Sabit Ortodontik Tedavi Nedir, Nasıl Yapılır? Çeşitleri

Sabit ortodontik tedavi nedir, sabit ortodontik tedavide kullanılan malzemeler nelerdir, sabit ortodontik tedavi hakkında bilgileri aşağıda bulabilirsiniz
Sabit Ortodontik Tedavi Nedir, Nasıl Yapılır? Çeşitleri

Sabit Ortodontik Tedavi Nedir?

Sabit ortodontik uzun yıllardır kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi yöntemi diş, çene ve yüz sorunlarını tedavi etmektedir. Bu tür sorun ve sıkıntıyı yaşayan hastalarda genellikle sabit ortodonti uygulanmaktadır.

Sabit Ortodontik Tedavi

Sabit ortodontik tedavi ortodontist tarafından takılıp çıkarılan bir tedavi yöntemidir. Günümüzde gelişen teknoloji ile farklı tedavi yöntemleri ortaya çıksa da genellikle sabit ortodontik tedavi uygulanmaktadır. Tedavi genellikle hafif sorunları değil, daha ağır sorunları olan hastalara uygulanmaktadır.

Sabit Ortodontik Tedavi Nasıl Yapılır?

Sabit Ortodontik Tedavi

Sabit ortodontik tedavi yönteminde braketler ve ark telleri kullanılmaktadır. Braketler dişlerin üzerine yapıştırılarak sabitlenmektedir. Daha sonra ise ark telleri braketlerin içinden geçirilip, üzerine takılmaktadır. İşlem ortalama 30 dakika kadar sürmektedir. Son derece ağrısız ve kolay yapılabilen bir işlemdir.

Sabit Ortodontik Tedavi Sonrası Ne Yapılır?

Sabit Ortodontik Tedavi

Ortodontist tarafından takılan sabit braketler tedavi süresi boyunca çıkarılmamaktadır. Tedavinin başarılı olabilmesi için süre sabit kalmalıdır. Tedavi sürecinde hastalar dikkatli ve özenli davranmalıdır. Tedaviyi aksatacak hareketlerden kaçınmalıdır. Tedavinin aksaması tedavi süresinin uzamasına neden olmaktadır.

Sabit Ortodontik Aygıtlar

Sabit ortodontik tedavi aygıtlar genellikle braket ve ark tellerinden oluşmaktadır. Braket ve ark tellerinden oluşan bu aygıtlar, metal braketler, porselen braketler ve lingual braketler olarak adlandırılmaktadır.

Bunlar 4 ayrı gruba ayrılmaktadır. Braketler, fonksiyonel aygıtlar, genişletici aygıtlar, pekiştirme aygıtları olarak bilinmektedir. Bunlar hastanın sorununa ve ortodontistin tercihine göre seçilerek uygulanmaktadır.

1. Braketler

Sabit Ortodontik Tedavi

Sabit ortodontik tedavi en yaygın tedavi yöntemidir. Bu tedavi yönteminde braketler, ark telleri ve lastikler kullanılmaktadır. Braketler, ark telleri ve lastikler dişler üzerinde kuvvet oluşturarak, gerginlik meydana getirir. Bu durum dişlerin dizilişini değiştirerek tedavi etmektedir. Tedaviden olumlu sonuç alabilmek için gerekli zamanlarda randevulara gidilmeli ve gerekli ayarlamalar yapılmalıdır. Braketler 3 farklı şekilde bulunur. Bunlar metal braketler, porselen ve lingual braketlerdir.

Metal Braketler

Metal braketler uzun yıllardır kullanılmaktadır. Genellikle metal braketler tercih edilmektedir. Çocukluk döneminde ortodonti tedavi gören hastalarda genel olarak metal braketler kullanılır.

Porselen Braketler

Porselen braketler sıklıkla tercih edilmektedir. Genellikle yetişkin hastalarda porselen braketler uygulanmaktadır. Yetişkin hastalar görünüm açısından sorun yaşamamak için porselen braketleri tercih etmektedir. Bu braketler çocukluk döneminde uygulanan ortodonti tedavide genellikle önerilmemektedir. Porselen braketler tedavi süresi boyunca estetik bir görünüm sağlar.

Lingual Braketler

Lingual braketler genellikle yetişkin hastalar tarafından tercih edilmektedir. Lingual tedavi yönteminde metal braketler kullanılmaktadır. Bu metal braketler dişin arka kısmına yerleştirilmektedir. Bu tedavi yönteminde diş teli kesinlikle görülmemektedir.

2. Fonksiyonel Aygıtlar

Sabit Ortodontik Tedavi

Fonksiyonel aygıtlar ortodontist tarafından takılıp çıkarılmaktadır. Bu aygıt çene bozukluklarını tedavi etmek amacıyla kullanılmaktadır. Hastanın çene ve kas fonksiyonlarından yaralanarak olması gereken çene konumu yerine getirilmektedir.

3. Genişletme Aygıtları

Sabit Ortodontik Tedavi

Çene darlığı olan hastalardan uygulanmaktadır. Genişletme aygıtları çenenin genişletilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Bu aygıtlar hem üst hem de alt çenede kullanılabilir. Aynı zamanda hızlı bir tedavi aygıtıdır.

4. Pekiştirme Aygıtları

Sabit Ortodontik Tedavi

Ortodonti tedavisi sonrasında uygulanmaktadır. Genellikle tedavi sonrasında gerekli düzene giren dişlerin yapısını koruma amacıyla kullanılır. Aynı zamanda sabitleyici olarak kullanılmaktadır. Dişlerin arka yüzüne dilin olduğu bölgeye yerleştirilir. Dilde herhangi bir soruna neden olmamaktadır. Pekiştirme aygıtları yine ortodontistler tarafından takılır ve çıkartılır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Hareketli Ortodontik Tedavi Nedir, Nasıl Yapılır?İnvisalign Tedavi Nedir, Nasıl Kullanılır?

Sabit ortodonti nedir?

Sabit ortodonti tedavisinde dişlerin üzerine braketler yapışır, tedavi süresince çıkarılmaz. Bu braketlerin içerisinden tel geçirilir. Sabit ortodontik tedavi sağlıklı diş ve dişetlerine sahip her bireye uygulanabilir.

Ortodonti tedavisi kaç para?

TDB'nin belirlemiş olduğu 2023 yılı ortodontik tedavi taban fiyatlarına göre çift çene diş teli tedavileri 9000 TL ile 13500 TL arasındadır. Tek çeneye uygulanan diş telleri ise 6500 TL ile 8500 TL aralığındadır.

Sabit tel tedavisi nedir?

Sabit tel tedavisinde diş telleri sabit olarak takılır. Bu tedavi göre kişi telleri istediği zaman takamaz. Belirlenen bir zaman içerisinde diş telleri takılır. Tedavi sürecinde ağızda kalması gerekmektedir.

Ortodontik tedavi dişlere zarar verir mi?

Ortodontik tedavi dişlere bir zarar vermez. Ortodontik tedavinin amacı estetik bir düzen sağlamaktır. Eğer doğru şekilde uygulanırsa ve diş teli takan kişi tellerine zarar vermezse bir zarar oluşmaz.

Ortodontik tedavi yüz şeklini değiştirir mi?

Ortodontik tedavisi ile dişlerde oluşan ayrıklık, çapraşıklık gibi sorunlar çene kemiği içerisinde tedavi edilir. Ortodontik tedavi yüz şeklini biraz daha değiştirebilir fakat ciddi değişiklik mümkün değildir. Bunun için çenelerinin veya yüzünün konumu bozuk olan kişilerin plastik cerrahiye başvurması gerekir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.