Saç Dökülmesi Nedenleri ve Dökülmeyi Önleme Yolları

Saç dökülmeleri kötü bir görünüme sebep olurken sosyal yaşamı da olumsuz yönde etkiliyor. İçeriğimizde bu problemin nedenlerini ve çözüm yolarını derledik.
Saç Dökülmesi Nedenleri ve Dökülmeyi Önleme Yolları

Saç Neden Dökülür?

Saç dökülmesi neden olur ve nasıl önlenir? Saç dökülmesi, genetik faktörlerden dolayı meydana gelebildiği gibi bölgenin yaşam şartları, beslenme alışkanlığı, vitamin ve mineral eksikliği gibi nedenlerden dolayı da oluşabilir. Erkeklerde saç dökülmesi, daha çok genetik yatkınlıktan kaynaklamakta olup kadınlarda ise daha farklı nedenlerden dolayı da meydana gelebilmektedir.

Düzensiz beslenme, hızlı kilo alıp verme, menopoz, doğum kontrol hapları ile çeşitli bazı ilaçlar, yoğun stres altında yaşamak ve saç şekillendirme cihazları gibi etkenler saç dökülmesinin en büyük nedenleri olarak açıklanmaktadır. Bu içeriğimizde saç dökülmesinin nedenlerinden ve çözüm yöntemlerinden bahsedeceğiz.

İşte saç dökülmesi hakkında bilinmesi gerekenler...

Saç Dökülmesi Nedir?

saç dökülmesi

Kadınlarda ve erkeklerde saç dökülmesi nedenleri farklıdır. Tıp dilinde “Androgenetik Alopesi” olarak adlandırılan bu durum, başka bir ifadeyle “erkek tipi saç dökülmesi” olarak da adlandırılmaktadır. Saçlar, ilk dönemde dökülmeye başladığında çok belirgin bir hal almaz. Alın çizgisinden itibaren gerilemeye başlayan saçlar, önlem alınmadığında daha da seyrelerek arka kısımlara kadar dökülmelerle kendini göstermeye başlar. Kadınlarda ise daha çok bölgesel seyrelme olarak kendini gösterir.

Her sağlıklı bireyde ortalama olarak 100 bin adet saç teli bulunur ve bu saç telleri kendilerini yenileyebilme özelliğine sahiptir. Günde ortalama 100-150 arasında saç teli her erkekte dökülür ve bu durum yıl içerisinde 2 ay devam edebilir. Fakat 2 ayı geçen bir döneme yayılması durumunda buna saç dökülmesi denir ve mutlaka müdahale edilmesi gerekir.

Saç Dökülmesi Neden Olur?

saç dökülmesi

Hormonal ve besinsel faktörler, kimyasal maddelere çok fazla maruz kalma, saç boyası, röfle, perma gibi sık uygulanan işlemler, zaman içerisinde saçların zayıflamasına neden olur. Önlem alınmadığında ise saçların dökülmesi durumu kendini göstermeye başlar. Uzmanlara göre genetik faktörler dışında kalan bu durumlar, tamamen insanların kendi elleriyle ürettikleri sorunlar oldukları için saç bakımına son derece dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunuyorlar.

Saç bakımında önemli bilgiler sunan uzmanlar bir araya gelerek şu açıklamayı yaptılar: “Kişilerde günde 50-150 arasında saç telinin dökülmesi normal karşılanmaktadır. Fakat banyo yaparken dikkatli bir şekilde izleyerek bu saç tellerinin sayısının çok fazla olduğunu görmek, saç dökülmesi yani kelliğin habercisi olarak kabul edilir. Erken dönemde kullanılacak bazı tedavi yöntemleri ile saç dökülmesi durdurulabilir. Fakat genetik faktörlerden kaynaklı bir dökülmenin olması durumunda, maalesef, herhangi bir ilaç tedavisi ya da bitkisel saç bakım yağları pek işe yaramaz. Bu durumlarda genellikle son çare olarak kabul edilen saç ekimi yöntemi ile kişilerin saçlarına yeniden kavuşması sağlanır.”

Saç Dökülmesine Etki Eden Faktörler Nelerdir?

Saç dökülmesine neden olabilen birçok faktör bulunmaktadır. Yukarıda belirttiklerimizin dışında en çok etken olarak görülen durumları aşırı kilo kaybı, kullanılan birtakım ilaçlar, vitamin ve mineral eksikliği, bazı hastalıklar, kemoterapi, hamilelik ve genetik etkenler olarak sıralayabiliriz.

1. Aşırı Kilo Kaybı

saç dökülmesi nedenleri

Aşırı kilo kaybı, saç dökülmesinde en büyük etkiye sahiptir. 6 ay kadar devam eden saç dökülmesi, önlem alındığında geçici bir sorun olabilirken, önlem alınmadığında kalıcı kelliğe sebebiyet verebilir. Bir anda kilo vermek veya hastalıktan dolayı kilo kaybetmek saç dökülmesinde büyük rol oynamaktadır.

2. Kullanılan Bazı İlaçlar

saç dökülmesi nedenleri

Kullanılan bazı ilaçlarda saç dökülmesini tetikleyen nedenler arasında yer almaktadır. Kan sulandırıcı ilaçlar, artrit, gut, depresyon ilaçları, kalp hastalıkları ve yüksek tansiyon hastalarının kullandıkları bazı ilaçlar, saç dökülmesini tetikleyen ilaçlardır. Saç dökülmesini durdurabilmek için faydalı yağlar masaj şeklinde kullanılabilir.

3. Vitamin ve Mineral Eksikliği

saç dökülmesi nedenleri

İnsan vücudunun bazı vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. Saçların uzaması, güçlü kalması ve sağlıklı durabilmesi de bu vitamin ve minerallerin yoğunluğuna bağlıdır. Vücutta eksilen vitamin ve mineraller saç dökülmesine neden olur. Saçların dökülmesinin en büyük nedenlerinden olan vitamin eksikliğinin giderilmesi için takviye vitamin ilaçları alınabilir.

4. Bazı Hastalıklar

saç dökülmesi nedenleri

Bazı kalıcı hastalıklarda saç dökülmesine neden olan durumlar arasında yer alıyor. Polikistik over sendromu ve kanser hastalıkları, saç dökülmesine neden olabilen hastalıklar arasında kabul edilmektedir. Bu hastalıkları yendikten sonra saçlarınız yavaş yavaş çıkmaya başlar. Hızlı uzaması için saç uzatıcı bakım kremleri, şampuanlar veya yağlar kullanılabilir.

5. Kemoterapi

saç dökülmesi nedenleri

Kanser hastaları ve bazı hastalıkların son evrelerinde tedavi yöntemi olarak kullanılan kemoterapi, saç dökülmesine neden olmaktadır. Diğer nedenlerin etken olduğu saç dökülmeleri son çare olarak saç ekimi ile tedavi edilebilse de kemoterapi alan hastalarda saç ekimi çözüm olmamaktadır. Bu evrede olabildiğince güçlü kalınmalı ve hastalığın üstesinden gelinmelidir. Saçlarınızı kaybetmiş olmak sizi üzmemelidir.

6. Hamilelik

saç dökülmesi nedenleri

Hamilelik dönemi, vücudun çeşitli bölgelerinde değişimlerin meydana geldiği bir dönemdir. Kilo alma, beslenme düzeninin değişmesi, hormon seviyelerinin değişmesi gibi durumların yaşandığı bu dönem, saç dökülmesi üzerinde de etkilidir. Hamilelikte saçlarınızın bir kısmı dökülse de hamilelik sonrasında saçlar eski halini kısa bir sürede alır.

7. Genetik Yatkınlık

saç dökülmesi nedenleri

Daha çok erkeklerde görülen saç dökülmesinin en büyük nedenlerinden biri de genetik yatkınlıktır. Ailede kellik problemi söz konusu ise diğer fertlerde de bu durum kendini daha fazla gösterir. Bu durumda uygulanacak tedavi yöntemleri, kullanılan bitkisel bakım yağları veya saç bakım maskeleri pek işe yaramaz. En iyi çözüm saç dökülmesinden sonra saç ekimi yaptırmaktır. Eğer amcalarınızda, babanızda veya dayınızda kellik problemi varsa çok yüksek ihtimalle sizde kel olabilirsiniz.

Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?

saç dökülmesi nedenleri

Saç dökülmesinin önlenmesi kişilerin kendi ellerinde olan bir durumdur. Aşağıda maddeler halinde sayacağımız durumlara dikkat ettiğinizde, saçlarınız daha sağlıklı ve güçlü kalabilirler. İşte saç dökülmesini önlemenin yolları;

1. Sigara, alkol gibi vücuda zarar veren maddelerden uzak durun.

2. Aşırı stresli bir işiniz varsa değiştirin.

3. B grubu vitaminleri almaya özen gösterin.

4. Saç spreyi ve jöle gibi saç sertleştirici ürünleri kullanmamaya özen gösterin.

5. Aşırı miktarda A vitamini almaktan kaçının.

6. Saç şekillendiricileri en az seviyede kullanmaya gayret edin.

7. Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirin.

8. Günlük, haftalık ve aylık saç bakım terapilerini uygulayın.

9. Saç bakım yağı kullanın.

10. Boya, röfle, perma gibi işlemleri sık tekrarlamaktan kaçının.

Yukarıdaki maddeleri eksiksiz bir şekilde uyguladığınız takdirde saç dökülmeleriniz azalmaya başlayacaktır. Saç dökülmesini durduran bir de bitkisel kürler bulunuyor. O kürler ise;

İlginizi Çekebilir
Saç Çıkaran Bitkisel Kürler
Benzer İçerik Tavsiyeleri
Saç Çıkaran Bitkisel KürlerSaç Dökülmesine Karşı Şampuan

Dökülmelere Karşı En İyi Saç Bakım Ürünleri Listesi

SıraMarkaFormEtkineoldu Puanı
1Diamond Hair PlusSerum Yoğunlaştırıcı10/10
2Vichy Dercos EnergisantŞampuanGüçlendirici10/9.9
3KerastaseŞampuanDolgunlaştırıcı10/9.8
4Ducray AnaphaseŞampuan Besleyici10/9.7
5Luis Bien Mavi SerumSerum  Besleyici10/9.8
Amazon
Fiyatlarını Gör
Dökülme Karşıtı
Saç Bakım Ürünleri
Aradığın
Fiyatları Gör

Saç Dökülmesini Durduran Bakım Ürünleri Tavsiyesi

Saç dökülmesinin nedenlerini ve çözüm yöntemlerini yukarıda detaylıca anlattık. Bu kısımda ise saç dökülmesini durduran bakım ürünlerini inceleyeceğiz. İşte saç dökülmelerini durduran en etkili saç bakım ürünleri.

1. Diamond Hair Plus

saç dökülmesine iyi gelen ürünler

Amazon
Fiyatını Gör
Diamond Hair
Saç Serumu
Aradığın
Fiyatı Gör

Listemize ürettiği saç bakım ürünleriyle popülerlik kazanan Diamond Hair markasının saç serumuyla başlıyoruz. İçeriğindeki yoğun keratin proteini sayesinde saçların bakımını ve onarımını yapan ürün, bu sayede dökülmelerin durmasını sağlıyor. Formülündeki Procapil sayesinde saçın uzama hızını arttıran ve yeni kök oluşumuna destek olan saç serumu aynı zamanda kafa bölgesindeki açılmaları kapatıyor. Ayrıca içeriğindeki Biotin sayesinde saç derisini rahatlatan ürünün egzema ve mantar gibi problemleri ortadan kaldırdığını belirtelim.

2. Vichy Dercos Energisant Shampoo

saç dökülmesine iyi gelen ürünler

Amazon
Fiyatını Gör
Vichy
Şampuan
Aradığın
Fiyatı Gör

Vichy markasının ne kadar kaliteli ürünler ürettiğini hepimiz gayet iyi biliyoruz. Formülündeki Pro-vitamin B5 sayesinde saçın tüm besin ihtiyacını karşılayan ürün, bu sayede kırılmalardan kaynaklanan dökülmeleri durduruyor. İçeriğindeki Aminexil molekülü sayesinde zayıf saç tellerinin güçlenmesini sağlayan ürün aynı zamanda saçların hacmini arttırıyor. Bu sayede düzenli kullanımlarda saçlarınız eski güzel günlerine geri döner.

3. Kerastase Specifique Bain Prevention

saç dökülmesine iyi gelen ürünler

Amazon
Fiyatını Gör
Kerastase
Şampuan
Aradığın
Fiyatı Gör

Listemize Kerastase markasının Specifique Bain Prevention ürünüyle devam ediyoruz. Vitamin ve mineral bakımından zengin içeriği sayesinde saç dökülmelerini engelleyen şampuan, ilk kullanımdan itibaren saçlara doku kazandırıyor. Özel formülü sayesinde saç derisi dengesizliklerini düzenleyen ürün, bu sayede kepek ve kaşıntı gibi problemleri ortadan kaldırıyor. Son olarak içeriğindeki Pro Aktif bileşenler sayesinde yeni saç kökü oluşumunu destekleyen ürünün saçlarınızın daha dolgun hale gelmesini sağlayacağını söyleyelim.

4. Ducray Anaphase Dökülme Karşıtı Şampuan

saç dökülmesine iyi gelen ürünler

Amazon
Fiyatını Gör
Ducray
Şampuan
Aradığın
Fiyatı Gör

Güçsüz ve dökülmeye meyilli saçlar için özel olarak geliştirilen Ducray Anaphase, içeriğindeki bileşenler sayesinde saçların beslenip güçlenmesini sağlıyor. Bu sayede kısa süre içerisinde zayıflıktan kaynaklanan saç dökülmeleri duruyor. Özel formülü sayesinde saçın parlaklığını arttıran ürün aynı zamanda saçı kepek ve ölü deri gibi oluşumlardan da arındırıyor. Ayrıca anti alerjik yapıya sahip olan şampuanı bu sayede herkesin gönül rahatlığıyla kullanabileceğini belirtelim.

5. Luis Bien Mavi Saç Serum Bakım Seti

saç dökülmesine iyi gelen ürünler

Amazon
Fiyatını Gör
Luis Bien
Saç Serumu
Aradığın
Fiyatı Gör

Listemizi saçın tüm besin ihtiyacını tek başına karşılayabilen Luis Bien saç bakım setiyle bitiriyoruz. Besin değeri bakımından zengin içeriği sayesinde saçı besleyip güçlenmesini sağlayan Luis Bien saç bakım seti, saçın uzama hızını arttırarak kafa bölgesindeki açılmaları kapatıyor. Özel formülü sayesinde saç derisini uyararak canlanmasını sağlayan ürün, bu sayede yeni saç kökü oluşumuna destek oluyor. Son olarak bu ürünün bitkisel bileşenlerden üretildiğini söyleyelim.

Saç dökülmesine karşı en iyi ürünler neler?

Saç köklerini güçlendiren dökülmelere karşı en etkili saç bakım ürünleri arasında; Diamond Hair Plus, Vichy Dercos Energisant Shampoo, Kerastase Specifique Bain Prevention, Ducray Anaphase Dökülme Karşıtı Şampuan, Luis Bien Mavi Saç Serum Bakım Seti yeni saç oluşmasına yardım ettiğinden tercih ediliyor.

Saç dökülmesi neden olur?

Bazı saç dökülmelerinin genetik olmasının yanı sıra belirli sebeplere bağlı olarak dökülme problemi yaşanabilmektedir. Bunlar; aşırı kilo kaybı, kullanılan bazı ilaçlar, vitamin ve mineral eksikliği, bazı hastalıklar, kemoterapi, hamilelik.

Saç dökülmesini engellemek için ne yapmak gerekir?

Saç dökülmesini durdurmak ve daha sağlıklı saçlara kavuşmak istiyorsanız; 

Sigara, alkol gibi vücuda zarar veren maddelerden uzak durun, aşırı stresli bir işiniz varsa değiştirin, B grubu vitaminleri almaya özen gösterin, saç spreyi ve jöle gibi saç sertleştirici ürünleri kullanmamaya özen gösterin, aşırı miktarda A vitamini almaktan kaçının, saç şekillendiricileri en az seviyede kullanmaya gayret edin, beslenme alışkanlıklarınızı değiştirin, günlük, haftalık ve aylık saç bakım terapilerini uygulayın, saç bakım yağı kullanın, boya, röfle, perma gibi işlemleri sık tekrarlamaktan kaçının.

Saç dökülmesini durduran besinler nelerdir?

Sağlıklı beslenme ile saç dökülmesinden kurtulmak mümkün. Bunun için kırmızı et, ciğer, deniz ürünleri, kuruyemiş, avokado, kabak çekirdeği, meyve ve sebze gibi yiyecekler saç dökülmesine iyi gelecektir.

Aşırı saç dökülmesine ne iyi gelir?

Saç dökülmesine iyi gelen şeyler arasında yağlar, bakım kremleri ve şampuanlar vardır. Ayrıca bu süreçte beslenmeye dikkat etmek gerekmektedir. Ceviz, yoğurt, fasulye, havuç, ıspanak, portakal, balık yemekte saç dökülmesine iyi gelmektedir.

Hangi vitamin eksikliği saç dökülmesine yol açar?

Folik asit eksikliği, biotin, çinko, B12, E ve D vitamini eksikliği saç dökülmesine neden olmaktadır. Saç dökülmesinin önüne geçilmek için yukarıdaki vitaminleri içeren besinler tüketilebilir. Elinizden geleni yaptınız fakat saç hala dökülmeye devam ediyorsa bu sefer takviye vitaminler kullanabilirsiniz.

Saç dökülmesi neden durmuyor?

Eğer vücudun B12, biotin, çinko, demir, folik asit gibi vitamin ve mineral değerli düşükse saçlar yeteri kadar beslenemez ve dökülmeye başlar. Demir takviyesi saç dökülmesini azaltmaktadır. Takviye vitaminler kullanarak saç dökülmesini en aza indirebilirsiniz.

Saç dökülmesi mevsimsel olabilir mi?

Saçlarımız için en zor durumlardan birisi olan mevsim geçişleri dökülmeye sebep olabiliyor. Değişen mevsime vücudumuz ve saçlarımız ayak uydurmaya çalışırken hormonlarda dengesizlik meydana geliyor ve saçlar dökülüyor. Mevsim geçişlerinde günde ortalama 50 ile 100 arasında saç telinin dökülmesi normaldir.

<

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.