Saç Dökülmesinin Nedenleri ve En Etkili Çözüm Yolları

Saç dökülmesi günümüzde herkesin şikayetçi olduğu konularında başında geliyor. Peki, saç dökülmesinin nedenleri ve çözüm yolları nelerdir?
Saç Dökülmesinin Nedenleri ve En Etkili Çözüm Yolları

Saç dökülmesi günümüzde birçok kişinin şikayetçi olduğu bir sağlık sorunudur. Bu sorun her yaştan kişiyi etkilemekle birlikte birçok nedene bağlı olarak gelişebilmektedir. Stres, hormonal bozukluklar, genetik nedenler, yanlış beslenme alışkanlıkları ve vitamin eksiklikleri gibi pek çok etken saç dökülmesini tetikleyebilir.

Uzmanlara göre günde 50-100 tel saçın dökülmesi normal bir durumdur. Ancak günlük dökülen saç teli miktarı 100’ü aşıyorsa ve saçlarınız seyrelmeye başlamışsa aşırı saç dökülmesi yaşıyor olabilirsiniz. Bu noktada öncelikle saç dökülmesine neden olan etkenler belirlenmeli ve doğru tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Bu içeriğimizde saç dökülmesinin nedenlerini ve çözüm yöntemlerini derledik. O zaman vakit kaybetmeden içeriğimize geçelim.

Saç Dökülmesine Neden Olan Etkenler

Yukarıda da saydığımız gibi saç dökülmesinin genetik faktörlerden yanlış beslenme alışkanlıklarına kadar birçok nedeni bulunmaktadır. Yazımızın devamında tüm bu nedenleri bulabilirsiniz.

1. Genetik Faktörler

saç dökülmesi nedenleri

Saç dökülmesinin kadınlarda ve erkeklerde görülme nedenleri farklıdır. Erkeklerde genellikle genetik kaynaklı ortaya çıkan saç dökülmesi kroniktir ve yaş ilerledikçe kellik durumu oluşur. Bu tip dökülmeler günümüzde kadınlarda da görülmeye başlamıştır. Özellikle ailesinde kellik durumu olan kişilerin saç dökülmesi problemiyle karşı karşıya kalma ihtimali daha yüksektir. Genetik kaynaklı saç dökülmesinin genellikle bir önleme yolu olmamakla birlikte tek tedavi saç ekimidir.

2. Yanlış Beslenme

saç dökülmesi nedenleri

Saç dökülmesi beslenmeye bağlı olarak da kendini gösterebilmektedir. Saç canlı bir organ olması sebebiyle beslenmesi ve canlanması gerekir. Dengeli ve düzenli bir beslenme programına uymama, uzun süreli açlıklar ve karbonhidrat içeren besinleri fazla tüketmek saç dökülmesini tetikleyen faktörlerdendir.

3. Deri Problemleri

saç dökülmesi nedenleri

Bazı deri hastalıkları da saç dökülmesine etki eden faktörlere örnek olarak gösterilebilir. Deri kaynaklı dökülmeler deriyi tutan hastalıkların saç derisini etkilemesiyle ortaya çıkar. Bu hastalıklar, sedef, egzama, akne, mantar hastalıkları veya liken hastalığı olabilir.

4. Hormonal Nedenler

saç dökülmesi nedenleri

Bazı hormonal etkenler de saç dökülmesinin nedenlerindendir. Eğer kişide adet gecikmeleri ya da düzensizlikleri, tüylenmede artış, aşırı akne gibi problemler varsa hormonal bozukluklardan ve buna bağlı olarak saç dökülmesinden bahsedilebilir.

5. Vitamin ve Mineral Eksiklikleri

saç dökülmesi nedenleri

Saç canlı bir orandır ve gerekli vitamin ve minerallerle beslenmesi gerekir. Saçın ihtiyacı olan demir, folik asit, biotin, çinko veya B12 vitamini alınmadığında saçlar güçsüzleşir ve dökülmeye başlar. Bu yüzden vitamin ve mineral eksikliğinden kaynaklı saç dökülmesinde tek tedavi yöntemi gerekli vitaminlerin vücuda alınmasıdır.

6. Kozmetik Etkenler

saç dökülmesi nedenleri

Saç için kullanılan ağır kimyasal içeren şampuanlar, saç kremleri ve saç spreyleri de saça zarar vererek dökülmesine neden olur. Bunun dışında düzleştirici, maşa gibi ısı veren saç şekillendiricileri de uzun vadede saçlara ciddi zararlar verir. Özellikle şampuan seçimi dökülme konusunda büyük öneme sahiptir. Bu yüzden saç dökülmesine karşı özel olarak üretilen şampuanları kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

7. Stres

saç dökülmesi nedenleri

Stres tüm vücudu etkileyebildiği gibi saçları da olumsuz yönde etkileyebilir. Uzun vadede yaşanan stres, saçların güçsüzleşmesine ve dökülmesine neden olabilir.

8. Vitamin ve Mineral Eksikliği

saç dökülmesi nedenleri

Saçların dökülmesine neden olan şeylerden birisi de vitamin ve mineral eksikliğidir. Eğer folik asit, biotin, demir, çinko, d vitamini, B12 gibi vitaminler ve mineraller düşükse saç yeteri kadar beslenemez, dökülür. Demir takviyesi saç dökülmelerini azaltır, vitamin takviyeleri de saçların uzamasını sağlar.

9. Doğum ve Kemoterapi Süreci

saç dökülmesi nedenleri

Hamilelik boyunca saçlar aniden dökülebilir. Uzman kontrolünde bu süreç kolayca atlatılabilir. Kişi psikolojik olarak kendini iyi hissetmeli, saçları döküldüğü için stres içerisinde girmemelidir. Stresli olmak hem kişiye hem de bebeğe zarar verir. Kemoterapi alan hastalarda da saç dökülmesi görülür. Modern ilaçlar sayesinde bu dökülmeler engellenir.

10. Boya ve Saç Şekillendirici Aletler

saç dökülmesi nedenleri

Boya saçların dökülmesine sebep olan nedenlerden birisidir. Boyalar eğer düzgün olarak yapılmazsa saçları yıpratır ve döker. Özellikle saçları şekillendiren yüksek ısılı aletler de saç dökülmesine neden olur. Bu yüzden olabildiğince saç maşası, fön makinesi gibi aletleri kullanmaktan kaçınmalıyız.

Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?

Saç dökülmesini önleyen ve var olan saçların kalınlaşmasını sağlayan FDA onaylı ilaçlar hekim kontrolünde kullanılabilir. İlaç tedavisi saçların inceldiği ve zayıfladığı bölgelerde, yeni başlamış hafif-orta derecede saç dökülmesini önlemek için yararlı olabilir. Fakat tam saç kayıplarında saç kökü hücreleri ölür ve yeni saç üretemez. Bu evrede yeni saç çıkarma konusunda hiçbir ilaç faydalı olmaz. Bu yüzden ilaç tedavisinin yanında farklı yöntemler de izlemeliyiz. İşte saç dökülmesini engellemenin en etkili yolları.

1. Saç Ekimi

saç dökülmesi nasıl önlenir

Daha önceden de belirtildiği üzere genetik kaynaklı saç dökülmelerinin esas sorunu geri döndürülemez ve engellenemez oluşlarıdır. Bu dökülmede saç kökleri verimliliğini yitirdiği için yeni saç telleri çıkaramazlar. Bu noktada genetik kaynaklı saç dökülmesinin gerçek anlamda tek çözümü saç ekimidir. Saç ekiminde ensenizden ya da uygun başka bir bölgeden elde edilen saç kökleri ile kel bölge canlandırılır ve yeni saçların çıkması sağlanır. Saç ekiminde ekilen saçlar ömür boyu kullanılabilmektedir.

2. PRP

saç dökülmesi nasıl önlenir

PRP tedavisi herhangi bir yan etkisi olmayan bir laboratuvar tekniğidir. PRP tedavisinde kişinin kendi kanındaki verimli maddeler ile yapılan karışım kişinin saç derisine enjekte edilir. Bu yöntemle birlikte saç kökleri beslenir ve verimli hale getirilir. Ayrıca bu tedavi, saç ekimi işlemi esnasında da uygulanabildiği için birçok kişi tarafından tercih ediliyor. Genel olarak 5 seansta tamamlanan PRP işlemi küçük iğneler ile saç derisine uygulanması şeklinde yapılıyor.

3. Saç Mezoterapisi

saç dökülmesi nasıl önlenir

Saç mezoterapisi de PRP işlemi gibi medikal bir tedavi uygulamasıdır. Bu tedavi yönteminde saçlarda kolajen üretiminde bulunan çeşitli vitamin, mineral ve aminoasitler mikro iğneler ile saç derisine işlenir. Bu sayede saç derisindeki kan dolaşımı artar ve yeni saçların çıkması sağlanır. Ortalama 10 seansta yapılan saç mezoterapisi hastanın ihtiyacına göre değişiklik gösterebilmektedir. Kolaylıkla uygulanabilen bir yöntem olmasının yanında kalıcı ve etkili bir sonuç alınmasını sağlar.

4. Sağlıklı ve Dengeli Beslenme

saç dökülmesi nasıl önlenir

Daha önceden de belirtildiği üzere beslenmenin saç dökülmesi üzerinde ciddi etkileri vardır. Bu noktada demir, çinko, protein ve vitamin eksikliği saç dökülmesine neden olur. Yanlış beslenmeye bağlı olarak gelişen saç dökülmesini engellemek istiyorsak beslenmemizde saç için gerekli olan vitamin ve mineralleri vücudumuza almamız gerekir.

5. Günlük Önlemler

saç dökülmesi nasıl önlenir

Günlük hayatımızda alışkın olduğumuz birçok uygulama saçlarımızı zayıflatır ve dökülmesine neden olur. Saç dökülmesini önlemek istiyorsak saçlarımızı şekillendirmek için kullandığımız düzleştirici, maşa ve fön makinelerinin kullanımını en aza indirgememiz gerekir. Bunun dışında saça zarar veren sprey, krem gibi ağır kimyasal içeren kozmetik ürünlerin de kullanımı azaltılmalıdır.


Benzer İçerik Tavsiyeleri
Argan Yağı FaydalarıBitkisel Yağlar

Dökülme Karşıtı Saç Bakım Ürünleri Listesi

SıraÜrünlerEtkisineoldu Puanı
1Diamond Hair Saç SerumuDökülmeyi Önler10/9.9
2Vichy Dercos EnergisantSaçı Besler10/9.8
3Ducray AnaphaseDökülme Karşıtı10/9.8
4Dax SupergroParlaklık Verir10/9.7
5Kerastase Specifique Bain PreventionSaçları Uzatır10/9.9
Amazon
Fiyatlarını Gör
Saç Dökülmesi
Karşıtı Ürünler
Aradığın
Fiyatları Gör

Dökülme Karşıtı En İyi Saç Bakım Ürünleri

Saç dökülmesinin nedenlerinden ve durdurma yöntemlerinden yukarıda detaylıca bahsettik. Bu kısımda ise dökülmeyi durduran saç bakım ürünlerini inceleyeceğiz. İşte saç dökülmesini durduran en iyi ürünler.

1. Diamond Hair Plus

saç dökülmesine iyi gelen ürünler

Amazon
Fiyatını Gör
Diamond Hair
Dökülme Karşıtı
Aradığın
Fiyatı Gör

Listemize içerisinde %5 oranında Procapil içeren Diamond Hair Plus ürünüyle başlıyoruz. Formülündeki Procapil sayesinde saç köklerini güçlendirerek uzama hızını arttıran ürün, bu sayede saç dökülmelerini durduruyor. İçeriğindeki yoğun keratin proteini sayesinde hasar görmüş saç tellerini onararak dayanıklılığını arttıran serum aynı zamanda saç derisine nüfuz ederek rahatlamasını sağlıyor. Bu sayede kepek, egzema gibi saç derisi hastalıklarına karşı korunmuş olursunuz.

2. Vichy Dercos Energisant

saç dökülmesine iyi gelen ürünler

Amazon
Fiyatını Gör
Vichy
Dökülme Karşıtı
Aradığın
Fiyatı Gör

Özel formülü sayesinde saç derisini ferahlamasını sağlayan Vichy Dercos Energisant, ilk kullanımdan itibaren saç dökülmelerini azaltıyor. Pro-vitamin B5 içeren formülü sayesinde saçın besin ihtiyacını karşılayan şampuan, bu sayede saç köklerini canlandırarak uyanmasını sağlıyor. Ayrıca içeriğindeki Aminexil molekülü sayesinde zayıf saç tellerini güçlendiren ürün aynı zamanda saçın daha dolgun olmasını destekliyor. Son olarak bu ürünü günlük olarak kullanabileceğinizi belirtelim.

3. Ducray Anaphase

saç dökülmesine iyi gelen ürünler

Amazon
Fiyatını Gör
Ducray
Dökülme Karşıtı
Aradığın
Fiyatı Gör

Listemize saç dökülmeleri için özel olarak geliştirilen Ducray Anaphase ile devam ediyoruz. Özel formülü sayesinde saç köklerine kökten uca kadar bakım yaparak güçlenmesini sağlayan Ducray Anaphase, kısa süre kullanımda bile dökülmeleri azaltıyor. Düzenli kullanımlarda ise dökülmeyi en düşük seviyeye indiren ürün aynı zamanda saçın nem dengesini sağlıyor. Bu sayede saçlarınız bir süre sonra daha hacimli, yumuşak ve parlak olur.

4. Dax Supergro

saç dökülmesine iyi gelen ürünler

Amazon
Fiyatını Gör
Dax
Dökülme Karşıtı
Aradığın
Fiyatı Gör

İçeriğindeki botanik yağlar sayesinde saçın tüm besin ihtiyacını karşılayan Dax Supergro, bu sayede kırılma ve yıpranma oluşumlarını engelliyor. Vitamin ve mineral bakımından zengin içeriği sayesinde saçın hasar görmüş bölgelerini onaran bakım yağı aynı zamanda saça yumuşaklık da katıyor. Ayrıca tamamen doğal bileşenlerden üretilen bu ürünün saça zarar verecek herhangi maddeyi içermediğini belirtelim.

5. Kerastase Specifique Bain Prevention

saç dökülmesine iyi gelen ürünler

Amazon
Fiyatını Gör
Kerastase
Dökülme Karşıtı
Aradığın
Fiyatı Gör

Dökülme karşıtı bakım ürünleri listemizi Kerastase markasının Specifique Bain Prevention ürünüyle bitiriyoruz. Saç dökülmeleri için özel olarak geliştirilen bu şampuan, saç derisi dengesizliklerini düzenleyerek kepek gibi oluşumları önlüyor. Formülündeki yoğun vitamin sayesinde saçın besin ihtiyacını karşılayan ürün, bu sayede saç tellerinin kalınlaşmasını sağlayarak doku kazandırıyor. Ek olarak Pro Aktif bileşenler bulunan içeriği sayesinde yeni saç oluşumuna yardımcı olan şampuanın saçlarınızı daha hacimli bir görüntüye kavuşturacağını söyleyelim.

Saç dökülmesi karşıtı en iyi ürünler hangisi?

Saçlarınızın dökülmesini tamamen durduracak en iyi dökülme karşıtı ürünler arasında; Diamond Hair, Vichy Dercos Energisant, Ducray Anaphase, Dax Supergro, Kerastase Specifique Bain Prevention dökülmeyi önleyen ve saçı besleyen ürünler olarak biliniyor.

Aşırı saç dökülmesine ne iyi gelir?

Eğer saçlarınız çok sık dökülmeye başladıysa havuç, fasulye, yoğurt, ceviz, fındık, tavuk, balık, portakal, karpuz, ıspanak, roka, roka, çilek, greyfurt gibi ürünleri tüketerek saçınızın beslenmesini sağlayabilirsiniz.

Saç dökülmesi nasıl önlenir?

Saç dökülmesini tamamen önlemek için uzman yardımı alarak tanı konulmasına daha sonra ise hastalık sonucu bir dökülme mevcutsa tedavi yolunun izlenmesine olanak tanınmalıdır. Eğer başka sebeplerden dolayı saçınız dökülüyorsa yukarıdaki önerilerimizi deneyebilirsiniz.

Bir anda saç dökülmesi neden olur?

Ani saç dökülmesinin sebebi duygusal veya fiziksel bir şoktur. Eğer stresli bir dönemden geçiyorsanız kendinizi sakinleştirmeniz gerekmektedir. Bu dönemlerde saçlarınızı tararken veya yıkarken dahi çok fazla saç gelir. Kanser için kemoterapi gibi tedaviler de saç dökülmesine neden olmaktadır.

Saçlarım çok fazla dökülüyor ne yapmalıyım?

Saçlarınız eğer çok fazla dökülmeye başladıysa takviye E veya C vitamini alarak saç köklerinin tekrar güçlenmesini sağlayabilirsiniz. Takviyelere rağmen dökülme durmadıysa yapmanız gereken mucizevi yağlardan denemektir.

Hangi vitamin eksikliğinde saç dökülmesi olur?

Eğer vücudunuzda folik asit, B12 vitamini, çinko, biotin, E vitamini ve D vitamini eksikliği varsa saçlarınız dökülebilir. Bunun önüne geçmek için vitamin ve mineralleri vücudumuzdan eksik etmememiz gerekmektedir.

Seyrekleşen saç ne iyi gelir?

Saçların seyrekleşmesine iyi gelecek en iyi yöntemlerden birisi yağlardır. Hint yağı, argan yağı, menekşe yağı, hindistancevizi yağı, jojoba yağı ve fındık yağı gibi yağları kullanarak seyrekleşmiş saçları güçlendirip kalınlaştırabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
20 Yorum