Osteomalazi Nedir ve Neden Olur?

Kemik yumuşaması olarak da bilinen osteomalazinin nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini içeriğimizde bulabilirsiniz.
Osteomalazi Nedir ve Neden Olur?

Çoğunlukla yaşam tarzı ve beslenme düzeni yanlışlıklarından dolayı ortaya çıkan osteomalazi, farklı belirtilerle kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Oldukça ciddi sonuçları olan ve yaşamımızı doğrudan etkileyen bu hastalık, gerekli tedavinin yapılması sonucunda geçebilen bir rahatsızlıktır. Bu içeriğimizde osteomalazi nedir, neden olur, nedenleri ve belirtileri nelerdir, kimlerde görülür ve tedavisi nasıldır gibi soruların cevabını vereceğiz.

İşte osteomalazi hakkında bilinmesi gerekenler...

Osteomalazi Nedir?

Osteomalazi

Osteomalazi, D vitamini eksikliğine bağlı olarak oluşan kemik yumuşamasıdır. Yetişkinlerde görülen osteomalazide kemikler eğrileşmeye ve kırılmaya daha yatkındır. Osteomalazi erkeklere oranla 50 yaş üzerindeki kadınlarda daha sık rastlanılan bir sağlık sorunudur.

Osteomalazi bir başka ifadeyle kemik kitlesinin azalmasıdır. Yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda görülen haline ise raşitizm adı verilmektedir. Özellikle ergenlik döneminde kemik eğrilikleri ve kemik ucunda şekil bozuklukları olarak ortaya çıkmaktadır.

Ortalama olarak 35 yaş sonrasında kemik kitlesi azalmaya başlar. Büyümenin tamamlanmasından sonra erkeklerde kemik dokusunun %20-30’u, kadınlarda ise %30-50’si zaman içinde kaybolur. Bu yüzden de osteomalazi adını verdiğimiz hastalık ortaya çıkar.

Osteomalazi Neden Olur?

Osteomalazi

Osteomalazi hastalığının oluşmasının altında birçok neden bulunmaktadır. Bunlar D vitamini eksikliği, Anoreksiya Nervoza (Zayıflama hastalığı), çeşitli kanser türleri, antiseptik ilaçlar, vejeteryan beslenme stili, süt ürünlerinin yetersiz tüketimi, fosfat açısından yetersiz beslenme, güneş ışığından faydalanamama, genetik faktörler, böbrek yetmezliği, pankreas hastalığı, kullanılan ilaçların yan etkisi, çölyak hastalığı ve karaciğer hastalığıdır.

Yukarıda saymış olduğumuz nedenler yüzünden osteomalazi hastalığı ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple mümkün olduğu kadar bu nedenlerin hayatınızı etkilemesini engelleyin. Bu sayede kemik yumuşaması probleminden kurtulabilirsiniz.

Osteomalazi Belirtileri Nelerdir?

Osteomalazi

Oseomalazi hastalığı birkaç belirtiyle kendisini göstermektedir. Yaygın kemik ağrıları, kas zayıflığı, çabuk yorulma, güç kaybı, halsizlik, kemiklerin kolay kırılması, kemik kırılması halinde geç kaynama, kemiklerde şekil bozukluğu ve vücuttaki mineral miktarında azalma osteomalazi hastalığının en çok rastlanan belirtileridir.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtileri gösteren kemik yumuşaması hastalığından gerekli tedavinin yapılmasının ardından kurtulabilirsiniz. Eğer bu belirtilerden en az birini kendinizde görüyorsanız doktora başvurmanızı öneririz. Osteomalazi olmasa bile farklı bir kemik hastalığına yakalanmış olabilirisiniz.

Osteomalazi Tanı ve Tedavisi

Osteomalazi

Oteomalazi hastalığını teşhis etmek için doktorunuz sizden birkaç testi yaptırmanızı isteyecektir. Bunlar kan testi, idrar testi, röntgen ve kemik biyopsisidir. Bu testleri yaptıktan sonra doktorunuz sonuçlara göre yakalanmış olduğunuz hastalığı teşhis edecektir.

Osteomalazi tedavisinde öncelikle altta yatan neden ortadan kaldırılmalıdır. Bu nedenle osteomalazi tedavisinde D vitamini eksikliğini ortadan kaldıracak bir tedavi uygulanacaktır. Gerekli tedavinin uygulanması durumunda tam iyileşme sağlanabilir. Ancak hastalık ihmal edilir ve tedavi edilmezse hastanın yatağa bağlı yaşaması söz konusu olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Osteoartrit Belirtileri ve TedavisiRaşitizm Nedenleri ve Tedavisi
Osteoporoz Nedir ve Belirtileri Nelerdir?Halluks Rigidus Nedir?
Romatoid Artrit Belirtileri ve TedavisiÇölyak Nedenleri ve Tedavisi
Romatizma Belirtileri ve TedavisiSedef Romatizması Nedir?

Osteomalazi ne demektir?

Osteomalazi, D vitamini eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan ve kemiklerimizin yumuşaması anlamına gelen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık kemik dokusunda yapısal bozulmalara ve deformasyonlara neden olmaktadır.

Osteomalazi hangi bölüm bakar?

Bu hastalığın tedavisine Dahiliye bölümündeki doktorlar bakmaktadır. İç Hastalıkları bölümündeki uzman doktorlar bu hastalığın tedavisini gerçekleştirebilmektedirler.

Osteomalazi hangi mineral eksikliğinde görülür?

Bu rahatsızlık D vitamini eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Güneşten karşılayabileceğiniz D vitamini sayesinde bu hastalığın oluşmasını engelleyebilirsiniz. Böylece kemikleriniz yumuşamayacak ve herhangi bir ağrı ya da sızı yaşamayacaksınız.

Kalça kemiği yumuşaması neden olur?

Osteomalazi çoğu zaman D vitamini eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla kalça kemiğinizde yumuşama gerçekleşiyorsa bunun da sebebi D vitamini eksikliğidir. D vitamini takviyesi yaparak bu problemden kurtulabilirsiniz.

Genç yaşta kemik erimesi neden olur?

Genç yaşta kemik erimesi yaşıyorsanız bunun birkaç sebebi vardır. Hareketsizlik, sigara, aşırı alkol tüketimi ve aşırı egzersiz bu nedenlerden en çok karşılaşılanlarıdır. Ayrıca bunun yanında sağlıksız beslenme, kalsiyumu yeterince almama, D vitamini eksikliği, protein ağırlıklı beslenme, hamilelik ve genetik faktörler de kemik erimesine neden olmaktadır.

Kemik erimesi için ne iyi gelir?

Kemik erimesi ve yumuşaması için kalsiyum bakımından zengin besinleri tüketmenizi öneriyoruz. Bu besinler kemiklerinizin güçlenmesini sağlayacaktır. Bunun yanında yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemişler, D vitamini içeren besinler, kuru baklagiller ve tahıl bakımından zengin gıdaların tüketilmesi de önerilmektedir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum