Retina Dekolmanı Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Ciddi bir retina hastalığı olan retina dekolmanı, tam körlüğe neden olabilir. Retina dekolmanı hakkında bilinmesi gerekenleri bir araya getirdik.
Retina Dekolmanı Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Retina Dekolmanı Nedir?

Retina dekolmanı gözün ana tabakası olan retinanın birleşik olduğu diğer tabakalardan ayrılması ile ortaya çıkan bir göz hastalığıdır. Halk arasında “retina yırtılması” olarak da bilinen retina dekolmanı, retinada meydana gelen yırtık ve delikler nedeniyle gelişmektedir. Ciddi bir göz rahatsızlığıdır ve mutlaka tedavi edilmelidir.

Retina Dekolmanı Nedir?

Bebeklerden yaşlılara kadar hemen hemen her yaş grubunda görülebilen retina dekolmanı, tedavi edilmediği takdirde körlüğe neden olabilir. Erken teşhis ve tedavinin oldukça önemli olduğu retina dekolmanında zaman kaybıyla birlikte artan görme kayıpları sonradan düzeltilemez. Ancak tedavi ile durdurulabilir.

Gözün içini kaplayan ve homojen bir kıvamda olan vitreus jelinin kıvamında bozulmalar meydana gelebilir. Yüksek miyop, göz travmaları ve çeşitli göz hastalıkları homojen kıvamdaki vitreus jelinin sıvı kıvam almasına neden olur.

Kıvamında ve şeklinde bozulmalar meydana gelen vitreus, yapışık olduğu retina yüzeyinden ayrılmaya başlar. Bu durumda retinada delik ve yırtıklar oluşur. Sıvı haldeki vitreus ise bu delik ve yırtıklardan geçerek retina dekolmanına neden olur.

Özellikle yüksek dereceli miyop hastalarında sıkça görülen retina dekolmanı, göz önünde sinek uçuşmalarına ve sisli görmeye neden olmaktadır. Miyop hastalarının yanı sıra ailesinde yüksek dereceli miyopi veya retina dekolmanı olan kişilerin düzenli olarak göz muayenesi yaptırmaları ve en ufak bir belirtide uzmana başvurmaları önerilmektedir.

Retina Dekolmanı Neden Olur?

Retina Dekolmanı Nedir?

Retina dekolmanı nedenlerinin başında yüksek derecede miyopluk gelir. Bunun yanı sıra göze alınan darbeler, göz ameliyatları, ileri yaş ve genetik yatkınlık bulunur. Bu tür etkenler göz yapısında bozulmaya, retinada yırtılmaya ve bununla birlikte retinanın diğer tabakalardan ayrılmasına neden olur.

Miyopluk en çok rastlanan retina dekolmanı nedenidir. Çünkü miyop ilerledikçe retina tabakası incelmeye başlar. Bu durum retina dekolmanına neden olabilir. Aynı zamanda ilerleyen yaş da retina dekolmanının en çok görülen bir başka nedenidir. Yaşla birlikte göz sıvısında bozulmalar yaşanır. Sıvıdaki bozulma retinanın yırtılmasına neden olur ve retina diğer tabakalardan ayrılmaya başlar.

Retina Dekolmanı Belirtileri Nelerdir?

Retina Dekolmanı Nedir?

Retine dekolmanı belirtileri arasında gözde ışık çakması, sinek uçuşması, flaş patlaması olarak tarif edilen his ve görüntüler, renkli noktalar, bulanık görme ve göz önünde karanlık lekelerin görünmesi, gözün önüne sis perdesi inmiş gibi bir algı bulunur. Belirtilerin şiddetli ve seyri kişinin retinasındaki bozukluğun miktarı ve yerine göre farklılık gösterebilir.

Bazı kişilerde çok fazla belirti vermeyen retina dekolmanı belirtileri kimi zaman günlerce sürer kimi zaman ise oldukça kısa süreli devam edebilir. Hastalığın ilerleme derecesi de kişiden kişiye değişebilir. Kimilerinde olduğu yerde kalırken kimilerinde ilerleyerek kapladığı alanı genişletebilir.

Retina dekolmanı diğer göz hastalıklarından ayıran belirtilerin yanı sıra birçok göz hastalığıyla aynı belirtileri vermesi de söz konusu olabilir. Özellikle halk arasında sinek uçuşması olarak ifade edilen durum ve ani görme kayıpları retina dekolmanının başlıca belirtilerindendir.

Retina dekolmanının belirtilerinin fark edilmesi durumunda bir an önce bir uzmana başvurarak gerekli tetkiklerin yaptırılması ve vaküt kaybetmeden tedaviye başlanması önemlidir. Tedavide geç kalınması durumunda görme kaybında artış söz konusu olabilir.

Retina Dekolmanı Nasıl Teşhis Edilir?

Retina Dekolmanı Nedir?

Retina dekolmanı tanısı ve teşhisi için göz muayenesi yapılır. Gözün daha iyi görülebilmesi için göz bebeğini büyüten damlarlar kullanılır. Damla kullanımından sonra detaylı incelemenin yapılması için özel aletlerden yararlanılır. Bu sayede muayenede göz bebeğinin içinden retinanın yapısı incelenebilir. Gözü inceleyen uzman doktor retinanın durumuna göre yırtık ve ayrılmayı tespit edebilir ve teşhis koyabilir.

Ancak bazı durumlarda gözde oluşabilecek kanama ve katarakt nedeniyle teşhisin konulması bir hayli zorlaşmaktadır. Bu tip durumlarda kesin teşhisin konulması adına göz ultrasonografisi yapılmaktadır. Doğru teşhisin konulması ve doğru tedavinin uygulanması adına uzman bir göz doktoruna başvurmanız oldukça önemlidir.

Özellikle yüksek miyopiye sahip kişilerin veya ailesinde retina dekolmanı olan kişilerin düzenli olarak muayane olmaları önerilmektedir. Aynı zamanda gözünde sinek uçuşması ve ışık çakması gibi problemlerden şikayetçi iseniz hiç vakit kaybetmeden doktora başvurmalısınız.

Retina Dekolmanı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Retina Dekolmanı Nedir?

Retina dekolmanı tedavisinde ameliyat ve lazer tedavisine başvurulmaktadır. Retina yırtıklarını onarmak için vitre denilen göz sıvısı çıkarılır ve yerine başka özel bir sıvı enjekte edilir. Vitrektomi ameliyatı da denilen bu yöntemde yırtıklar lazer uygulamaları ya da kriyoterapi denilen dondurma işlemi ile düzeltilebilir. Çok tercih edilen bu yöntem en güvenilir tedavilerden biridir.

Retina dekolmanında uygulanan bir diğer tedavi yöntemi ise argon lazerdir. Yırtıklar lazer ışını ile kapatılarak kısa sürede tedavi sağlanır. Ağrısız ve oldukça kısa süren lazer tedavisinde ilerleyen dönemlerde yeniden ameliyat yapılması gerekebilir.

Skleral yöntemi de retina dekolmanı tedavisinde kullanılır. Bu yöntemde gözün beyaz tabakasına şeritler yerleştirilir. Bu şeritler retinanın gevşemesine olanak tanır. Tek başına çok etkili bir yöntem olmayan skleral yöntemi diğer cerrahi işlemlerle birlikte destekleyici olarak kullanılır.

Şikayetleriniz doğrultusunda yapılan muayene ve tetkiklerden elde edilen sonuçlar incelenerek uygulanacak tedavi sürecine karar verilir. Retina dekolmanının tedavisinden sonra yeniden tekrarlaması söz konusu olabilir. Ancak doktorunuzun retina dekolmanı konusunda uzmanlaşmış olması tedavinin seyri açısından oldukça önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Renk Körlüğü (Daltonizm) Nedir?Gece Körlüğü Nedir?

Retina dekolmanı iyileşir mi?

Retina dekolmanının düzelebilmesi için cerrahi müdaheleler gereklidir. Kendiliğinden iyileşebilecek bir hastalık değildir. Ciddiye alınması gereken bu durumda kısa sürede doktora başvurulmalı ve tedavi görülmelidir. Hastalık ilerlediğinde kalıcı görme kayıplarına hatta körlüğe neden olabilir.

Retina dekolmanı kimlerde görülür?

Retina dekolmanı genelde yüksek derecede miyop hastalığına sahip kişilerde, ileri yaşlarda ve genetik yatkınlığı olanlarda görülür. Risk faktörlerini taşıyanların düzenli aralıklarla göz muayenesi yaptırması ve belirtileri dikkat etmesi gereklidir. Retina dekolmanında erken teşhis hastalığın tedavisini son derece kolaylaştırır.

Retina dekolmanı tehlikeli mi?

Retina dekolmanı son derece tehlikeli ve riskli bir hastalıktır. Hastalık ilerlediğinde retinadaki hasar büyük ve bu durum kalıcı körlüğe neden olabilir. Bu sebeple retina dekolmanı belirtileri bilinmeli, takip edilmeli ve belirtiler görüldüğünde mutlaka doktora başvurulmalıdır. Erken teşhisle hastalığın tedavisi mümkündür.

Retina dekolmanı genetik mi?

Retina dekolmanı genetik yatkınlık nedeniyle olabilecek bir rahatsızlıktır. Ailesinde retina yırtılması ve retina dekolmanı gibi rahatsızlıkları görülen kişiler düzenli aralıklarla göz muayenesi yaptırmalı ve eğer hastalık varsa erken teşhis edilmesini sağlamalıdır. 

Retina dekolmanı ameliyatı sonrası görme kaybı olur mu?

Retina dekolmanı bu konuda tecrübeli doktorlar tarafından yapılması gereken önemli bir ameliyattır. Aksi halde her ameliyatta olduğu gibi retina dekolmanı ameliyatlarında da yaşanabilecek bazı olumsuz durumların riskleri artabilir. Bunların arasında görme kaybı da bulunur. Bu durum kısa süre içinde anlaşılır.

Retina yırtılması tedavi edilmezse ne olur?

Retina yırtılması tedavi edilmezse yırtık giderek büyük ve retina tabakasına büyük zararlar verir. Bu durumda görme işlevi kaybolmaya başlar ve kişide görme kaybı ya da kalıcı körlük meydana gelir. Bu sebeple tedaviden kaçılmamalı ve retina dekolmanı ve yırtıkları bekletilmemelidir. Bir an önce tedavi olmak gerekir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.