Robot Kendi Varlığının Farkına Vardı

Amerika’da robotlar üzerinde yapılan test sırasında ilk defa bir robot kendi farkına vardı.
Robot Kendi Varlığının Farkına Vardı

Amerikalı bilim adamları robotları geliştirmeye devam ediyor. Robotlar üzerinde yapılan öz farkındalılık testinde bir ilk yaşandı ve ilk defa bir robot kendisinin farkına vardı. Şimdiye kadar hiçbir robotun kendi farkına varamadığı öz farkındalılık testi aynı cins robotların üç tanesine yapıldı ve içlerinden biri ilk defa testi geçmeyi başardı.

Test sırasında iki robotun konuşma yeteneğini kapatan bilim adamları ardından robotlara “Aranızda hanginiz hala konuşabiliyor?” sorusunu yöneltti. İki robottan ses çıkmazken son robot “Bilmiyorum” yanıtını vermesinin ardından kendi sesini duyunca konuşabildiğini anladı ve robot “Tamam, şimdi biliyorum” yanıtını verdi.

robot

İnsan için basit görünen bu durum programlanmış robotlar için oldukça zor çünkü ilk olarak soruyu dinlemeli ve anlamalı ardından cevap verip kendi sesini diğerlerinden ayırarak benliğinin farkına varmalı.

Bilim adamları robottan aldıkları cevap karşısında şaşkınlığa uğradı. Testi gerçekleştiren uzmanlar bunun insanlar için umut vadettiğini açıklarken, Stephen Hawking de dahil olmak üzere birçok bilim adamı bunun insanlığın sonunu getirebileceğini ve robotlar üzerindeki geliştirme faaliyetlerinin durdurulması gerektiğini vurguladı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.