Ruh Sağlığına İyi Gelen 10 Besin

Belli başlı besinlerle de ruhsal yıkımların önüne geçebiliriz. İşte ruh sağlığına iyi gelerek iyileşme etkileri gösteren besin tavsiyeleri;
Ruh Sağlığına İyi Gelen 10 Besin

Beslenme, beden sağlığı kadar ruh sağlığını da etkiliyor. Yapılan araştırmalarda psikolojik hastalıklar yaşayanların çoğunun yanlış beslenme ve yetersiz beslenme sonucu ruhsal hastalıklara yakalandıkları görülüyor. Kendine bakmayan ve sağlıklı beslenmeyen kişilerde psikolojik rahatsızlık belirtileri artıyor.

Ruh Sağlığına İyi Gelen Besinler

Beslenmenin önemini vurgulayan uzmanlar, ruh sağlığına bazı besinlerin de iyi gelebileceğini ifade ediyor. Mutlu hissetmek için vücutta bazı hormonları salgılatan ve zihni rahatlatan besinler kişinin daha sakin ve huzurlu hissetmesini sağlıyor. Peki o besinler hangileri?

İşte ruh sağlığına iyi gelen besinler;

1. Balık

Ruh Sağlığına İyi Gelen Besinler

Araştırmalara göre balıkta bulunan Omega-3 tüketiminin artması sonucu depresyonun hafiflediği görülüyor. Sıklıkla balık tüketenlerin daha sağlıklı bir psikolojiye sahip olduğu görülüyor. Omega-3 yağları somon balığı gibi soğuk denizlerde yaşayan balıklarda bol miktarda bulunuyor. Bu tür balıklardan beslenerek ruh sağlığınızı da besleyebilirsiniz.

2. Yoğurt

Ruh Sağlığına İyi Gelen Besinler

Yoğurt gibi probiyotik içeren besinlerin stresi azalttığı düşünülüyor. Yoğurt ve kefir gibi gıdalar ve probiyotik takviyeleri psikolojiye iyi geliyor. B12 bakımından zengin olan yoğurt, depresyon gibi psikolojik rahatsızlıkların düzelmesine de yardımcı oluyor. Bu tür vitaminleri almak için yoğurdun suyuyla birlikte tüketilmesi öneriliyor.

3. Kediotu

Ruh Sağlığına İyi Gelen Besinler

Kediotunun kaygınızı azalttığı ve kişiyi sakinleştirdiği bilinir. Özellikle uyku bozukluğu yaşayan kişiler için önerilir. Kediotunun sakinleştirici etkisiyle kişi stres ve üzüntüden uzaklaşabilir ve zihnini rahatlatabilir. İyi ve sağlıklı bir uyku tüm psikolojik sorunlara olumlu etki eder, kişinin daha dinç uyanmasına olanak tanır.

4. Portakal

Ruh Sağlığına İyi Gelen Besinler

Depresyon gibi ruhsal sorunlar kişinin hasta ve yorgun hissetmesine neden olur. Vücudu dinç tutmak ve enerjiyi geri kazanmak için C vitamini gerekli olabilir. Bunun için portakal gibi meyvelerin tüketilmesi oldukça önem taşır. Taze sebze ve meyvelerle C vitamini ihtiyacını karşılayarak daha dinç hissedebilir, ruhsal problemlerin belirtilerini azaltabilirsiniz.

5. Elma

Ruh Sağlığına İyi Gelen Besinler

Ruh sağlığına iyi gelen birçok meyveden biri elma. B vitamini, fosfor ve potasyum bakımından zengin olan elma, sinirlerin yatışmasını ve kişinin sakinleşmesini sağlar. Böylece depresyon belirtileri ve kaygı bozuklukları bir süre hafifler. Her gün elma tüketerek ruh sağlığınıza olumlu katkılarda bulunabilirsiniz.

6. Kakao

Ruh Sağlığına İyi Gelen Besinler

Elbette mutluluk hormonu salgılattığı bilinen kakaoyu unutmadık. Endorfin salgılayan kakao, kişinin kendini mutlu hissetmesini sağlar, stres ve gerginlikten uzak kalmasına yardımcı olur. Bu sebeple ruh sağlığının korunmasına yardımcı olmak için aşırıya kaçmayacak şekilde her gün kakao içeren besinler tüketilebilir.

7. Su

Ruh Sağlığına İyi Gelen Besinler

Susuzluk psikolojik sağlığı olumsuz yönde etkileyebilir. Susuz kalan kişi kendini kötü hisseder ve bu sebeple olumsuz düşüncelere dalabilir. Vücudu susuz bırakmamak beden ve ruh sağlığı için önemlidir. Detoks görevi gören su, ile vücuttaki zararlı şeylerden ve kötü düşüncelerden arınabilir daha ferah ve dinç hissedebilirsiniz.

8. Bitki Çayları

Ruh Sağlığına İyi Gelen Besinler

Kızgın olduğunuz zaman koyu çay ya da kahve sizi yatıştırmaz, kafeinin fazla tüketimi bazı sorunlara da yol açabilir. Bunun yerine bitki çayları en idealidir. Zihni yatıştıran ve ruh sağlığına iyi gelen bitki çayları arasında ıhlamur, rezene, adaçayı ve kuşburnu bulunur. Bu çaylardan her gün tüketerek rahatlığı ve sakinliği bulabilirsiniz.

9. Kuruyemiş

Ruh Sağlığına İyi Gelen Besinler

Birçok kuruyemişin vücuda enerji verdiği biliniyor. Enerjik hisseden birey psikolojik rahatsızlıklarla daha iyi savaşıyor. Özellikle yağ içeren kuruyemişler bu noktada önem taşıyor. Bunlar arasında ceviz, fındık ve badem gibi yağlı kuruyemişler bulunuyor. Her gün bir avuç kuruyemiş tüketerek daha dinç hissetmeniz mümkün.

10. Bal

Ruh Sağlığına İyi Gelen Besinler

Bal, tatlı krizlerine çare olabileceği gibi doğal şeker içerdiği için olumsuz düşüncelerle de savaşmaya yardımcı olur. Sinir ve strese iyi gelen tatlı, gerginliği azaltarak kişinin daha rahat hissetmesini sağlar. Yapay tatlandırıcılardan ise bal tüketmek daha sağlıklıdır. Günde 1 kaşık bal tüketmek vücut sağlığı için de yararlı olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Motivasyonu Artıran YiyeceklerRuhsal Sorunların Neden Olduğu Hastalıklar
Ruh Sağlığını Koruma YollarıVücuda Enerji Veren Yiyecekler

Depresyonda ne yemeli?

Depresyonla savaşmak için B, D ve C vitamini içeren besinlerle birlikte probiyotik içerikli besinler tüketilebilir. Sağlıklı ve beslenmek, zararlı yiyecek ve içeceklerden kaçınmak da depresyon için oldukça önemlidir. Kişinin sağlıklı beslenerek mutlu olması mümkündür, Rahatlayan ve ihtiyacını karşılayan vücut psikoloji için de yararlı olur.

Sakinleşmek için ne içmeli?

Sakinleşmek için insanlar genelde çay ve kahveye yüklenir. Ancak fazla kafein tüketmek sakinleşmenin aksine ruh sağlığını kötü etkileyebilir. Bunun yerine bitki çayları tercih edilebilir. Sakinleştirici bitki çayları ile güne rahat ve huzurlu bir başlangıç yapılabilir. Sebze tüketmek de sinir sistemini iyileştirmeye yardımcı olur.

Hangi meyve depresyona iyi gelir?

Muz, portakal, elma ve şeftali gibi meyveler içerdikleri vitaminler sayesinde kişiyi daha mutlu ve rahat hissettirebilir. Depresyondaki kişilere bol bol meyve ve sebze yemesi önerilmektedir. Vitaminlerle güçlenen sağlıklı bir vücut, işlevlerini daha iyi yerine getirir ve ruh sağlığı düzeltilebilir.

Ceviz depresyona iyi gelir mi?

Çeşitli kuruyemişlerin depresyon belirtilerine iyi geldiği bilinmektedir. Bir araştırmaya göre ceviz tüketimi depresyon belirtilerini azaltmaktadır. Her gün bir avuç ceviz tüketenler hiç kuruyemiş yemeyenlere göre daha az depresyona yakalanıyor. Ruh sağlığını korumak için ceviz tüketimi büyük önem taşıyor.

Hangi vitamin eksikliği depresyona yol açar?

Özellikle D vitamini eksikliğinin ruhsal problemlere ve depresyona yol açtığı biliniyor. Depresyon yaşayan kişilerde D vitamini düşüklüğü görülüyor. Bu sebeple D vitamini içeren giyeceklerin yenilmesi ve bol bol güneşe çıkılması ruh sağlığı için büyük önem taşıyor. Gerekirse doktor kontrolünde D vitamini takviyeleri alınması da gerekiyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.