Roman Abramoviç Kimdir

Rus iş adamı Roman Abramoviç, Dünya'nın en zengin 100 kişisinden biridir. Özellikle petrol ticaretiyle meşkul olan Abramoviç Chelsea Futbol Kulübü'nün de sahibidir.
Roman Abramoviç Kimdir

Roman Abromoviç Biyografisi

Yahudi kökenli Rus milyarder Roman Abromoviç 24 Ekim 1966 yılında Rusya’nın Saratov şehrinde doğdu. Anne ve babasını çok küçük yaşlarda kaybetmiştir. Anne ve babasından yoksun kalan Abramoviç’i dayısı Leyb büyütmüştür. Bu nedenle gençlik yılları boyunca Uhta şehrinde yaşam sürmüştür. Daha sonra 1974’te başkent Moskova’da yaşayan diğer dayısı Abram’ın yanında yaşamaya karar vermiştir. Liseyi de Moskova’da bitirmiştir. İki yıllık askerlik görevinin ardından ise 1983 yılında Uhta Sanayi Enstitüsü’nü kazanmıştır. Orman Teknolojisi Bölümünü okuyan Abramoviç, okulu bitirememiştir.

İş hayatına küçük imalat dükkanları açarak başlayan Abramoviç, ilerleyen zamanlarda ticaret ve taşımacılık işleri yapmaya başlamıştır. Birden bire petrol ticareti Abramoviç’in bir numaralı işi haline gelmiştir. ‘Sibneft’ şirketini alan Abramoviç’in şirketin önceki sahibi Boris Yelsin ve bu sahada önemli isimlerden Boris Berezovskiy ile çok sağlam bağlantıları olmuştur. Şirketin alınması prosesinde yolsuzlukların olduğu birçok kez gündeme gelmiştir. 

1999’da Rusya’nın önemli siyasi şahsiyetlerinden biri haline dönüşen Rus milyarder, 2000’li yılların başında sahibi olduğu ‘Sibneft’in yan kuruluşlarını Çukot’ta kayda geçirmiştir. Aynı zamanda parlamentonun Yakın Doğu ve Kuzey Problemleri üzerine kurduğu komitenin görevlilerinden birisi olmuştur. Ancak buradaki görevi fazla uzun sürmeyen Abramoviç, Çukot Eyaleti’ne vali olarak atanmıştır.

Dünyanın en zengin 100 kişisinden biri olan Rus milyarder Abramoviç, 2003 yılında 150 milyon dolar gibi o zaman için astronomik bir rakama İngiltere Premier Ligi’nin en büyük takımlarından Chelsea’yı satın aldı. Bu şekilde Roman Abramoviç İngiltere’ye geçerek futbol dünyasının büyük patronlarından biri haline geldi. Hemen hemen Chelsea’nın bütün maçlarını takip eden ünlü iş adamı yaptığı transferlerle de büyük ses getirdi. Yaklaşık 2 yıl sonra Sibneft Şirketi’nin dörtte 3’ünden fazlasını Gasprom Şirketi’ne devretti. Daha sonra Çukot Valiliği görevini de bırakma düşüncesinde olan Abramoviç, dönemin Rusya Cumhurbaşkanı Mihail Fradkov ile görüştükten sonra bu fikrinden vageçerek tekrar Çukot valisi oldu. Ancak kendi isteğiyle görev süresi bitmeden 2008’de vazifesi sonlandırıldı.

 

NeOldu.com / Özel Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.