Sabiha Gökçen Hakkında Bilmeniz Gereken 17 İlginç Gerçek

Göklerin Kuşu unvanıyla adını tüm dünyaya duyurmayı başarmış Sabiha Gökçen, dünyanın ilk kadın savaş pilotudur. Hayatını havacılık eğitimine adayan efsanevi pilot, Türkiye Cumhuriyeti'nin gururu olarak yaşatılmaya devam etmektedir.
Sabiha Gökçen Hakkında Bilmeniz Gereken 17 İlginç Gerçek

Sabiha Gökçen Hakkında 17 İlginç Gerçek

Havacılık tarihine adını altın harflerle yazdırmış Sabiha Gökçen, dünyanın ilk kadın savaş pilotu olma unvanına sahiptir. Henüz daha 12 yaşındayken Mustafa Kemal Atatürk'le tanışma fırsatı bulan Gökçen, hayatının geri kalanını Atatürk'ün manevi kızı olarak geçirmiştir. Kendini adadığı pilotluk mesleğinde bir efsane haline dönüşen Sabiha Gökçen, dünyadaki bütün kadın pilotlara ilham kaynağı olmuştur. Tüm dünyada "Göklerin Kızı" olarak bilinen ve yaşamı boyunca aldığı sayısız ödülle Türkiye Cumhuriyeti'nin gururu haline dönüşmüş Sabiha Gökçen hakkında 17 ilginç gerçek sizlerle!


1. Sabiha Gökçen 22 Mart 1913 tarihinde Bursa'da dünyaya gelmiştir. Ailenin altıncı çocuğu olarak dünyaya gelen Gökçen'in babası Bursa Vilayet Başkatibi Hafız Mustafa İzzet Bey annesi Hayriye Hanım'dır.

Sabiha Gökçen Hakkında


2. Sabiha Gökçen'in babası Bursa Vilayet Başkatibi Hafız Mustafa İzzet Bey'dir. İzzet Bey "Jön Türk" olduğu gerekçesiyle Bursa'ya sürülmüştür. 

Sabiha Gökçen Hakkında


3. Atatürk'ün Bursa'ya geldiği öğrenen Sabiha Gökçen, Hünkar Köşkü'ne giderek hayat hikayesini anlatmıştır. Henüz 12 yaşında olan Sabiha, eğitimini tamamlamak ve ülkeye faydalı bir birey olmak istediği Atatürk'e iletmiştir. Bunun üzerine Mustafa Kemal Atatürk Sabiha'nın abisinden izin alarak onu Ankara'ya götürmek istediğini söylemiştir.

Sabiha Gökçen Hakkında


4. Anne ve babasını kaybeden Sabiha Gökçen, 1925 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün Bursa gezisi sırasında evlat edinilmiştir. Atatürk evlat edinliği Sabiha'ya "göklere bağlı" anlamına gelen "Gökçen" soyadı verilmiştir.

Sabiha Gökçen Hakkında


5. Eğitim hayatında son derece başarılı olan Sabiha Gökçen, rahatsızlığı sebebiyle okul hayatını yarım bırakmıştır. Heybeliada ve Viyana'da tedavi gören Gökçen, Fransızca öğrenmek için Paris'te yaşamıştır.

Sabiha Gökçen Hakkında


6. Tüm bakımını Atatürk'ün üstlendiği Sabiha Gökçen, Çankaya İlkokulu ve Üsküdar Kız Koleji'nde öğrenim görmüştür. 

Sabiha Gökçen Hakkında


7. Türkkuşu'nun açılış törenine katılan Sabiha Gökçen, izlediği planör gösterisinden etkilenerek havacılık tutkusuna kapılmıştır. Hayallerini gerçekleştirme kararı alan Sabiha Gökçen, 1935 yılında Türk Hava Kurumu'na bağlı olarak açılan "Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu" planörlük eğitimine girmiştir. 

Sabiha Gökçen Hakkında


8. Sabiha Gökçen, 1935 yılında başladığı planörlük eğitiminde 7 erkek öğrenciyle beraber Sovyetler Birliği'ne gönderilmiştir. Gökçen SSCB eğitimiyle yüksek planörcülük eğitimini tamamlamıştır.

Sabiha Gökçen Hakkında


9. Sabiha Gökçen, 1936 yılında Eskişehir Askeri Hava Okulu'na girmiştir. Gökçen burada girdiği özel eğitim programıyla bombardıman ve av uçakları kullanımı konusunda adeta bir usta olmuştur. Atatürk, Sabiha'nın bu başarısı için "Belki de dünyada ilk askeri kadın pilot olacaksın" demiştir.

Sabiha Gökçen Hakkında


10. Eskişehir Havacılık Okulu'nda bombardıman uçaklarıyla görevlere katılan Sabiha Gökçen, elde ettiği başarı sonucu dünyanın ilk "Kadın Savaş Pilotu" unvanını kazanmıştır.

Sabiha Gökçen Hakkında


11. Sayısız görevde savaş pilotu olarak görev alan Sabiha Gökçen, Türk Hava Kurumu tarafından "9 numatalı Murassa Madalyası" ödülüne layık görülmüştür. 

Sabiha Gökçen Hakkında


12. Sabiha Gökçen 1937 yılında Ege ve Trakya'da gerçekleşen askeri manevralara katılmasının ardından 1938 yılında uçağıyla beraber tek başına tüm Balkan devletlerini dolaşmıştır.

Sabiha Gökçen Hakkında


13. Sabiha Gökçen manevi babası Atatürk'ün ölümünün ardından Türkkuşu Uçuş Okulu'nda başöğretmen olarak göreve atanmıştır. Gökçen burada kendisi gibi pilot olmak isteyen öğrencilere ilham kaynağı olmayı hedeflemiştir.

Sabiha Gökçen Hakkında


14. Sabiha Gökçen, Hava Okulu'nda görevli askeri coğrafya ve topoğrafya öğretmeni Kemal Esiner'le evlenmiştir. 1940 yılında Üsteğmen Kemal Esnier'le evlenen Gökçen, eşine kendi soyadını vermiştir.

Sabiha Gökçen Hakkında


15. Pilotluk mesleğinde sayısız ödüle layık görülen Sabiha Gökçen, 1991 yılında "Uluslararası Havacılık Federasyonu Altın Madalyası" almıştır. 1996 yılında Amerika'da gerçekleştirilen Kartallar Toplantısı'na katılan Gökçen, dünya havacılık tarihine adını yazdıran 20 havacıdan bir tanesi olan ilk ve tek kadın pilottur.

Sabiha Gökçen Hakkında


16. Sabiha Gökçen 83 yaşına geldiğinde son uçuşunu gerçekleştirmiştir. Gökçen, Fransız pilot Daniel Acton'le beraber Falcon 2000 uçağını kullanmıştır.

Sabiha Gökçen Hakkında


17. Sabiha Gökçen 22 Mart 2001 tarihinde hayatını kaybetmiştir. Gökçen, Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde gördüğü tedavinin ardından 88 yaşında hayata gözlerini yummuştur.

Sabiha Gökçen Hakkında

Neoldu.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum