Saç Ekimi Nasıl Yapılır? Öncesi Sonrası Fiyatlar & Sonuçlar

Son yıllarda sıklıkla tercih edilmeye başlanan saç ekimi nedir? Saç ektirme nasıl olur? Saç ekimi operasyonları nasıl yapılıyor?
Saç Ekimi Nasıl Yapılır? Öncesi Sonrası Fiyatlar & Sonuçlar

2000’li yılların başından bu yana her geçen gün yükselişini sürdüren saç ekimi, artık saç dökülmesi ve kelleşme problemi yaşayan birçok kişi için doğal bir çözüm imkanı sunuyor.


Saç Ekimi Hakkında Merak Edilenler ve Bilinmesi Gerekenler

Saç dökülmesi, saç tellerinde kalıcı bir şekilde meydana gelen ciddi kayıplar sonucu, belli bir süre içerisinde saçlı derinin çıplak ya da seyrek kalmasıdır. Erkeklerde daha çok görülen bu durum, birden çok nedene bağlı olarak meydana gelse de saç dökülmesi probleminin en yaygın nedeni genetik faktörlerdir. Öte yandan beslenme başta olmak üzere sinir, stres, hastalıklar, mevsim değişiklikleri, bazı kozmetik ürünler, çeşitli ilaçlar ve tedaviler saç dökülmesini tetikleyen bir başka nedenlerdir. Genetik yapı haricinde diğer nedenlerden dolayı dökülen saçların, cerrahi müdahale gerektirmeden geri kazanılma oranı çok yüksektir ancak sorun androgenetik alopesi gibi genetik kaynaklı kalıcı bir dökülme ise cerrahi çözümler daha kalıcı sonuçlar alınmasını sağlamaktadır.

Saç Ekimi Hakkında Merak Edilenler

Saç dökülmesi tedavileri konusunda en net çözüm saç ekimidir. Bu konuda bilim dünyası, 2000’li yılların başından bu yana çok önemli adımlar attı. FUE yönteminin ortaya çıkmasıyla saç ekimi operasyonları farklı bir seviyeye taşınarak, daha çok tercih edilir hale geldi.

Saç ekimi operasyonlarında başarı, operasyon ile alakalı olduğu kadar operasyon öncesi ve özellikle operasyon sonrası süreçte hastanın bilinçli hareket etmesiyle alakalıdır. Saç ekimi nasıl yapılır? sorusunun cevabını öğrendiğinizde saç ekimi hakkındaki tercihlerinizi (merkez, yöntem, doktor…vb) daha bilinçli yapabilir, operasyon stresi yaşamadan saç ekimi hakkındaki kararlarınızı daha iyi verebilirsiniz. Saç ekimi süreci hakkında bilgi sahibi olarak, yaklaşık 1 yıllık bir zamana sığacak bu süreci çok daha iyi yönetebilirsiniz. Saç ekiminin nasıl yapıldığını aşama aşama öğrenmek, karar sürecinden, operasyon sonrasına, saç ekimi sürecinizi çok daha iyi bir şekilde yönetmenizi sağlayacaktır.


Saç Ekimi Nasıl Yapılır?

Saç Ekimi Hakkında Merak Edilenler

Saç ekimi, son yılların en popüler sağlık ve estetik hizmetlerinden biri haline gelmiştir. Saç ekimi ile ilgili yapılan çalışmalar yaklaşık 100 yıllık bir geçmişe sahiptir. Çok eski zamanlardan beri yapılan saç nakli operasyonları, tekrarlayan ameliyat seansları, izler ve iyileşme süresinin uzun olması nedeniyle neredeyse hiç tatmin etmiyordu. Kullanılan tüm saç ekimi yöntemlerinde yama modeli yapılıyordu. Bu yama operasyonu hem doğal bir görünümden uzak hem de dikiş izlerinin belli olmasından dolayı tercih edilmiyordu.

Gelişen teknoloji ile beraber bilim dünyası, bütün bu olumsuz durumları göz önünde bulundurarak folikuler unite kavramını geliştirdi. Saç ekimi operasyonları, 90’lı yılların sonunda bulunan foliküler ünite kavramıyla çok daha konforlu hale gelmiş ve hızlı bir şekilde yaygınlaşmaya başlamıştır.

FUT yöntemiyle başlayan bu gelişme FUE yönteminin köklerin tek tek alınmasını sağlayan ve dikişsiz, izsiz saç ekimi imkanı sunmasıyla birlikte, saç ekimi günümüzde altın çağını yaşamaya başlamıştır. Dikişsiz, izsiz operasyon imkânı ile birlikte saç ekimi operasyonlarında önemli bir artış yaşanmıştır. Saç ekiminin temel mantığı şu şekilde işler; verici diğer adıyla donör olarak belirlenen saçlı bölgeden sağlıklı saç köklerinin alınıp saçların döküldüğü bölgeye transfer edilmesidir.


FUE (Follicular Unit Extraction) Tekniği

Saç Ekimi Hakkında Merak Edilenler

FUE tekniği, iki kulak arkası ile kulakların üstündeki verici sahalardan sağlıklı saç köklerini içerisinde barındıran saç foliküllerinin micromotor adı verilen medikal bir cihaz sayesinde yardımıyla yuvarlak şekilde yerinden teker teker çıkarılıp saçsız olan bölgeye ekilmesidir.

FUE yöntemi, saç köklerinin tek tek alınmasına imkan verdiği için donör bölgede (ense bölgesinde) iz bırakmaz. Dikişsiz ve büyük kesiklere gerek olmadan saç köklerinin toplanmasına olanak sağlar. FUE yöntemiyle saç ekimleri, ekilecek olan greft sayısına göre 4 saat ile 8 saat arasında sürebilmektedir. Lokal anestezi ile yapılan FUE saç ekimi sayesinde operasyon esnasında ağrı ya da acı hissedilmez.


FUT (Follicular Unit Transplantation) Tekniği

Saç Ekimi Hakkında Merak Edilenler

90’lı yıllarda popüler olan bu teknik, günümüzde yerini FUE saç ekimi tekniğine bırakmıştır. FUT tekniği ile yapılan saç ekimlerinde iki kulak arkası ile kulakların üstündeki saçlı bölgeden bistüri kullanılarak doğrusal kesim işlemi uygulanır. Ardından saç köklerini içeren bu doku şeridinin çıkarılıp doğrusal kesi yapılan bölgeye dikiş atılarak geri kapatılır. Alınan bu doku, mikroskopla saç köklerini içeren parçalar ayrıştırılır. Daha sonra saçsız bölgeye nakledilir. İki farklı yöntemle elde edilen canlı saç kökleri, saçsız alandaki ince kanallara transfer edilir.

FUT tekniği, donör bölgede yaklaşık 3-4 cm büyüklüğünde bir dikiş izi bıraktığı için günümüzde tercih edilmemektedir. Aynı zamanda saç köklerinin kafa derisiyle esilerek toplandığı bu yöntemde iyileşme süreci de bir hayli uzun sürebilmektedir.


Saç Ekimi Öncesi Muayene Nasıl Yapılır?

Saç Ekimi Hakkında Merak Edilenler

Saç ekimi öncesinde tedavinin boyutunu belirlemek amacıyla kişi muayene edilir. Saç ekimi muayenesi doktor tarafından saçın incelenmesi ve hastanın hikayesinin dinlenmesiyle başlar. Tedaviye yön verecek olan bu muayenede şu sorulara cevap aranır:

  • Hastanın saç dökülmesi kalıcı mı?
  • Saç ekimine mani olabilecek bir hastalığı var mı?
  • Verici bölgenin (donör bölge) saç sıklığı ne durumda?
  • Saç nakli yapılacak olan bölgenin büyüklüğü ne kadar?
  • Saç köklerinin alanı kapatabilecek mi?
  • Hastanın ihtiyaçları ve saç ekiminde beklentileri neler?

Başarılı Bir Saç Ekimi İçin Uygun Kriterler Neler?

Saç Ekimi Hakkında Merak Edilenler

Saç ekimden tam bir verim alabilmek için saç ekimi öncesindeki muayeneden itibaren, tamamen iyileşme sürecine kadar olan süreçte çok titiz davranmak gerekir. Bu titizlik isteyen durumları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kişinin genel sağlık durumu
  • Saç ekimi öncesinde yapılan muayenelerde doğru tespit yapıp, hastanın beklentilerini tam olarak karşılamak
  • Saç ekimini yapacak hekimi ve ekibinin tecrübesi
  • Verici bölgedeki saç sıklığı ve saç teli kalınlığı
  • Verici bölgedeki saçlı alanın büyüklüğü
  • Verici ve nakil yapılacak bölgede cilt ve saç hücrelerinin sağlığı
  • Saç kökü nakledilecek alının büyüklüğü
  • Saç ekimini yaptıran kişinin hekim önerilerine uymada göstereceği titizlik

Not: Son yıllarda doğal görünümlü saç ekimi uygulamasında gerçekleşen başarılar, saç ekimi yaptıran hastanın konforunu her geçen gün artırmayı başarıyor. Traşsız saç ekimi yöntemi sayesinde tedavi sonrasında görünümünüz ve tarzınızda hiç bir değişiklik meydana gelmeyecek. Konforlu bir saç ekimi için "Traşsız Saç Ekimi Nedir ve Nasıl Yapılır?" adlı içeriğimize göz atmanızı öneririz.


Yoğun Saç Ekimi Nasıl Yapılır?

Saç Ekimi Hakkında Merak Edilenler

Sağlıklı saçlara sahip olan bir kişide saç yoğunluğu cm2’ye 70-100 saç telidir. Saç dökülmesi sonrasında 70-100 saç teli bulunan bu cm2‘ye 50 saç teli ekilirse, bölge saçlı bir görünüme kavuşur. Ancak yoğun saç ekimi isteniyorsa, cm2 ‘ye 30-40 saç kökü ekimi yapılır. Bu da o kadar alana 65-88 saç teli anlamına gelir. Yoğun saç ekimi, herkes için geçerli bir uygulama değildir. Verici olarak adlandırdığımız bölgedeki saç yoğunluğunun buna elverişli olması gerekir. Açık alanı kapatabilecek kadar sağlıklı saç kökünün olup olmadığı operasyon öncesinde yapılan muayenede karar verilir. Ayrıca saçın düz, kıvırcık ya da dalgalı olup olmaması da yoğun saç ekiminde oldukça büyük bir etkiye sahip. Kıvırcık ve dalgalı saç teline sahip kişilerde cm2 ‘ye saç ekimi tatminkar yoğunlukta yapılır. Ancak düz ve ince telli saçlarda cm2 ‘ye daha fazla saç ekimi yapılır.


Tepe Bölgesine Saç Ekimi Nasıl Yapılır?

Saç Ekimi Hakkında Merak Edilenler

Saç ekimi işlemi, uygulanacak bölgeye göre zorluk gösterebilir. Tepe bölgesine saç ekimi, yani diğer bir ismiyle verteks bölgeye saç ekimi işlemi, klasik saç ekiminden biraz daha özen ister çünkü başın tepe bölgesindeki saç, her yöne hareket edebileceği için saç ekimi sırasında uygun açılarla saçı ekmek gerekir. Tepe bölgesine saç ekimi nasıl yapılır?  Tepe bölgesine yapılacak olan saç ekiminde, bu bölgede bulunan saç dönerini doğal bir şekilde yeniden oluşturulması gerekmektedir. Saç dönerlerinin olduğu bölgede, saç kökleri farklı açı ve yönlere yatkındır. Saç ekimi doktoru tepe bölgesindeki döneri dikkatlice şekillendirir. Bunun için kanal açma işlemi esnasında istenilen derinliğe, yön ve açıya karar verilir. 

Doğal görünüm için bu durum oldukça önemlidir. Vertex bölge olarak geçen bu bölgeye yapılacak olan saç ekimi için tecrübe daha büyük önem kazanır.Tepe bölgesine yapılacak olan saç ekimlerinde, doktor tecrübesi önem kazanmaktadır. Özellikle saç dönerinin olduğu bölgenin yeniden oluşturulması, kanal açma işleminin dikkatlice yapılmasını gerektirir. Tepe bölgesi genellikle 700-1500 saç kökü ile kapatılabilmektedir. Bu bölgeye yapılan ekimlerde de en elverişli verici alan, ense bölgesidir.


Saç Ekimi Ne Kadar Sürer?

Saç Ekimi Hakkında Merak Edilenler

Saç ekimi operasyonları ekilecek olan greft sayısına göre değişmekle birlikte 3500-4000 greftlik bir ekim için 6-7 saatlik bir operasyon gerekmektedir. Saç ekiminde hasta lokal anestezi ile uyuşturulduğu için operasyon süresince ayıktır ve bu sebeple acı hissetmez. Saç ekimi operasyonları, saç köklerinin toplanması ve saç köklerinin ekilmesi olarak iki temel bölümden oluşur. Saç ekimi uzun soluklu bir operasyon olsa da 3-4 saat süren bu bölümler arasında hasta için yemek molası verilebilmektedir. Hasta operasyon süresince dinlenebilir, uyuyabilir ya da operasyonun el verdiği ölçüde televizyon izlemek gibi farklı bir şeyler ilgilenebilir.

Saç ekimi teknikleri arasında FUE, iyileşme süresi dahil saç ekim süresi en kısa süren bir operasyondur. Saç ekimi süresinde, saçsız alanın genişliği çok fazla etkiye sahiptir. Bunun dışında saç özelliği bu süreyi etkileyen diğer bir nedendir. Saçın dalgalı ve kıvırcık olması, daha az saç kökünün ekilmesi demektir. Bu da saç ekiminin süresini kısaltır. Ama saç telinin düz ve ince olması, daha fazla saç kökü ekilecek anlamına gelir. Bu da saç ekiminin süresini uzatır. Favori ekimi ya da kaş ekiminde ise greft sayısı düştüğü için saç ekimi operasyonlarının süresi kısalabilmektedir.


Saç Ekimi Sonuçları Nasıl?

Saç Ekimi Hakkında Merak Edilenler

Çoğu birey, saç ekimi sonuçları için doğal bir görünüm ister. Saç ekiminin en önemli kuralı, saç ekimi sonrası doğal bir görünüm sağlayabilmektir. Doğal görünümün ortaya çıkmasını sağlayan birçok önemli husus var. Bu hususlar şöyle:

  • Ön saç çizgisinin belirlenmesi
  • Saç köklerinin yerleştirildiği kanalların açıları ve yönü
  • Saç kökleri yerleştirilen kanalların genişliği ve derinliği.

Saç ekiminde doğal görünüm kanal açma sürecinde belirlenir. Köklerin yuvaları, saçların nasıl çıkacağını belirleyen temel etkendir. Öte yandan saç ekimi sonrasında dikkat etmeniz gereken bir dizi bakım işlemi olduğunu unutmayın. Saç ekimi sonuçlarının daha olumlu ve sağlıklı ilerlemesi için saç bakımınızı düzenli olarak gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Saç ekimi sonrasında bilmeniz gereken saç bakım uygulamaları hakkında bilgi almak için "Saç Ekiminden Sonra Saç Bakımı Nasıl Yapılır?" adlı içeriğimize göz atmanızı öneririz.


Saç Ekimi Fiyatları Ne Kadar?

Saç ekimi operasyonu fiyatlarını etkileyen birçok etmen vardır. Bu nedenle tek bir operasyon fiyatından bahsedilemez. Saç ekimi operasyonu yaptırmayı düşünüyor ancak maddi anlamda sizi zora sokmayacak, uygun bir yer arıyorsanız, sağlığınızı tehlikeye atmamak için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır;

Saç ekimi operasyonları sadece hastane ortamında gerçekleştirilmelidir. Güzellik merkezleri, ruhsatsız yerler saç ekimi için uygun değildir. Sağlık Bakanlığı ruhsatlı izinli yerleri tercih etmelisiniz. Bunun yanı sıra saç ekimi operasyonlarının doktor ve en az 2 kişilik bir ekiple gerçekleştirilmelidir. Ücretine göre saç ekimi merkezi ararken, bu iki temel kritere özellikle dikkat edilmesi gerektiğini unutmayınız. Bunun yanı sıra saç ekim fiyatları sizin de tahmin edeceğiniz gibi operasyon ile alakalı farklı etmenlerde de etkilenmektedir.Saç ekimi ücretleri,

  • Kullanılan saç ekimi yöntemine göre (FUE, DHI, Robotik, PRP’li FUE… vs) değişmektedir.
  • Greft sayısı da saç ekimi fiyatlarını etkileyebilir.
  • Saç ekimi merkezleri farklı fiyat politikalası uygulamaktadır.
  • Doktor seçimi de saç ekimi fiyatlarını değiştirebilmektedir.

Saç ekimi maliyetinizin ortalama ne kadara geleceğini öğrenmek istiyorsanız; yöntemine ve greft sayısına göre saç ekimi fiyatlarını hesaplamanız gerekir;  Saç ekimi fiyat hesaplaması ile istediğiniz saç ekimi operasyonunun size ortalama ne kadar mal olacağını öğrenebilirsiniz.


UYARI !

İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.

Neoldu.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum