saçlarını yolma davranışına başvurmaktadırlar.

Trikotillomani hastalığı sebepleri nelerdir?

Saç yolma davranışının kesin olarak nedeni bilinmemektedir. Ancak yapılan bazı araştırmalara göre saç yolma hastalığı çeşitli sağlık sorunları ve stres yüzünden ortaya çıkmaktadır.

Trikotillomani geçer mi?

Saç yolma hastalığı tedavi edilmediği takdirde ömür boyu sürebilmektedir. Zaman zaman bu rahatsızlık hem şiddetlenir hem de azalır. Bazen ortadan tamamen kalksa da ilerleyen dönemlerde tekrardan bu hastalık nüksedebilmektedir. Bu yüzden gerekli tedavinin bir an önce olunması gerekiyor.

Trikotillomani obsesif kompulsif bozukluk mudur?

Trikotillomani, obsesif kompulsif bozukluklar spektrumunda olan bir psikolojik rahatsızlıktır. Bir tür davranışsal bağımlılık olan saç yolma hastalığı, tedavi edilmediği takdirde git gide ilerlemektedir. Bu da sizin hem sosyal yaşantınızı hem de sağlığınızı olumsuz yönde etkileyecektir.

Trikotillomani nasıl geçer?

Saç koparma hastalığını geçirmek istiyorsanız evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler bulunsa da çoğu zaman profesyonel yöntemler işe yaramaktadır. Doktorunuz davranış terapisi ve ilaç tedavisi yöntemlerinden birini seçerek bu rahatsızlığı ortadan kaldıracaktır.

Trikotillomani nasıl bir hastalık?

Kontrol ve dürtü bozukluğu olarak kabul edilen trikotillomani, kişinin kaş, kirpik, sakal, genital bölge ve saçlarını koparma dürtüsüne karşı koyamamasına neden olmaktadır. Bu hastalık kişilerin sürekli olarak saçlarıyla oynamasına ve onları koparmasına sebebiyet vermektedir.

Saçımla oynamayı nasıl bırakırım?

Saçınızla oynamayı bırakmak için birkaç yöntemi uygulayabilirsiniz. Bunlar davranışlarınızın farkında olmak, değişmek için plan yapmak, yardıma ne kadar ihtiyaç duyduğunuzu tespit etmek, değişiklik yapamıyorsanız profesyonel yardım almak ve planınız işe yaradığı zaman kendinizi ödüllendirmektir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.