Regl veya Adet Dönemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kadınların her ay yaşadığı adet ve adet sancısı ile ilgili tüm doğru bilgileri haberimizde bulabilirsiniz. Sizler için adet ile ilgili her şeyi araştırdık.
Regl veya Adet Dönemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Adet Sancısı Nedir?

Adet ağrısı, bel ve kasıklarda ortaya çıkan şiddetli kramp tarzında oluşan ağrıdır. Bazen kişinin bir, iki gün işlerini yapmasına engel olabilecek şiddette bile olabilir. Adet sancısı bazı kişilerde kusma, sinirlilik hali, kabızlık, sık idrara çıkma gibi şikayetlerle de oluşabilir. Adet sancısı rahim kasılmalarının çok şiddetli şekilde ağrı yaparak hissedilmesidir. Bazı kişilerde ise bu rahim kasılmaları çok daha fazla olabilmektedir.

Regl veya Adet Dönemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Adet Sancısı Çeşitleri

Adet sancısı geçmiyorsa ve adet düzensizliği de şikayetlerin arasına eklenirse bir jinekoloğa danışmakta fayda vardır. Adet sancısının da iki çeşidi vardır;

Primer Dismonera

Primer dismonera en çok görülen adet sancısı çeşididir. Belde ve karında hissedilen ağrılar adetten bir iki gün önce başlar. Adet öncesinde aynı zamanda karın bölgesinin alt kısmında şişlikler görülebilmektedir.

Bu sancı türü sıklıkla görülmektedir. Karnın alt kısmında ve bel bölgesinde hissedilen ağrıdır. Kramp halinde görülür. Reglden 2 gün önce başlayıp, 2 ve 4 gün arasında sürmektedir.

Regl veya Adet Dönemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Sekonder Dismonera

Sancının nedeninin sadece adet ağrısı olmadığı durumlarda ortaya çıkar. Sekonder dismonera en çok 35- 40 yaş arası kadınlarda görülür. Çikolata kistleri, rahimde olan iyi huylu tümörler,  rahimde oluşan enfeksiyonlar, rahimin içinde bulunması gereken dokuların, kas tabakasında olması sekonder dismoneranın oluşmasına neden olur.

Yaşanan ağrı ve sancıların sadece reglden dolayı olmadığını işaret etmektedir. Üreme organlarıyla alakalı hastalıkları ve farklı hastalıkların nedenleri olarak görülmektedir. 

Regl Sancısı Neden Olur?

Regl veya Adet Dönemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Doğurganlık döneminde olan her kadın regl dönemi yaşar. Bazı kadınlar bu dönemi ağrısız, bazı kadınlar ise ağrılı ve sancılı geçirmektedir. Bu ağrılara baş ağrısı ve mide bulantısı da eklenir, zorlu günler başlar. Regl sancıları genel olarak kadınlarda sıklıkla görülmektedir. 

Ağrılar ve sancılar regli döneminde oluşan kasılmalardan meydana gelmektedir. Kasılmalar esnasında rahimde kimyasal salgılanmaktadır. Bu kimyasallara prostaglandinler denilmektedir. Bu kimyasallar rahim kasılmalarını arttırmaktadır. 

Regl Belirtileri Nelerdir?

Regl belirtileri, reglden 1 hafta önce başlamaktadır. Her kişide farklı belirtiler görülmektedir fakat genel olarak belirtiler belirli durumlardır. Regl ağrılarını yaşamamak için önceden önlem alınmalıdır.

Regl veya Adet Dönemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bunun için kişinin regl gününü bilmesi gerekiyor. Regl hesaplama ile ne zaman regl olacağını hesaplayarak önlem alabilir. Ayrıca regl belirtileri başlayınca gerekli yöntemlerle ağrıları başlamadan çözüm bulabilir. 

Göğüslerin hassaslaşması, iştah artması, baş ağrısı, huzursuzluk, sinirlilik hali, terleme, konsantrasyon eksikliği, mide bulantısı, uyku bozukluğu, yorgunluk hali, rahim bölgesinde baskı, kas ve eklem ağrıları, halsizlik, sivilceler, sırt ağrısı regl belirtileri arasında yer alır.

Regl Sancısı Nasıl Geçer?

Regl veya Adet Dönemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Adet sancısının geçmesi için doktorlar bazı ilaçlar yazabilirler. Adet sancısını geçirmek için güçlü ağrı kesiciler kullanılabilir. Adet sancısını geçirmek için doğum kontrol hapları da kullanılabilir. Doğum kontrol hapı adet döneminde oluşacak şikayetleri büyük oranda azaltır.

Adet Sancısı Olduğunda Yapılabilecek Şeyler

Adet sancısını biraz hafiftmek için bazı önlemler alabilirsiniz. Sigara ve alkolu hayatınızdan çıkarın. Bu etkenler adet sancısının artmasına neden olur. Düzenli olarak egzersiz yapmak adet sancınızın azalmasını sağlar.

Regl veya Adet Dönemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Karnınıza sıcak su torbası koyarak adet sancınızı azaltabilirsiniz. Bazı vitaminler adet sancınızın azalmasını sağlar. Örneğin, E vitamini, magnezyum, omega-3 yağ asitleri gibi. Karnınıza yapacağınız hafif masaj ağrınızı azaltacaktır. Stres ağrınızın artmasına neden olacağından, hayatınızdan stresi olabildiğince çıkarmaya bakın.

Regli Ağrılarını Giderme Yöntemleri

Regli ağrıları her kadında farklı görülmektedir. Her kişinin ağrılarının şiddeti farklıdır. Bazı kişiler az ağrılı bir dönem geçirirken, bazıları şiddetli ağrılarla bu dönemi geçirirler. Bu ağrılar kasılmalardan dolayı yaşanmaktadır. Genellikle ağrı, sancı ve kramp olarak yaşanmaktadır. 

Regl ağrılarının giderilmesi için birçok tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Bu yöntemler kişiden kişiye değişim gösterir. Genellikle sıklıkla kullanılan ilaç yöntemidir. Şiddetli ağrıları olan kişiler henüz regli başlamadan önce belirtileri görüp ilaç kullanarak ağrıları azaltamaya çalışırlar.

Bitki çayları da bu yöntemler arasındadır. Bitkiler özelliklerine göre ayrılmaktadır. Genellikle özelliğine göre kullanılmaktadır. Regl ağrılarının giderilmesini sağlayan bitki çayları, kadınların regl dönemin de ağrılarını azaltarak rahatlatır. 

Regl veya Adet Dönemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bir diğer yöntem ise beslenmedir. Beslenme her konu da olduğu gibi bu konuda da önem taşımaktadır. Regl döneminde tüketilen bazı besinler kişinin ağrılarının artmasına neden olurken bazıları ise ağrıların azalmasına neden olmaktadır. Bu sebeple beslenmeye dikkat edilmelidir. 

Regl ağrılarını gidermede çok bilinmeyen yöntemler ise egzersiz, masaj, meditasyon ve yürüyüş olarak belirtilmektedir. Bu uygulamalr kişinin ruhunun ve bedeninin rahatlamasını sağlar ve kişinin ağrılarını azaltır. 

Aynı zamanda duş almak, karın bölgesine sıcak su torbaları koymak ve dinlenmek ağrıları gidermektedir. Kolay ve pratik yöntemlerle regl ağrıların kurtulabilirsiniz. 

Regl Ağrılarını Gideren İlaçlar

Regl ağrılarını gidermek için bir çok ilaç kullanılır fakat en sık kullanılanı majezik, dolorex, arveles olarak bilinir. Bu ilaçlar regl döneminde ağrıyı keserek kişinin rahat bir regl dönemi geçirmesini sağlamaktadır.

Regl veya Adet Dönemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İlaçlar doktora başvurumadan kullanılmamalıdır. Bu ilaçların fazla dozda ve sürede kullanımı farklı durumlara neden olmaktadır. Her ilacın yan etkileri bulunmaktadır. Aşırı doz alımı ve yan etkileri zarar verici olabilir. Bu yüzden kişiler doktora başvurarak ilaç kullanmalıdır. 

Regl Ağrılarını Gideren Bitki Çayları

Regl döneminde yaşanan ağrılar kişiyi olumsuz etkilemektedir. Bu yüzden kadınlar farklı yöntemlere başvurmaktadır. Genellikle ilaç kullanmak istemeyen kişiler, bitki çaylarına başvurmaktadır.

Regl ağrılarına iyi gelen bitki çayları arasında; zencefil çayı, nane çayı, papatya çayı, melisa çayı, yaban mersini çayı ve hayıt çayı yer alır.

Regl veya Adet Dönemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bitki çayları birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Bu yüzden regl ağrılarını giderici özelliği olan bitki çayları tercih edilmelidir. Bitki çayları içerken miktarı önemlidir. Miktarı fazla olan çaylar kişi de farklı durumlara neden olmaktadır.

Aşırı miktarda ve bilinçsizce tüketilen bitki çayları fayda sağlamak yerine zarar vermektedir. Vücuduna ve organlarına zarar verme riski taşımaktadır. Bu yüzden regl döneminde bitki çayı tüketen kişiler dikkatli olmalıdır. Bilinçli ve düzenli şekilde tüketime önem verilmelidir.

Regl Ağrılarını Gideren Besinler

Beslenme günlük hayatta önem taşımaktadır. Bu yüzden regl döneminde beslenme düzenine daha dikkat edilmelidir. Regl döneminde tüketilen bazı besinler, ağrıların artmasına neden olurken, bazı besinler ise ağrıların giderilmesinde destek olur.

Regl veya Adet Dönemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Regli başlamadan 1 hafta önce besin tüketimin dikkat edilmelidir. Tuz şeker tüketimi azaltılmalıdır. Genellikle yeşil sebzeler ve meyve tüketilmelidir. Beyaz et olarak balık, kırmızı et ve ciğer tüketilmelidir. Fındık, ceviz, fıstık yenilmelidir. Aynı zamanda öğütülmemiş tahıllar ve kuru baklagiller tüketilmelidir. Su tüketimine de önem verilmelidir.

Adet Düzensizliği veya Gecikmesi Neden Olur?

Kadınlar yıl boyunca 11 ile 13 kez arasında adet görebilmektedirler. Bu sayılara yakın kanamalar normal sayılır. Adet düzensizliği, kişinin adet değerlerine bakılarak belirlenmektedir. Ergenlik dönemin de başlayan adet, ilk yıllarında düzensiz olarak seyredebilir.

Regl veya Adet Dönemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bu durum normal karşılanmaktadır fakat yıllar geçtikçe bu durum bir düzene oturmalıdır. Adet döngüsünün normale dönebilmesi için hormonların dengelenmesi sağlanmaktadır.

Adet düzensizliğine birçok etken neden olmaktadır. Ruhsal durumlar, stres, yorgunluk ve üzüntü gibi etkenler adet düzensizliğine neden olabilir. Aynı zamanda hormonal bozukluklar, ilaç kullanımını, emzirme durumu, aşırı zayıflama, aşırı kilo alımı, ağır egzersizler ve kötü beslenme bu soruna yol açabilir.

Adet Düzensizliğine İyi Gelen Kürler

Bir çok hastalık da adet düzensizliğinin nedenleri arasında yer alır. Adet düzensizliğini önlemek için bazı kürler kullanılabilir. Sizler için adet düzensizliğini ortadan kaldıracak bitkisel çözümleri araştırdık. İşte şifalı bitkilerle yapılan kürler;

1. Soğan Suyu Kürü

Adet Düzensizliğine İyi Gelen Kürler

Bu kürde kullanılacak olan soğanlar mor, kırmızı ya da beyaz olmamalıdır. Bu soğanlar adet düzensizliği için yapılan kürde etkili olmamaktadır. Bu yüzden yemeklik, kahverengi olan soğanlar seçilmelidir.

Soğanı yıkayıp sirkeli suda bekletiniz. Yeterince bekledikten sonra soğanı çıkarıp dörde bölünüz. Bir tencerede kaynayan suya böldüğünüz soğanları ekleyip 5 dakika kaynatın. Kaynadıktan sonra kürünüz hazır olacaktır. Ilımasını bekleyin.

Soğan suyu kürü, 6 ayda 15 kez içilmesi halinde fayda sağlamaktadır. Günde iki defa öğle ve akşam yemeklerinden önce içilmelidir. Bir bardak tüketilmelidir. Sürekli taze olarak hazırlanmalıdır.

2. Çörekotu Kürü

Adet Düzensizliğine İyi Gelen Kürler

Birazdan vereceğimiz malzemeleri temin ederek işe başlayınız.

100 gr. bal.
Bir tatlı kaşığı toz tarçın.
Bir tatlı kaşığı öğütülmüş çörekotu.

Bu malzemeler iyice karıştırılır. Daha sonra gün içinde tüketilir. Öğle ve akşam olmak üzere aç karnına günde iki defa tüketilmelidir.

3. Arslan Pençesi Otu Kürü

Adet Düzensizliğine İyi Gelen Kürler

İlgili malzemeleri tedarik ettikten sonra tarifimize geçiyoruz.

Bir tatlı kaşığı arslan pençesi otu.
İki bardak su.

Bir tencerede suyu iyice kaynatınız. Kaynayan suya arslan pençesini atın. Birlikte 10 dakika daha kaynatın. Kaynadıktan sonra soğumaya bırakın. Soğuma tamamlandıktan sonra kürü süzün.

1 ay boyunca günde 1 bardak içilir. Sabah kahvaltısından 3 saat sonra içilmeye dikkat edin. 1 ay sonunda 1 hafta ara verin. Aradan sonra 1 ay daha tüketip kullanıma son verin.

Adet Düzensizliğini Gideren Şifalı Bitkiler

Adet düzensizliğinde birçok yöntem uygulanabilir. Bazı kişiler ilaç tedavisini uygularken bazı kişiler ise bitkilerden destek alarak adet döngülerinin düzene girmesini sağlarlar. Ülkemizde bulunan bitkilerin çoğu birçok hastalık için tedavi amaçlı kullanılmaktadır.

Regl veya Adet Dönemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Genellikle bu bitkiler ilaç yapımında kullanır. Bu yüzden adet düzensizliği için bitkilerden destek alınabilir. Önemli olan doğru bitkileri, gerekli miktarda ve doğru şekilde tüketmektir. Kişinin sağlığı açısından bu durum önem taşımaktadır. Aynı zamanda adet düzensizliğinin giderilmesi için doğru bitkilerin seçilmesi de önemlidir.

Adet düzensizliğine iyi gelen bitkiler arasında çörek otu, çobançantası otu, arslan pençesi, civanperçemi, altun ot, maydanoz, güllhatmi, hayıt otu, pelin otu, gül, rezene, papatya, ısırgan otu, kuşkonmaz, karabaş otu, nane yer alır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Adet Döneminde Dikkat Edilmesi GerekenlerAdet Düzensizliğine Ne İyi Gelir?
Doğal Adet Söktürücü BitkilerAdete İyi Gelen İlaçlar ve Çaylar
Adet Söktürücü Yiyecekler ve İçeceklerReglken Cinsel İlişkiye Girmek Günah mı?
Reglken Cinsel İlişkiye Girmek Zararlı mı?Hamileyken Regl Olunur mu?
Regl Öncesi ve Regl Dönemi Cinsel İstekErkekler Regl Olur mu?
Adet Söktürücü HareketlerAdet Geciktirici Hap Nasıl Kullanılır?
Adet Düzensizliği ve NedenleriAdet Gecikmesi Neden Olur?
Adet Kanı Azlığı Neden Olur?Regl Döneminde Şişkinlik
Adet (Regl) Döneminin Hesaplanması

Adet döneminde vücutta neler olur?

Adet döneminde kabızlık, aşırı susama hissi, iştahsızlık, karın ağrısı, karın bölgesinde şişlik, şiddetli baş ağrısı, mide bulantısı görülebilmektedir. Göğüslerde hassaslık, tatlı yeme isteği, ani ruhsal değişiklikler adet döneminde görülen durumlardır.

Adet kanı kirli mi?

Adet kanı kirli bir kan değildir. Dışarı akan kan hormonların değişimi ile oluşmaktadır. Rahim içi zarı hücrelerinin birleşimidir. Toksik, kirli madde içermemektedir. Çoğu kadın adet olduğunda kirli kanı vücuttan attığını sanmaktadır. Aslında kan kirli değildir.

Kadınlar adet dönemi nasıl olur?

Kadınlarda 28 günlük aralıklarla yaşanan vajinal kanama sürecine adet kanaması denmektedir. Ortalama 8 ile 14 yaş arasında başlayan regl dönemi 40'lı yaşlardan sonra kadının menopoza girmesiyle birlikte sona erer. Adet döneminde kan dışarı atılır.

Regl iken neler günahtır?

Regl döneminde olan kadınlar Kur'an-ı Kerim'i okuyamaz, oruç tutamaz, cinsel ilişkiye giremez, Kabe'yi tavaf edemez, gerekmedikçe camiye giremez. Adet döneminde bunları yapan bir kadın günaha girmiş olur.

Regl olan kadın ne ister?

Regl olan bir kadın ilgi görmek, sarılmak, abur cubur yemek ister. Sürekli olarak dinlenmek, uzun süreler boyunca yataktan çıkmayarak yemek yemek veya film izlemek isteyebilir. Adet olan kadın ev işlerinden uzak durarak bütün gün dinlenme ihtiyacı duyar.

Kimler adet görmez?

Menopoza girmiş olan kadınların adet görmesi mümkün değildir. Kadın artık yumurtlayamayacağı yani çocuk yapamayacağı için adet kanaması olmaz. Özellikle 40 ile 50 yaşları arasında menopoza girilmektedir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.